Öncelikle motosikletinizin olması gerekenden daha fazla yakıt tükettiğini yani bir arıza olduğunu düşünüyorsanız yanlış konudasınız. Bu başka bir konu.
Araba sahipleri ve motosiklet kullanmayan kişiler motosikletlerin az yakıt tükettiğini düşünürler oysa ki büyük çerçeve bu yönde değil.
Motosikletler arabayla kıyaslandığında çok daha küçük ve çok daha hafif olmalarına rağmen arabaya kıyasla 10/1 kadar az yakmazlar. Son model yakıt sınıfı konusunda ekonomik bir arabayla(1600cc) ortalama bir motosikletin (250cc) yakıt tüketimi neredeyse aynıdır.
Çok az yakıt tüketen istisna modeller bile arabayla kıyaslandığında ağırlığı ve sağladığı güce oranla fazla doğrusal istatistiğin dışına çıkarlar.
Tüketim Örneği 100km
150cc 11 hp bir motor 2.5 lt
600cc 75hp bir motor 5 lt
Özellikle küçük cc motorlar ile büyük cc motorlar arasında ilginç bir oran vardır. Yani büyük olan 7 kat daha güçlü olmasına rağmen sadece 2 kat fazla benzin yakıyor.
Hele arabayı hiç saymıyorum. Yeri geliyor hem 4 yolcu hem de eşyalarını taşıyor buna rağmen motor kadar yakıt tüketebiliyor. Hatta bir de üzerine klima açmasına rağmen aynı yakıtı tükettiği olabiliyor.
Peki Motosikletler Düşük ağırlıklarına rağmen neden bu kadar çok yakıt tüketirler?
Rüzgar Direnci
En büyük sebebi motosikletlerin çoğunun herhangi bir araba kadar aerodinamik olmamasından kaynaklıdır. Arabada rüzgara karşı direnç gösterecek çok parça yokken motosiklette sürücüsünden sinyal lambalarına kadar her şey rüzgar direnci oluşturur.
Karbüratör -Enjeksiyon
İkinci en büyük sebep ise Özellikle son 20 yılda araba yakıt ve motor teknolojilerinde büyük devrimler yaşanmasına rağmen bu devrimlerin çoğu motosikletlere yansıtılmadı.
Bugün 15 yaşında 2007 model bir arabanın bile karbüratörlü olduğunu hayal edemiyoruz hepsi yakıt enjeksiyon sistemine sahipler.
Ama 2018 model karbüratörlü motosiklet bulmak mümkün. Özellikle her türlü motosikletin büyük veya küçük fark etmez enjeksiyon sistemi yerine karbüratör kullanması enjeksiyonlu sistemlere kıyasla yakıt üzerinde %30 luk bir fark yaratıyor.
Örnek verelim
Karbüratörlü bir Honda cbf 150 3.0lt – 3.5 litre arasında tüketirken. Enjeksiyonlu bir Honda cb125f Modeli 2.3-2.5litre civarı tüketiyor.
Yada Karbüratörlü bir Honda transalp 650 6 litre tüketirken. Enjeksiyonlu bir Suzuki v-strom dl650 5 litre tüketiyor.
Karbüratör ve Enjeksiyon farkları ve daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki konulara göz atabilirsiniz.
Motor bloğu farkları
Arabaların motor türleri birbirine benzerler ama motosikletler İhtiyaca ve isteğe yönelik motorlarla piyasaya çıkarlar.
Şehir içi ekonomi amaçlı üretilen modeller vardır. Uzun yola uygun yüksek silindir hacmine ve düşük devire sahip uzun ömürlü modeller vardır. Spor tip yüksek hızlanma ivmelenmeye sahip modeller vardır.
Binek ve ortalama bir otomobil her daim ulaşım aracıdır. Ama spor motosiklet kullanan biri onu bir yere ulaşmak için değil tamamen sürüş keyfi odaklı kullanır. Dolayısıyla spor motosiklet tercih eden biri motosiklet alırken yakıt tüketimini mukayese etmez. Ama arabada 0.5lt’nin bile hesabına bakabilir.
Her modele göre motor mühendisliği tamamen değişir. Aynı şekilde aynı silindir hacmine sahip olmasına rağmen farklı sayıda silindirler içermesi de yakıt tüketimini değiştirebilir (Artı veya eksi yönde)
Her şey bir yana o kadar ağırlık ve güç farkına rağmen aradaki orantısal farkı açıklamak için yeterli sebep bulamıyorum.
Honda NC 750X modellerinin 60hp civarında ve 3 litre yakıt tükettiğini gördükçe demek ki isteyince olabiliyormuş demekten başka bir şey gelmiyor aklıma.
Az yakan motosikletler piyasaya girmeden doğrudan elektrikli motosikletler kategorisine geçiş yapacağız anlaşılan. Benzin fiyatı 5-7 lirayken yakıtı bu kadar sorgulamıyordum ama 30 lira olunca sorgulama oranım arttı ve bu konuya bir açıklık getirmek istedim.
Sanırım aklınızdaki soru işaretleri biraz durulmuştur.
Keyifli Sürüşler Dilerim.
35 seneden fazla her motoru kullanmış biri olarak bende bunun cevabını bulamadım..sadece benim tahminim motorlar arabaya kıyasla daha çok devir çevirmesi olabilir ama yinede tam cevap bu olmuyor malesef 1.6 cc bi otomobil 300 cc bir motor kıyaslayalım örnek; motor 120 km/h hızla otobanda 7 bin devir çevirirken otomobil bu hızlarda 3 bin devir çeviriyor.. yanı bunun gibi bir çok dez avantaj sayılabilir… bu konuda motor hastalarına çok haksızlık var.. say say bitmez..birde bana göre dünyanın en saçma motoru. 1800 cc 6 silindirli ama sadece 400 kg ağırlığında olan honda goldwing 100 km de 5.5 litre benzin tüketimi var benden bu kadar hoşçakalın..
Sanırım bu konu dişli oranları devir ve torkla alakalı. Belli bir hacimde silindir sayısı düştükçe tork artıyor. Hp azalıyor. Tork motorun taşıyacağı yükü hafifletiyor yani taşıma kabiliyetini artırıyor. Yani demek istediğim bir motorun taşıma kabiliyetiyle yakıt tüketimi ters orantılı. taşıma kabiliyeti arttıkça yakıt tüketimi azalıyor.
Motorsikleti Arabaya kıyaslarsak 3 ana faktör var devir. Tork. Rüzgar direnci. Ve sonuç motorsiklet fazla yakıt tüketimi