Arabalar marş almasına rağmen bir çok sebepten kaynaklı çalışmayabilir? Bakılacak noktalar nelerdir?
Motorunuzun marş motoru sağlıklı bir şekilde dönüyor. Farlarınız ve gösterge lambalarınız güçlü bir şekilde yanıyorsa. En azından akünüzün ve marş tesisatınızın sağlam olduğunu bilirsiniz.
Peki sorun ne olabilir?
Öncelikle; Arabanız çalışmazsa birisinin aynı model araçla benzer sorunlar yaşamış ve çözümü bulmuş olma ihtimali yüksektir. Diğer araç sahipleri tarafından modelinizde bildirilen arızalara göz atın. Bir şeyler yakalama ihtimaliniz yüksektir.
Boğulmuş Motor
Bu sorun özellikle yüksek kilometre yapan araçlarda yaygındır. Araba çalışıyor, sonra stop ediyor ve tekrar çalışmıyor.
Bazı durumlarda, çalıştırma sırasında gaz pedalına hafifçe basıldığında yeniden çalışmaya başlayabilir. Olan şey, aşırı benzinin bujileri ıslatması Piston kenarlarındaki yağı ıslatarak kompresyonu düşürmesidir. Sonuç olarak söz konusu silindir çalışmaz. Arabanın kompresyonu düşer. Stop etme eğilimi gösterir.
Çözüm;
Bujiler sökülmeli yada en azından çıkartıp kurutulmalıdır. Akü zayıfsa yeniden şarj edilmelidir.
Eğer motorda başka bir sorun yoksa araba çalışacaktır.
Atık Sigorta, Ana röle, Yakıt pompası yada diğer röleler
Yakıt pompası rölesi arızalanması yada sigorta kesmesi bazı araçlarda sık karşılaşılan bir durumdur. Bazı yeni nesil araçlarda FPDM Modülü ( yakıt pompası sürücü modülü) aynı soruna neden olabiliyor.
Arızalı Yakıt Pompası
Yakıt pompaları da arızalanabilen parçalar arasında yer alırlar.
motor sağlıklı bir şekilde marşa basar. Ancak marş olmaz. Bazı araçlarda benzin pompası sesi çalışırken bariz şekilde duyulmaktadır. Kontağı açtığınızda marşa basmadan önce 2-3 saniye kadar vızıldayan bir şeyler duyuyorsanız bu benzin pompasıdır. Eğer ki bu sesi duymuyorsanız benzin pompa rölesi, sigortası yada pompanın kendisinde bir probleminiz olduğu anlamına gelir.
Arıza tespiti oldukça basittir. Eğer benzin pompasında sorun varsa cüzdanınıza biraz yansıyacağını rahatlıkla söyleyebilirim.
Arızalı yüksek basınçlı yakıt pompası
Yüksek basınçlı yakıt pompası (HPFP), marş yapmama ve uzun marş sorunlarının bir başka suçlusudur. Yüksek basınçlı yakıt pompası motora monte edilmiştir ve doğrudan yakıt enjeksiyonunun bir parçasıdır. Arızalandığında, önce arabanın gücü azalır ve motor çalıştırılmadan önce daha uzun süre marşa basılması gerekir, sonra tamamen ölür. BMW 335i veya 135i’de HPFP sorunlarını arayın ve çok sayıda sorun bulacaksınız.
Arızalı MAF Sensörü
Maf ( mass air flow) Kütle hava akış sensörü
Birçok arabada arızalı bir kütle hava akış sensörü, arabanın çalışmamasına neden olabilir. Araba bir saniyeliğine çalışabilir ama hemen durabilir.
Değiştirilmesi oldukça kolaydır. Çok pahalı sayılmazlar.
Krank Sensörü – Egzantrik(Kam) sensörü Arızası
Krank mili konum sensörü (krank sensörü), motor devrini ölçen ve krank mili konumunu izleyen önemli bir cihazdır.
Krank mili konum sensörü düzgün çalışmıyorsa araç çalışmayacaktır. Krank sensörü arızalanabilir veya kabloları hasar görebilir. Bu, aracın durmasına veya çalışmamasına neden olabilir.
Eksantrik mili konum sensörü veya diğer adıyla kam sensörü, eksantrik milinin dönüşünü ölçer. Çoğu arabada, her eksantrik mili için bir tane olmak üzere iki kam sensörü bulunur.
Bu iki sensörden ecuya iletilen bilgiler kesilirse araba çok vuruntulu çalışabilir yada hiç çalışmayabilir. Çoğu zaman hiç çalışmamakla sonuçlanır.
Önce kabloları kontrol etmek suretiyle sonrasında sensörleri kontrol etmekte de fayda var.
Benim başıma kablolu versiyonu geldi. beyne giden kablo kopmuş bulana kadar akla karayı seçtim.
Arızalı veya Kirli Gaz kelebeği gövdesi
Özellikle yüksek kmli araçlarda gaz kelebeği gövdesinin çok kirli olması, akü değiştirildikten sonra aracın yeniden çalışmamasına neden olabilir. Hafif gaz verdiğinizde çalışabilir ancak ayağınızı gazdan kestiğinizde stop edebilir.
Sorun, gaz kelebeği gövdesi kirlendikçe motor bilgisayarının gaz kelebeği gövdesi rölanti konumunu yeniden öğrenip ayarlamasıdır. Akü bağlantısı kesildiğinde, motor bilgisayarında öğrenilen gaz kelebeği gövdesi rölanti konumu silinir. Çözüm, gaz kelebeği gövdesini temizlemek ve rölantide yeniden öğrenme prosedürünü gerçekleştirmektir.
Prosedürler her araçta farklıdır. Örneğin benim arabamda bilmem kaç kere 3 bin devire çıkart gibi kuralları var.
Arızalı ateşleme bobini- Pipo kablosu vs.
Sıklıkla yaşanılan arızalar arasında gelirler. Genelde tek silindir yada tek buji kablosu sorun çıkartırsa araba tekleyerek çalışır. Ama ateşleme bobininde sorun varsa birden fazla silindir yada tamamı kesilmiş olabilir bu durumda araba hiç çalışmaz.
Bobin kısmı yüksek voltajlı enerjidir bu cihazların kontrolü ve testi beceri gerektirir.
Yanlış Motor zamanlaması
Motorda zamanlama her şeydir. Eğer zamanlama doğru olmazsa ne zaman egzoz subabını veya yakıt subabını açacağını bilemez. Yanlış zamanda açarsa motor hatalı çalışır. Büyük arızalara yol açabilir.
Genellikle bu sorun triger kayışını veya triger zincirini değiştirdikten sonra meydana gelir. Bu onarımdan sonra araba çalışmazsa zamanlama iki kez kontrol edilmelidir.
Bakabileceğiniz noktalar hemen hemen bunlar ve bunların bir çoğu tamirhane ortamında bakılması gereken kısımlardır.
Dilerim faydalı olmuştur. Kolaylıklar dilerim