Sonoff Dual R3 İnternet Üzerinden Panjur ve Kepenk Kontrolü

Merhaba sevgili arkadaşlar. Daha önce bir kaç “sonoff” projesi paylaşmıştım.

 

“Sonoff dual r3” modeli hakkında teorik ve teknik bilgi paylaşacağım. Özellikle bu model hakkında fazla bilgi paylaşımı yok.

Bunun sebebi belli ; evlerin çoğunda motorlu panjur kullanılmıyor. Biraz lükse kaçıyor diyebiliriz.

Ancak Dual r3  piyasaya panjur kontrolücüsü olarak tanıtılsada işlevsel bir sürü özelliği var. Kısaca hepsinden bahsedeceğim.

 

Dual r3 – Dual r3 lite Farkı Nedir?

İkisinin tek bir farkı var ve bence büyük bir fark.  R3 modelinde wattmetre güç ölçer özelliği mevcutken. r3 lite modelinde güç ölçer özelliği yok. Aralarında ise sadece 2$ fiyat farkı var. dolayısıyla almışken r3 almak daha mantıklı olacaktır.

Wattmetre sayesinde bağladığınız motorun minimum ve maksimum tüketeceği gücü belirleyebilir ölçebiliyorsunuz. Böylece olası bir sıkışma durumunda motoru yakmadan sistemi kapatıyor. Yani doğru kullandığınızda inanılmaz bir koruma devresi.

 

Dual r3 Çalışma modları

 

Güç ölçer Modu 

 

Sayaç modunda çıkışları sürekli tetikte konumuna alır ve aç-kapa komutunu devre dışı bırakır. 2 kanaldan 2 ayrı cihazı veya cihaz grubunun güç tüketimini ekranda görmenizi sağlar.  Yani bu durumda elinizde sadece dijital günlük-saatlik- anlık kayıt tutabilen bir sayaç olmuş olur.

Benim gibi hangi cihazın ne kadar elektrik harcadığına dair bilgileri fazlasıyla merak ediyorsanız çok işlevsel bir cihaz olduğunu söylemekte fayda var. Üretici web sitesinde bu konuda biraz eksik bilgiler var. Kaç kw ya kadar ölçebileceğine dair bilgiler tam ve güvenilir değil. Belirtilen değer her kanal için ayrı ayrı mı birleşik mi bilmiyorum ama benim gözlemlediğim 1500 watttan sonra bağlı olduğu cihazı çalıştırmasına rağmen ölçümlerde hatta yaptığı yönünde. Her kanaldan 1.5kw olarak düşünebilirsiniz. Hatta tercihen daha düşük cihazlarda daha efektif çalışacaktır.

 

Motor Kontrolü

 

2 rölesi ve 2 çıkışı bulunur. Bu sayede bir motoru ileri-geri çalıştırma özelliğine sahip olur.

Bunları yaparken aynı zamanda motorun durduğu ve çalıştığı noktaları referans alarak. kepenkin yüzde kaç açık kaldığı gibi bilgileride kendi test yöntemiyle algılar ve hesaplar. Panjurlara yüzde 50 açılmasını söylerseniz bu oranda açabilir yada kapatabilir.

    • Motor yükü için belirttiği güç değeri 240w  . (240 volt 1 amper) Yani bunu alıp endüstriyel maksatla kullanabileceğini düşünmeyin. Kepenk ve panjur motorları için uygundur.

 

Anahtar modu

 

2 röle sayesinde 2 ayrı cihazı kontrol edebiliyor. Sonoff basic ürünün 2 li versiyonu gibi düşünebiliriz. Örneğin 2 farklı lambayı farklı zamanlarda anahtarlayabilirsiniz.

 

Cihazın 3 özelliğide birbirinden işlevsel. bir projeniz bitse diğerine aktarabilirsiniz. Seçenek çok. Bu bağlamda benim gözümdeki en fiyat performans sonoff ürünü olabilir.

 

Kepenk Panjur Uygulaması

Şunu belirleyim. Tüm modlarını uzun soluklu test ettim. Cihazın tüm özelliklerini sınırlarını zorladım.

Daha önce uzaktan kepenk kontrolüyle ilgili bir proje paylaşmıştım. Bu yazıda hem evdeki panjurlar hemde garaj kepenklerini kapsayacak.

Panjur ve kepenkin mantığı zaten aynı. Kepenkin tek farkı muhtemelen bir kontrol panosu ve devresi olmasıdır. Panjurlarda herhangi bir elektronik denetçi olmuyor.

Panjurdan bahsedelim.

Yukarıdaki şemanın aynısını kurmanız gerekiyor.Şimdiye kadar gördüğüm en iyi anlatım bu.

Cihaz üzerindeki bütün portları kullanmanız gerekiyor.

Prizin içine sığmadığı için panjurun içine gizleyebilirsiniz. Yada benim gibi böyle duvara doğrudan butonların üzerine yapabilirsiniz. Estetik takıntısı olanlar bunu çok sorun ediyorlar. Ama panjurun içine gizlemeniz durumunda wifi ayarı gibi bir değişiklik yapmanız gerektiğinde panjuru tekrar sökmeniz gerekecek. Benim için çalışırlık ve pratiklik daha ön planda. Böylece olası bir sorunda daha hızlı müdahale edebilirim.

 

https://youtu.be/IC3CI7Zm2rA

 

 

Saha Testi|

Tüm evime bu şekilde uyguladım. 4 adet evimde bir kaç aydır çalışıyor. otomatik senaryolar veya manual olarak oldukça kullanışlı şekilde kullanabiliyorsunuz.

    • Uygulama ayarı gibi detaylara girmek istemiyorum. Ama kısaca söylemek gerekirse Panjur sıkışması veya motorda aşırı yük gibi ayarlar doğru yapıldığında .Bir koruma rölesi olarak düşünülebilir. Olası bir arızada panjurda büyük masraflar çıkmasını parçalarını kırmasını engelleyebilir.
    • Bunun dışında yine bir noktayı övmek istiyorum. Otomatik veya manual senaryolar oluşturabildiğiniz için. Gün doğumunda aç-kapat  veya yarım aç-yarım kapat gibi programlar atayabiliyorsunuz. Kısacası evi tamamen akıllı hale getirebiliyor.

 

Kepenk konusu

Kepenk konusu beni biraz üzen bir konu 🙂 . Şöyle ki aslında sonoff dual r3 fazlasıyla mükemmel. Bir kepenk üreticisinin wifi destekli modelinden daha iyi olduğunu düşünüyorum. Çünkü ewelink yazılım konusunda çok dikkatli ve sürekli kendini geliştiren bir uygulama.

Şöyleki kepenkinizde  yukarıdaki gibi herhangi bir cihaz varsa. Dual r3 ile aynı anda bu cihazı kullanmanız uygun olmaz. Var olan kepenk cihazına paralel olarak çıkışlarına dual r3 cihazını bağlayabilirsiniz. Sorunsuzca çalışır. Ama örneğin siz dual r3 üzerinden kapatma komutu verdiğinizde. başka bir kullanıcı farkında olmadan yukarı komutu verirse Motoru veya tüm devreleri bozarsınız.

 

Tek cihaz

 

Kepenkin kendi cihazını tamamen devre dışı bırakıp Dual r3 ü uygularsanız olabilir. Bu durumda da şu ortaya çıkıyor İnternet kesilmesi veya herhangi bir problem olması durumunda elinizde kumanda olmadığı için kepenki kontrol edemez hale geliyorsunuz.

(Buton vs takarsanız kontrol edebilir hale gelirsiniz.Ama fiziksel müdahale gerekir. ) Bu otopark , garaj gibi ortak kullanım alanları için kabul edilemez bir sorun.

Diğer bir çözümde.  Eğer sadece bu tip bir cihazınız varsa.Yada böyle bir kepenk alıcı modülü tedarik ederseniz;

Dual r3 ün buton kısmına garaj kumanda modüllerine bağlamak olabilir. Aslında bu şekilde kullanmak oldukça mantıklı. Dual r3 ün butonları tek buton üzerinden veya yukarı-aşağı şeklinde çalışmaya müsade ediyor. Cihazın röle çıkışlarından dual r3 cihazına anahtarlama yapabilirsiniz. Bu şekilde olursa hem wifi üzerinden hemde kumanda üzerinden kullanabilirsiniz.

 

Bunlar anlatırken uzun uygularken çok daha kolay yapılan çözümler. 🙂 Ama ortak kullanım alanları için bu tip değişiklikleri kabul ettirmek biraz zordur. Ayrıca piyasadaki ustalar teknisyenler böyle cihazlardan anlamıyor 🙂 . Muhtemelen sizin bağlamanız gerekiyor.

 

Ben herhangi bir reklam veya marka yüzü değilim bunu tekrar hatırlatmak isterim. Ama kaliteli ve mantıklı ürünleri her zaman desteklerim.

Son öneri

Benim gönlüm her zaman dual r3 ten yana 🙂 Ama daha basit daha az teknik bilgi gerektiren teknisyenlerin daha kolay kurabileceği hazır cihazlarda mevcut.

Ben fazla uğraşmak istemiyorum. Risk almak istemiyorum. Birden fazla ürünü birbiriyle eşleştirmeye çalışırken zaman harcamak istemiyorum. Düşünceleriniz varsa.

Hem kumanda özelliği hemde wifi özelliği olan ufak kompakt ürünler var. Dual r3 ve kumanda devresini alırsanız harcayacağınız para  40$ civarında.  Hazır cihazlarda 40-70$ aralığında. Yani çok fazla fiyat farkı yok.

Şuan da kendi garajım için bu tip bir cihaz düşünüyorum ve hala karar veremedim 🙂

 

Dilerim faydalı olmuştur İyi günler  🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 comments

  1. Benim mosel marka uzaktan kumandalı kepenkim var,pirize bağlı uzaktan kumanda ile çalışıyor başka bir cihazı yok motordan gelen kablo 3 tane faz,nötör,toprak sonof dual 3r ye nasıl bağlanak acaba

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir