Merhaba değerli telsiz kullanıcıları. Sizlere bu yazıda el telsizlerinizi usb- powerbank gibi cihazlarla şarj edebilmenizi sağlayan basit bir devreden bahsedeceğim.
Bu yazıda USB +5volt üzerinden daha yüksek voltaj ihtiyacı olan telsizimizi nasıl şarj edebileceğimizden bahsedeceğiz.
Bu arada bu cihazın hazırı var ama oldukça verimsiz bizim yapacağımız hazırından çok daha sağlam ve yarı yolda bırakma riski düşük olacaktır. Hazır modeli eleştireceğim farkını açıklayacağım.
Elektriğimiz varken sabit noktalarda Bu büyük bir sorun değil. Arabamız varken yine araç şarjımız var. Bir şekilde şarj etmeyi başarıyoruz.
Ama outdoor aktivitelerde veya afet durumlarında şebeke elektriği bulmak hatta bazen araç bulmak bile zor oluyor.
Telsiz ekranında cevapsız çağrı yada tekrar ara gibi bir seçenek yok. Duydunuz duydunuz duymazsanız o mesaj gitti 🙂 O yüzden genel koşullarda telsizin Mobil şekilde şarj edilebilmesi çok önemli bir ihtiyaç.
Giriş
Özellikle 5 watt veya üzeri çıkış sağlayan amatör el telsizlerimizin çoğu 7.4v Pil barındırıyor. Pillerin 2s yani 7.4volt olması sebebiyle de şarj aletleri minimum 9volt olmak üzere 9-15volt arasında oluyorlar.
Bizim 5volt üzerinden bu cihazları şarj edebilmek için efektif şekilde voltajı yükselten stabil çalışan bir voltaj yükseltici karta ihtiyacımız var. DC- DC Step Up convertor olarak adlandırılıyorlar. Çeşitli giriş çıkış voltajı ve akıma uygun modelleri mevcut.
Gerekli Parçalar
-
- XL6009 Step up convertor kart (1-2 dolar)
-
- Telsiz Ünitesine uygun erkek şarj girişi ( genellikle 2.5mm oluyor)
-
- Erkek usb girişi ( Arızalı bir fare veya usb şarj kablosunu kesip değerlendirebilirsiniz(ben öyle yaptım)
-
- Kartın sığabileceği ölçekte hafif dayanıklı bir kutu.( Ben 18650 pil kutusu kullandım 10 tl civarında ve her yerde temin etmek mümkün)
Gerekli Takımlar ve beceriler
-
- Lehim ve lehim ekipmanları
-
- Ölçü aleti
-
- Muhtelif küçük elektronik takımları
Uygulama
Kartın ne kadar verimli olduğunu ne kadar ısındığını ne düzeyde efektif şarj ettiğini test etmek için güç kaynağından akım sınırını 1 ampere ve beslemeyi 5volta düşürerek testlerime başlıyorum.
Test sonucunda karttan memnun olduğum ısınma miktarı makul ve tutarsızlık yapmadığı için bunu kullanmaya karar verdim.
Aslında İşlem oldukça basit. Lehimleme becerisi ve voltaj ölçümü haricinde pek ihtiyacımız yok.
XL6009 Devre kartımız oldukça sadece giriş ve çıkışlardan oluşan bir kart.
Giriş kısmına usb kablonun + ve – uçlarını lehimliyoruz. Çıkış kısmına da yine konnektörün + ve – kısımlarını lehimliyoruz. Özellikle çıkış konnektöründe beslemenin + ve – sinin yönünün doğru olduğundan emin olmalıyız. Benim telsizimde(uv82) konnektörün dış kısmı ( eksi – ) iç kısmı ( +) . Aslında dünya standartı bu ama istisna olarak tam tersi olan modellerde mevcut.
Peki bu bilgiye nereden ulaşabilirsiniz? Her cihazın adaptör girişinde veya yukarıdaki gibi adaptörün üzerinde yazar ( görsel olarak bunun bilgisi vardır)
İç kısmı artı olanlarda görsel bu şekildedir.
Kablolarımızı doğru şekilde lehimledik. Lehimlere yük binmemesi için 2 kabloyu birbirine cırtladık. Bunu yapmanın farklı yöntemleri var kabloya düğümde atabilirsiniz.
Şimdi ince bir tornavida ile mavi renkli trimpotu İstediğimiz voltaj düzeyine gelene kadar çeviriyoruz.( trimpotun 2 yönünü de deneyin)
Trimpotla ilgili tek önerim var .durmadan aynı yönde çevirirseniz ve sürekli bir “tık tık çıt çıt” sesi duyuyorsanız artık trimpot bitmiştir siz bunu zorluyorsunuz anlamına gelir. O yüzden yanlış yönde çevirdiğinizi anlayıp diğer yöne geçiniz.
Benim Telsizimin Orjinal şarjı 10.5 volt ama ben kendi insiyatifimle 11.3volta ayarladım. Neden 11.3volt? neden 11 değil yada neden 11.5volt değil hiç bir sebebi yok.
Ama 10.5volt kendi orjinal şarj aleti zaten bilenler bilir oldukça kalitesiz ve tutarsız bir adaptör. Şarjı dolduğunda tamamen yeşil dolmak yerine bir kırmızı bir yeşil yanıyor v.s. Biraz daha yüksek voltaj bunu biraz daha tolere edebiliyor.
Gelelim Teste
Bu şekilde ayarlayıp saha testine geçersek eğer
Dolum esnasında Usb çıkışınızın gücüne göre ve telsizin kendi pil doluluğuna göre 5volt girişinden 2 ampere kadar çekebilir. Ben genel olarak geçerli olan 1 amper portunu kullandım. Fazla hızlı şarj etmek iyi değildir sizlere de 1 amper portuyla doldurmanızı öneririm.
Pil doldukça akım lineer şekilde azalıyor. Bu her sağlıklı pilin ve cihazın yapması gereken pilin doğasında olan bir durum. Voltaj yükseldikçe potansiyel fark azalır ve akım daha az akar. 0.8 -0.6-0.4 derken 0.1 civarına düşüyor.
Pil dolduğunda yeşil yanıyor ve gördüğünüz gibi akım çekmeyi bırakıyor. Ancak benim telsizimde aynı orjinal şarj cihazında olduğu gibi bu süreç böyle kalmıyor. arada bir kırmızıya geçiyor 0.1 amper çekiyor sonra tekrar yeşile dönüyor. Telsiz Şarj devreleri malesef cep telefonları kadar verimli değiller. Yani kısacası bu durum normal 🙂
Bazı powerbankler belirli bir oranın altında akım çekerken otomatik kapatıyorlar. Belki sizdeki kapanadabilir 🙂
Sonuç
Oldukça küçük boyutta efektif bir mobil şarj aleti yaptık. Hatta yaptık demek biraz ayıp oluyor. 4 tane kabloyu birbirine lehimledik. Tüm işi zaten kart yaptı 🙂
Son önerim kullandığınız usb kablosu ve power jakı ve yine kablosu kaliteli ve sağlam olsun.
Hazır Model Eleştiri
Hazır modellerde aynı prensiple çalışıyorlar. Ama daha küçük ve fazla verimli olmayan kartlar kullanıyorlar. O yüzden genel olarak kullanıcı yorumlarını okuduğumda çalışmıyor randımanlı değil kalitesiz gibi yorumlar aldım.
İçlerinde şu tip daha küçük model kart var ve bu akım çekimi konusunda stabil değil. voltaj düşme eğilimi gösteriyor. Yükseltme ile başa çıkamıyor.
(Kondanstör bobin vs devreleri çok daha az olduğu için demek mümkün en cahil yorumla bile aradaki fark anlaşılabiliyor kartlara bakınca)
Bu arada bu kartla da denedim gerçekten tutarsız oluyor bunuda söylemiş olayım .
Bizim kendi yaptığımız çok daha verimli olacaktır. kalite olarakta acil durumda sizi yolda bırakma olasılığı daha düşük olacaktır.
Öneriler
Özellikle Soğukta tüm batarya çeşitleri için söylüyorum çok hızlı voltaj düşmesi eğilimi gösterirler. Daha da basitleştirirsek. Saha tecrübelerime dayanarak normal performansın yarısını ancak elde edebilirsiniz. 0 Derecenin ne kadar altındaysa performans o kadar azalır. Bu tüm telefon , el feneri ve telsiz çeşitleri için geçerlidir.
Özellikle dış ortamlarda ve soğukta çalışıyorsanız. Elektronik ve batarya ile çalışan hiç bir aleti doğrudan aşırı sıcak veya aşırı soğuğa maruz kalacak konumlarda barındırmayın.
Soğukta Batarya Kullanım Önerileri
Gece uyku tulumunda uyumanız gerekiyorsa. Hayati e- cihazların bataryalarını tulumun içine alabilirsiniz.
Pilinizin iç sıcaklığı 0° altına düştüğünde, lityum hücreler, sıcakken destekledikleri şarj akımını aynı miktarda kabul edemezler. (Ne yapalım peki ; Mümkünse sıcak bir ortam veya ortam koşullarının el verdiği azami sıcaklığa kadar ulaşıp öyle şarj edelim)
Pilinizi düzenli olarak şarj etmeyi unutmayın: Lityum-iyon piller, mümkünse asla tamamen boşalmamalıdır. Kullanmadığınız zamanlarda pilinizi arada şarj edin ve belli bir seviyede tutun.( %40 civarında)
Bağlantılı Konular
2.el 18650 Bataryalar Hakkında Her şey Hangisi alınır Nasıl depolanır?
Li İon Batarya Kapasite Ölçüm-Test Cihazı HW586 Hakkında Her şey