Merhaba sevgili motosiklet severler. Her motosikletin fabrika çıkışında tavsiye edilen ideal bir Ön dişli-Arka dişli oranı vardır.
Ancak kullanıcının kullanım tarzına, kullandığı konumlara veya ağırlığa göre ufak değiştirmeler motosikletinizi biraz daha kişiselleştirebilirsiniz.
Öncelikle şunu hatırlatmak istiyorum her şeyin bir bedeli var. Bilimsel denklemlerde her zaman giren=çıkandır. Farklı yerlerden feragat edip farklı yerlere aktarıyoruz.
Dişli Oranları
Dişli oranı dediğimiz tanım. Arka dişlinin her bir devri için ön dişlinin kaç kez dönmesi gerektiğidir.
Bu oran Arka ve ön dişlideki diş sayısına göre belirlenir.
Örnek
Ön dişli 17 ve Arka dişlisi 45 diş olan bir motosikletin oranı 45/17= 2.65 olacaktır.
Oran ne kadar yüksek olursa ivmelenme ve tork o kadar artar. Ancak son sürat azalır.
Oran ne kadar düşük olursa son sürat o kadar artar ancak tork ve ivmelenme azalır.
Yukarıdaki Tabloyu inceleyerek kendinizde yorumlayabilirsiniz.
Ayrıca İnternet üzerinden dişli oranı hesaplama programına da yazı sonunda mutlaka göz atmanızı öneririm
Değişen Dişli Oranlarının Etkileri
Ön dişlideki bir dişin değiştirilmesi, dişli oranını arka dişliden çok daha fazla etkiler.
Arka dişlideki bir diş oranı 0,0.6-0,09 arasında değiştirken Ön dişlideki bir dişin değiştirilmesi 0,5 civarı bir fark oluşturabiliyor. Kısacası ön dişlideki bir dişlik değişim arka dişlideki 2-3 dişe eş değerdir.
Bu nedense hassas değişimler için arka dişliyle oynanırken radikal ve büyük değişimler için ön dişli değişimi daha çok tercih edilir.
Performanstaki değişimi beğenip beğenmeyeceğinizi görmek için dişli oranını bir seferde yalnızca bir veya iki diş olarak ayarlayarak başlamanızı ve ardından motorunuzu en çok kullandığınız rotalarda kullanmanızı önerebilirim.
Aynı dişli oranını korurken Daha büyük veya daha küçük dişli grupları kullanmakta mümkündür.
Küçük dişli gruplarıyla aynı kuvveti aktarmanın bedeli; Diş sayısı azlığı ve üzerlerine binen yükler nedeniyle çok daha çabuk yıpranmak olacaktır.
Daha küçük dişlilerle aynı oranı sağlarsanız motosikletin toplam ağırlığı azalacaktır.
Bu küçük farklar pist ortamlarında büyük farklara sebep olabiliyor.
Özellikle ön dişlinin ölçeğini değiştirmek yerine arka dişli oranıyla isteğinize ulaşmanız önerilir.
Cruiser veya tur motosikletlerinde dişli oranlarını düşürmek, daha az rpm-de aynı otoyol seyir hızına ulaşılabilir buda yakıt ekonomisini iyileştirebilir ve daha yumuşak bir sürüş sağlayabilir.
Zincir Bakla sayısı
Zincir dişli boyutlarınızı her değiştirdiğinizde, zincir üzerindeki gerilimi buna göre yeniden ayarlamanız gerekir. Mevzut zinciriniz yapılan değişikliğe göre kısa veya çok uzun gelebilir. Duruma göre yeni zincir almanızda gerekebilir. (Ya da bakla eksiltmeniz gerekebilir)
Fazla gelmesi çok problem olmaz eksiltebilirsiniz ama eksik gelmesi problem olur. Yeni zincir almanız gerekebilir.
Yeni bir zincir almadan farklı bir dişli kombinasyonunu tecrübe etmek istiyorsanız ama bakla sayınız yetersiz kalıyorsa zincirinizin zamanla biraz uzamasını ve zincir ömrünün ortalarındayken denemenizi tavsiye ederim. Ama zincir ömrünüzü zincir göstergenizin kaldığı yerden devam ederek hesaplama yapın.
Hız Göstergesi
Özellikle çok eski olmayan bir motosiklete sahipseniz muhtemelen motorunuz hızı şanzıman üzerinden okuyordur. Dişli oranı değişimi sonrasında artık hız göstergeniz doğru olmayacaktır. Yapılan değişikliğin türüne göre kilometre sayacınızı daha fazla ya da daha az yazmaya sebep olabilir.
Buda bakıma giriş aralıklarınızın hatalı olmasına, benzin menzilinizi yanlış hesaplamaya veya satarken kilometre bazlı değer kaybına yol açabilir.
Kilometre sayacınız ön lastikteki bir redüktörden okuyorsa dişli değişimi hız ve mesafeyi etkilemez.
Motosiklet Dişlilerini Seçme Kılavuzu
Motosiklet sahipleri bazen performansı, ivmeyi ve hızı artırmak için dişlileri değiştirir.
Alüminyum-Çelik Dişli
Aşağı yukarı tüm motosiklet dişlileri Alüminyum veya çelikten üretilmiştir.
Çelik dişliler alüminyum dişlilere göre daha dayanıklıdır, ancak alüminyum dişliler çok daha hafiftir. Genel olarak alüminyum kullanıyoruz.
Dünya turuna çıkmayı düşünüyor olsam çelikle değiştirmeyi düşünebilirdim.
Çelik olanın rengi alüminyumdan farklı daha metalik bir renktir gördüğünüzde algılayabilirsiniz.
Her iki Dişliyi De Değiştirin
Dişliler aşındığı için dişlileri değiştiriyorsanız. İkisini de set olarak değiştirin.
Dişliler az ya da çok aynı oranda oranda aşınırlar. Bu nedenle arka dişliyi aşınmış görüp ön dişliyi temiz görseniz bile dişliler birbirlerini takip ederler kısa bir süre sonra ön dişliyi değiştirmeniz gerekir.
Dişlileri performansı değiştirmek için değiştiriyorsanız yalnızca bir dişliyi değiştirmeniz yeterlidir.
Örneğin bir endurocu arka dişliyi değiştirerek ince ayar yapabilir.
Zinciri Dişlilerle değiştirin
Dişlileri yıpranmış oldukları için değiştiriyorsanız, zinciri de değiştirmelisiniz.
Zincir Ölçüleri
Zincir aralığı, zincirin pimleri arasındaki mesafedir ve zincir dişlisi aralığı, zincir dişlisinin dişleri arasındaki mesafedir.
Zincir genişliği, silindirlerin uzunluğu ile belirlenen iç zincir plakaları arasındaki mesafedir. Dişlinin genişliği, dış yüzeyden iç yüze kesitte ölçüldüğü gibi dişlerin ne kadar kalın olduğudur. Genişlik ve pitch ne kadar büyük olursa, zincir ve dişliler o kadar büyük ve ağır olur ve genişliklerin birlikte çalışması için aynı olması gerekir.
En yaygın üç motosiklet zinciri aşağıdaki gibidir.
-
- 520 zincir ile bir 15.88 mm pitch ve 6.35 genişliği
- 525 zincir ile bir 15.88 mm pitch ve 7.85 genişliği
- 530 zincir ile bir 15.88 mm pitch ve 9.53 genişliği
Tipik olarak daha büyük, daha güçlü 530 zincir, 1000cc ve üzerindeki en güçlü spor motosikletlerinde stok olarak takılır ve 525 zincir diğer motosikletlerin çoğuna takılır.
Bununla birlikte, motosiklet zinciri teknolojisi, daha küçük zincir boyutlarında aynı gücü aktarabilmenizi sağlayabiliyor. Özel ve sağlam zincirlerle daha az ağırlıkla aynı gücü aktarabilmek mümkün.
Motosikletinizde daha küçük bir zincir boyutu çalıştırmak önemli bir ağırlık tasarrufu sağlar ve motora daha az yük bindirerek daha serbest dönmesine ve biraz daha fazla güç almasına yardımcı olur.
Daha küçük, daha hafif zincir ve zincir dişli kombinasyonlarının dezavantajı, daha büyük, daha ağır kombinasyonlar kadar uzun ömürlü olmamalıdır.