Xaomi Robot Süpürge Batarya Değişimi ve Batarya Yükseltmesi

Merhaba sevgili arkadaşlar.  Köpek sahiplendikten sonra yıllardır  evimin eşya kalabalıklığı ve karmaşıklığı nedeniyle gerek görmediğim robot süpürgelerden bende satın almak zorunda kaldım. Tabi ki öncesinde epey bir eşya çöpe atarak ve mobilyaları yükselterek 🙂

 

Neyse bu detayların çoğu kişi için bir anlam ifade etmediğini bende biliyorum gelelim konuya.

Elektronik teknisyeni olduğum ve  bu işleride hobi olarak çok sevdiğim  için ürünlerimi genel olarak ikinci el veya bakım ihtiyaçları yaklaştığında satın alırım.

Böylelikle hem kendi becerimden faydalanmış hemde ekonomik çözümler elde etmiş oluyorum.

Sıfır Robot süpürge fiyatlarının maaşlarımızın ötesinde bir artış göstermesi sonrasında bende zamanında sıfırının bile o kadar etmediği bir paraya 2.el bir robot süpürge aldım.

Ve tabi ki satıcının batarya  durumu iyi demesine rağmen inanılmaz kötü durumda çıktı.

Her pilin bir doldur boşalt ömrü vardır. Süpürge gibi tam yükte ve sık çalıştırılan bir üründe bataryanın uzun ömürlü olmasını beklemek çok saçma. Ürün gelmiş 2-3 yaşına batarya tabi ki yıpranmış olacak bu doğal bir durum.

Çok şaşırmadım ama ben bir süre idare eder benim için zaten olay ham temizlik tüyleri vs toplasın yeterli mantığında düşünmüştüm. Sessiz modda dahi tüm evi süpürmeden  (süpürdüğü alan 35m2) %20 seviyelerine düşüyordu şarj.

Daha standartı turboyu falan söylemiyorum oralara zaten hiç gelemiyorduk. Fotoğrafı ekledim.

Dolayısıyla batarya satın almak şart oldu ve bu konuyu yazmamı sağladı.

 

Batarya Tedariği 

Bununla ilgili piyasada makul sayılacak fiyata satılan hazır ürünler var. Ama ben bilgi ve tecrübemi kullanarak biraz daha üst sınıfa yöneldim. Bu yazıyı yazma sebebimde bu bilgiyi paylaşmaktan ibaret.

Batarya konusuyla ilgili daha önce çalışmalarım olmuştu. Matkap bataryalarımı v.b yaptırdığım bir arkadaşım var. Kaliteli 18650 bataryaları punta kaynakla birleştirerek istenilen voltaj ve tasarımda pil yapılabiliyor.

Hazır bataryalarda çok üst segment 18650 hücreler kullanılmıyor.  Ama el yapımı olarak yaptırdığınız üründe markayı kapasiteyi hatta dolum boşalım ömrünü bile siz seçebilirsiniz. en büyük güzelliği budur.

Xaomi veya genel olarak robot süpürlerde 2 miktarda batarya oluyor.

 

Ya seri bağlanmış 4 tane 18650 batarya. Bu modellere 14.4volt 2500mah -2600mah olarak yazar katalog verisi genelde.

Yada biraz daha emiş gücü yüksekse veya daha geniş alanı süpürebildiğini iddia ediyorsa 14.4volt 5000mah şeklinde Bu bataryanın 4 seri 2 grubun paralel bağlanması yani toplam 8 bataryadan oluşan modelleri mevcut.

Piyasadaki çoğu cihazda tıpkı benim cihazımda olduğu gibi 4 batarya bulunuyor.

Ama batarya kabini 4 adet olanda da 8 adet olanda da aynı ölçüde. Ölçtüğüm kadarıyla 8li batarya grubunun sığabileceğini fark ettim.

 

Ama milim milimine oluyor. 1-2 milim daha büyük olsa kesinlikle sığmaz bunu söyleyebilirim . O yüzden bataryayı birleştiren ve kaplayan kişinin çok temiz işçilik çıkartması önemli.

Böylelikle orjinalinden bile kaliteli 4 lu grup yerine 2 kat daha güçlü bir grup ile çok daha uzun seneler dayanacak veya çok daha fazla alanı temizleyebilecek bir süpürgemiz olmuş olacak. Batarya ne kadar büyük olursa o kadar az yorulur o kadar az döngü yapar dolayısıyla sene bazında ömrü çok daha uzun olur.

8 li grubun sığması için Sadece İç kısımda olan plastik tırnakların törpülenmesi gerekiyor.

Törpüleme için maket bıçağı v.s kullanabilirsiniz. Ama kesinlikle keskin bir yanı olmamalı. Keskin olursa Bataryaya takarken zarar verebilir kullanılamaz hale getirebilir.

Ben maket bıçağı yerine dremel kullandım eğer seçeneğiniz varsa mutlaka dremel gibi törpüleme mantığıyla fazlalıkları alın veya en azından kesici aletle kestikten sonra ufak bir zımpara yaparak daha az keskin hale getirebilirsiniz.

Törpüleme işlemi sonrası kasanın son hali.  Geriye sadece Batarya grubumuzun tedarikçimizinden gelmesi kaldı.

Bu 4 lü bataryanın görseli. Önce 4 lu grup olarak yaptık. Sonra 8 linin de sığabileceğini fark edince bunu söküp 8 li hale getirdik 🙂  Daha doğrusu tedarikçim getirdi ve yaptı.

Bu arada 4 lü grubun orjinali 2500 dü ama bizim 4 lü  grup yine 3000 mah Yani 8 li olmasa dahi %25 oranında fazla diyebiliriz 🙂

Bunuda 2 ile çarparsak 4s 6000mah bir grubumuz oldu. Aşırı elektronik bilgisi olmayanlar için tercümesi şu. Sıfır fabrikadan dün gelmiş tam dolu hali 36watt saat olan pil yerine 86,4watt bir pil taktık.

Kısacası orjinal haline göre süpürme becerisi ve kapasitesi 2.5 kat arttı diyebiliriz.Bu arada gerçekten zor bela sığdı bir milim daha büyük olsa belki sığmayabilirdi.

 

 

Gelelim saha testine şuan Turbo modda Sürekli turbo modda 1 saat çalışsa dahi %80 civarına düşüyor. Standart mod için konuşayım hiç dinlendirmeden 5 tur süpürsem muhtemelen 6. süpürmeyi yani aralıksız 6 saat süpürmeye dayanabilecek kadar dayanıklı.

Özet

Kısacası emeğimizin sonucunu ve performansını hakkıyla aldık. Haftalardır test ediyorum çok memnunum.

Eviniz genişse 2-3 yıllık emektar bir süpürgeniz varsa yada çok sık kullanıyorum keşke biraz daha uzun süre dayanabilse yada keşke sürekli turbo modunda kullanabilsem diyorsanız. Yapacağınız bu yatırım oldukça faydalı olur. Ömür olarakta orijinal bataryaya göre en az 2 kat fark ettirir bunu söyleyebilirim.

 

Önemli notlar

Bazı bataryalar 3 uçludur bazı bataryalar 2 uçludur. Cihazın devresine tasarımına göre ufak tefek maliyet eklemeleri değişiklikleri olabiliyor ama neticede her modele batarya yaptırmak mümkün.

-Hazır satılanlar yüksek kar düşük kalite mantığıyla satılıyor. Şarj deşarj ömürleri düzgün bir ustaya yaptıracağınız özel bir batarya kadar kaliteli olamaz imkansız.

-Bataryaların raf ömürleri vardır. Hazır satılanlar aylarca belki seneye yakın rafta beklemiş olabilir. Sürekli sirkülasyon sağlayan kaliteli bir ustaya batarya yaptırırsanız taze batarya almış olursunuz buda ömrü çok ciddi anlamda etkiler.

 

Maliyet Tablosu

 

Dolar bazlı konuşacağım ki yazı güncelliğini kaybetmesin

Hazır bataryalar e- ticaret sitelerinde 30 dolar civarına satılırken ben daha kaliteli bataryayla 20 dolara 4 hücreli batarya için fiyat aldım. 8 hücreli batarya için ise 40 dolar ödedim.

Zor kısmı kaliteli ve uygun fiyatlı usta/ batarya tedarikçisi bulmak. İkinci dezavantajı ise gidiş geliş kargo parasının Türkiye içinde olsa dahi 5-7 dolar civarı bir para tutması. Birde biraz bekleme süresi.

Satın aldığım batarya yaptırdığım yeri saklamak gibi bir derdim yok. Ama Reklam yapmışsın denmemesi için paylaşmıyorum. Talep edenler bana [email protected] mail adresinden ulaşarak batarya yaptırdığım arkadaşımın bilgilerini alabilirler. Sonuna kadar kefil olurum.

 

Herkese Keyifli temizlikler  Sorularınız olursa yorum yazabilirsiniz.

Ve aynı şekilde beğendiyseniz size faydalı olabildiysem lütfen yorum yazın.

 

Lityum ion Bataryalar hakkında çok Daha fazla bilgiye sahip olmak ve iyi kötü ayrımını daha iyi anlamak için aşağıdaki yazıma göz atabilirsiniz.

2.el 18650 Bataryalar Hakkında Her şey Hangisi alınır Nasıl depolanır?

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir