Motosiklet Türleri Ve Temel Farkları Hangisi Size Uygun

Motosiklet Türleri Ve Farkları

Merhaba sevgili arkadaşlar temel motosiklet çeşitlerinden, kullanım alanlarından ve farklarından bahsedeceğiz.

Böylelikle hangisinin tarzınıza veya yaşam tarzına uygun olduğuna kendiniz karar verebilirsiniz.

 

Motosiklet Türleri
    • Scooter
    • Cup
    • Commuter
    • Naked
    • Enduro
    • Touring – Dualpurpose- Sport Touring
    • Sport-Racing
    • Chopper –Cruiser

 

Scooter

 

Scooter denince akla ilk gelen özelliği otomatik vites olması olsa da . Vitesli motosikletlere oranla daha büyük dahili bagaj hacimleri vardır.  Ve en büyük farkı motosikletin tüm kontrollerini sadece iki elinizle yapabiliyor olmanızdır.

Yani tüm fren hızlanma ve trafik kontrolleri gidon üzerindedir.

Avantaj ve dezavantajları aslında oldukça uzun bir liste

Vitesli Motosiklet Ve Scooter Farkları Avantajları Ve Dezavantajları

 

Scooter denince akla basit motosikletler gelmemeli . Her güçte ve her ebatta her amaca yönelik scooterler mevcuttur.

 

Cup

 

Son senelerde gündeme bile gelmeyen bir tür. Tasarım harikasıdır denemez. Özellikle kırsal yerlerde moda olan genellikle 90-125cc arasında olan yarı otomatik bir motosiklet türü. Kendine Has yarı otomatik bir şanzımanı vardır.

Vites sistemi vardır ama debriyaj olmadan ayakla geçiş yapabilirsiniz. Fazla parça barındırmayan otomatik vitese göre köy ve kötü yollara karşı daha dayanıklı olan hafif motosiklet türüdür. Yakıt tüketimi oldukça azdır.

 

Commuter

 

Yine tasarım harikası olmayan modeller arasında yer alan commuter sınıfı benim en sevdiğim sınıftır.2015li senelere kadar kuryelerin ve işe gidip gelenlerin yani ulaşım ve ekonomi amaçlı kullananların en çok tercih ettiği model türüydü.

Honda cbf 150 Rutin bakım aralıkları ve yapılacaklarMotosikletlerin cep telefonlarıyla aynı fiyatlarda olduğu senelerden bahsediyorum.  Sonrasında yerini scooterlere kaptırdı.

125cc-250cc arasında değişken motor güçlerine sahip modelleri vardır.  Bu sınıfa örnek modeller (Honda cbf 150, ybr 125, tvs apache rtr 150)

Az yakan sağlam ve kullanıcı dostu modellerdir.

 

Naked

 

Naked türü özelliklerini adından alır. Naked kelimesi İngilizce çıplak anlamına gelir. Fazla plastik parçası olmayan sade modellerdir.

Her motor gücünde üretilen modelleri vardır.   Hacim konusunda bir sınırı yoktur. Belki duymuşsunuzdur arabada otoban faresi diye bir terim var. Naked modeller içinde bu terim geçerli olabilir. Hafif az parça barındıran motosikletlerdir. Aralara girmesi olsun kullanması olsun ve tasarımı olsun keyiflidir. Yüksek süratlerde çok zevk vermezler çünkü aerodinamik değillerdir. Ama özellikle İvmelenme kabul ettiğimiz 0-100 aralığı ve şehir içi kullanımı için oldukça müsait motorlardır.

 

Enduro

 

Enduro terimi tüm dünya üzerinde off-road yerine kullanılan bir terimdir. Yani off-road teriminin motosiklet karşılığı enduro olarak adlandırılır. Enduro motosikletler 2 zamanlı 4 zamanlı plakalı veya plakasız olabiliyorlar. İngilizcede yine Dirt-bike veya motocross olarakta kullanılır.

 

Gerçek anlamdaki endurolar plakasız daha doğrusu trafiğe elverişli olmayarak üretilirler. Yani far, korna ,park ,sinyal gibi donanımları olmadan oldukça hafif ve az parçadan üretilirler.

Bunun dışında şehir yaşantısına uygun hale getirilmiş olarak plakalı ve normal donanımlara sahip endurolar da mevcuttur. (Honda crf 250l , Yamaha wr125 , wr250 Suzuki drz400)

Enduro motosikletler genellikle 250-400cc motor hacmine ve 150-180kilo civarında ağırlığa sahip olurlar.

Jantları mutlaka telli tip olmalı ve lastikleri şambriyelli olmalıdır.

600-650cc motor hacmine sahip 220 kilo ağırlığa sahip modellere enduro denmez. Yani nc750x ,Suzuki v-strom 650 ,transalp 650 enduro değildir.

Yamaha tenere 660 veya 700 bile tam olarak enduro sayılmaz Hard enduro dediğimiz yollarda bu kadar ağır motorlarla ilerlemek çok daha zor olacaktır. Ama diğer motorlara kıyasla enduroya yakın bir performans sergiledikleri için kullanıcıları tarafından enduro olarak adlandırılırlar. Azıcık bir çamurdan geçip ben enduroyu seviyorum ya motorum çamurda gidebiliyor diyebilirler.

 

Touring-Dualpurpose

 

Motor hacminin biraz büyüdüğü bir sınıftayız. Ortalama 500cc üzeri motorlardır. 1800cc ye kadar olan modelleri mevcuttur.

Uzun yol için üretilmiş uzun motor ömrü ve parça kalitesine sahip motorlardır. Yüksek motor hacimlerine rağmen yüksek güç veya yüksek performans için değil uzun ömür odaklı üretilirler. Isıtmalı , Geri vitesli , müzik sistemli modelleri mevcuttur.

Touring motorlar sürücü konforu odaklı üretilirler. Diğer motosikletler içerisinde en rahat koltuk ve amortisör sistemine sahip motorlar olduklarını söyleyebiliriz.

Honda goldwing serileri , Honda pan europan 1300 ,bmw k1600

Dual purpose konusuna gelirsek. Aslında dual purpose diye bir kategori yok. Dual purpose touring grubundaki bazı motorlara verilen bir isim.  Çok amaçlı anlamında kullanılan bir kelime öbeği. Yani hem touring ama çok kocaman değil şehir içine de hitap ediyor. Hem de biraz yüksek touring gibi yere yapışık değil. arazi koşullarına da hitap ediyor anlamında kullanılıyor.

Sınıfının Örnekleri Suzuki v-strom ,Honda Afrika twin , Bmw 1200gs

Bunların içerisinde de yine Jantları telli olanlar ve Ön arka jant boyları birbirinden farklı olanlar dual purpose terimine daha iyi uyuyor.

Her geçen yıl kullanıcıların isteklerine göre farklı şekilde isimler üretiyorlar.

 

Sport Touring

 

Döküm ve Ön-arka aynı ölçü jantlara sahip daha şehirli motorlardır.

Yüksek süratleri ve uzun yolu seviyorum. Ama çokta hımbıl bir motosiklet istemiyorum hızlı tepkiler vermeli. Racing gibi viraj yapmalı. Arazi performansı hiç önemli değil girmesine gerek yok diyorsanız aradığınız sınıf bu.

Tek motosikletiniz olacak hem şehir içi hem uzun yol kullanacağım diyorsanız sanırım en ideal sınıf bu.

Örneğin nc750 aslında dual purpose sayılmaz ama touringde diyemeyiz. Ama kullanıcıları onun bir enduro olduğunu zannediyorlar.

Yada kawasaki versys aynı şekilde dual purpose sayılmaz ama touringde diyemeyiz. Tam anlamıyla sport touring kategorisine giriyor.

Sport touring örnekleri

Yamaha Tracer 700- tracer 900 ,  Yamaha fjr 1300 , Kawasaki versys

 

Sport-Racing

 

Görünüş itibari ile sport modellerdir. Herkesin aklında bir format oluşur. 125 cc den başlayarak her güçte modelleri vardır. 125-250cc sınıfı daha çok görünüş olarak spor görünüşe sahip ama sport kategorisine tam girmeyen modellerdir. Tam olarak sınıflandırmak istemesem de Sport modeller adı üzerinde hızlı ve güçlü modellerdir.

Uzun yol veya konfor odaklı üretilmezler. Yüksek devir çevirdikleri için motor ömürleri diğer modeller arasındaki en düşük olan motosikletlerdir. Yüksek son sürat ve yüksek ivmelenme bazlı üretilirler.

Model Örnekleri Yamaha r6 , honda cbr 600 , honda cbr 1000 , suzuki gsxr 600

 

Chopper –Cruiser

 

Kelimelerin ve tanımların çıkış şekilleri aslında biraz farklı. Cruiser(Kruvazör) Fabrikadan belli bir standarta göre çıkmış her sürücüye göre standart olan motosiklet türüdür.

Chopper ise el ayak tutma yerlerinden koltuk yerlerine kadar sürücüye özel kesilmiş biçilmiş modifiyeler yapılmış custom araç anlamına geliyor. Ama biz bunu selpak-peçete ikilisi gibi kullanıyoruz. Ve harley davidsona benzeyen ne kadar motosiklet varsa hepsine chopper diyoruz.

Bugün harleyin web sitesinden motosiklet bakın chopper yazmaz cruiser yazar çünkü seri üretim motorlardır.

TT custom markasının el yapımı tüm motosikletleri chopperdir.

Yamaha Dragstar 650 Özel yan çantalı model

Yamaha dragstar 650 honda shadow 750 suzuki 800c Cruiser modelleridir.

 

Diğer Alt Motosiklet Türleri

 

Cafe racer

 

Fabrika  çıkışlı motosikletlere binmeyi sevmeyen insanların kendi keyiflerine göre tasarladığı ancak yinede belirli bir kalıp içerisinde kaldığı motosiklet türüdür. Tıpkı chopperlar gibi diyebiliriz.

Sele, Far , grenaj depo gibi hemen hemen tüm sistemlerin tasarımlarında ve modellerinde değişikliğe gidilir. Ucu bucağı yoktur.

 

Bobber

Chopperin ortaya çıkmasını sağlayan motosiklet türüdür. İşin içinde yine custom duygular var. 1945lerden ikinci dünya savaşı sonrası evlere dönen ağır savaş tipi motosikletler kesilip biçilerek hafifletildiler. Çamurluğu kesilmiş genellikle amortisörü olmayan bu motosikletlere bobber deniyor. Genellikle Tek kişilik olurlar.

Seri üretim örneklerinden biri bmw r26 modelidir. Ama genellikle custom olarak kullanılırlar.

 

Hangi Motosiklet Size uygun

Motosiklet seçimi araba seçmekten çok daha farklı kriterler içerir.  Günümüzde üretilen her araba çok rahat 200km/h hızlara çıkabilirken ortalama motosikletler 130-150km/h bandında olurlar. Hız ve performans kriterleri motor gücüne göre oldukça değişiklik gösterebilir.

Bunun dışında boyunuzun uzunluğu bile bir motosiklette ne kadar rahat edeceğiniz konusunda değişikliklere yol açar. Küçük bir motosiklet uzun boylu biri için yorucu olabilir veya tam tersi.

Motosiklet işi biraz harry pottercilik gibidir. Üzerinde bindiğinizde motosikletiniz sizi seçer.

Boyunuz ve konforunuz sürdükçe size olan uygunluğu hakkında daha net bilgiler verir. Sürat ve motor gücü ise sizin sürüş kabiliyetinize ve beklentilerinize bağlıdır.

Sadece ulaşım aracı olarak kullanmak için scooter yeterliyken arada tatlı uzun yollar veya virajlar yapmak istiyorsanız farklı türlere yönelmeniz gerekebilir.

Bağlantılı diğer yazılar

250cc Motorlar Her Şey İçin Yeterince Büyük Mü?

 

Büyük motor ve Küçük motor farkları

Büyük motosikletler küçüklerden daha mı güvenlidir ? Yararlı bir rehber

 

 

 

 

 

 

5 comments

  1. Çok doğru olmamış; bu sınıflandırmalar. Böyle spesifik ayrımlar yapabilmek için, konuya dair eğitim almış olmak gerek; motor bilgisi, karenajlar, tasarım, ivmelenme, tork, ağırlık merkezi vs. Böyle yazılmamalı. Ülkemizde herkes; her şeyi biliyor ve paylaşıyor….

    • Merhabalar haklılık paylarınız var ancak dünya üzerindeki temel piramit bu şekilde. Türkiye’ye bugüne kadar gelmiş tüm motosiklet modellerini saysak 300taneyi bulmayacaktır Oturup hepsini tek tek sınıflandırsak 300 satırda bitecek bir konudan bahsediyoruz.
      Milyonlarca seçenek olmadığı için inanılmaz derecede spesifik olunacak bir durum yok. Her sene 20 tane motosiklet ya geliyor ya gelmiyor.

  2. Hocam benim nc750x im var ve bugüne kadar enduro diye düşünüyordum ancak yazınızı okuduktan ne olduğunu bilmiyorum artık. Sport Touring te sayılmaz demişsiniz. Çok merak ediyorum motosikletim hangi kategori de değerlendirmek Lazım

    • Merhabalar ibrahim bey. Nc 700-750-750x grubu hondanın web sitesinde adventure serisi olarak geçiyor.Honda’nın sınıflandırması bile bu şekilde ama bence adventure kelimesiyle işe biraz renk katmaya çalışmaktan başka bir şey yapmamışlar. Genel olarak kullanıcılar tarafından enduro olarak sınıflandırılıyor. Aea’nın 600 cc karşılaştırmasında bile enduro sınıfı karşılaştırması olarak isimlendirilmişti. Hatta kendisi dahil videoda tam enduro denmez ama işte bunlarda enduro diyerek 600cc sınıfı sürekli farklı şekilde gündeme getirir.
      Yazıda karmaşıklığı ve ufak farkları dile getirmeye çalıştım. Genel anlamda baktığımızda nc 750 nin en yakın olduğu sınıf sport touring sınıfıdır. Arazi performansı olmayan bir motosiklete enduro demek çok mantıklı olmaz.

      Döküm jantları ve ön arka ölçülerinin aynı olması düşük şase yüksekliği ve yüksek ağırlığıyla şehirli ve uzun yol tadında bir spor motosiklet.

  3. 2018-2020 Kasa nc750 nc serisinin en güzel ve heybetli kasası,enduro olmasada görünüş olarak enduro görünümlü,2021 son çıkan yeni kasasında tüm havası ve heybeti kaybolmuş tamamen cadde motoruna dönmüş.Sanırım hiçbir sınıfa tam girmiyor nc serileri.Ama seveni çok fazla,spor turing sınıfının hem ülkemizde hemde avrupada en çok satan en mantıklı modeli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir