Merhaba sevgili kullanıcılar. Araba , motosiklet ,karavan ,tekne , ups , solar uygulamalar veya 12volt aküyle çalışan herhangi bir cihaz için akünün yüzdelik kapasitesi nasıl hesaplanır bunlardan bahsedeceğim.
Akü hakkında bu yazı sonunda Türkiye’deki tamircilerin bir çoğundan daha fazla ve doğru bilgiye sahip olmuş olacaksınız.
Kuru, sulu, gel ,agm, vrla veya deepcycle tüm 12volt akü türlerinden bahsedeceğim.
Yazı İçeriği
-
- Akünün doluluk oranı nasıl anlaşılır?
- Akünün Şarj olurken ki yüzdelik durumu?
- Voltajdan Bozukluk-sağlamlık anlaşılır mı?
- 12volt Akünün Türüne göre yüzdelik voltaj farkları ?
- Akünün Uzun ömürlü olması için neler yapılabilir?
- Araba ve Motosikletlerde Akü
- Akü kaç volta kadar boşaltılabilir?
- Akü Nasıl Şarj edilir?
Akünün doluluk oranı nasıl anlaşılır?
12volt olarak nitelendirdiğimiz temel akülerin cep telefonlarının lityum ion veya polimer bataryaları gibi bir elektronik kartı veya yüzdelik data aktarımı sağlayan bir portu yoktur. Cep telefonu gibi ürünlerin bataryalarının özel elektronik kartları oluyor. (Kaç kere dolup boşaldığından pil sağlığına kadar tüm verileri tutuyor ve analiz ediyorlar.)
Peki yüzdelik bilgisi nasıl hesaplanıyor? Yüzdelik bilgisi voltaj üzerinden tahmin yürütülüyor.
Hazır olarak satılan yüzdelik gösteren cihazlarda voltaja tekabül eden yüzdelik değeri ekranda yazıyorlar yani fazladan yaptıkları bir şey yok.
Hangi voltajın ne kapasite ifade ettiğini bilirseniz voltmetreyle başka hiç bir şeye ihtiyaç duymadan akü hakkındaki tüm bilgilere erişebilirsiniz.
Kısa tanım Akü voltajı ne kadar yüksekse akü o kadar doludur denebilir. Bu arada akü yüksüz bir şekildeyken yani herhangi bir enerji tüketilmezken ki voltajı en doğru sonuçtur. Yük altında voltajı düşer.
İnternetteki her kaynak bu voltaj değerleri için farklı bilgiler paylaşmakta. hatta bu konuda tartışmalar bile dönüyor. Benim size 8 yıl güneş paneli işinde her gün akülerle uğraşmış biri olarak tavsiyem Akü voltajını ne kadar az düşürürseniz akünüz o kadar uzun ömürlü olur. 12volt akü türlerinde hafıza etkisi olmadığı için tamamen boşalmadan takmak zararlı değil yararlıdır.
Bazı kaynaklarda 10.5volta kadar tüketebileceğiniz önerir. Ama aslında 12voltun altındaki tüm değerler akünün derin deşarj döngüsüne girmesine sebep olacak değerlerdir.
Akünüz yüksüz halde 12volt civarında seyir ediyorsa artık kullanmamanız gerektiğini ifade eder. 12voltun altına ne kadar az inerseniz ömrü o kadar uzun olur.
Yük Konusu
Basit görünse de uygulamaya geçince kafa karıştırıcı olduğunu biliyorum .Özelliklede yük çekimi konusu 12volt bir aküden stabil bir yük çektiğimizi varsayalım. Akünün o anki kapasitesine , çekilen akımın aküye göre olan büyüklüğüne göre değişir.(10 amper akü için yük olarak 10 amper çok bir değer 100 amper bir akü için 10 amper az bir değer kabul ederiz)
Yani yukarıdaki değişkenlere göre yük çekerken 0.5volt hatta daha fazla düşük görünebilir. Bu durum biraz sizin yeteneğinize ve zamanla pratikleşmenize bağlı. Bağladığınız sabit bir yük vardır yük altında akü 11.5volta kadar düşer ama yükü ayırdıktan 30 dakika sonra 12volt civarına gelmiş olabilir.
Yük altında 12voltu görür görmez ayırırsanız 10dk sonra akünüzün 12.4volt olduğunu görür aslında daha varmış diyebilirsiniz. Akünüzün sağlamlığına çekilen yüke ve bir çok değişkene bağlı olarak bu durum yanıltıcı olabilir. Bu sadece 12volt akülerde değil tüm akü türlerinde yanıltıcıdır.
Yük altında aşağı yukarı 0.3-0.5volt tolerans payı koyabilirsiniz. Yani yükteyken 12volta iner inmez akü bitti diye düşünürseniz zaten işimiz yaş olur.
Bu durum zamanla pratikleşen bir olay.
Akünün Şarj olurken ki yüzdelik durumu?
Arkadaşlar Herhangi bir pilin herhangi bir kaynaktan dolabilmesi için. Kaynak voltajın akü voltajından yüksek olması gerekir. Yani 12volt akü 12voltla dolmaz.
Voltajın tanımı iki uç arasındaki potansiyel farktır. Bir yerden bir yere Akım akması için Bir potansiyel fark olması gerek.
12volt akü şarj voltajları 14.1volt-14.4volt maksimumda da 14.7volta kadar olabiliyor. Yine akünün türü kullanım şekli ve karakteristiğine göre biçimlenen bir konu.
Şarj dolarken ki kapasite hesabı içinde ikinci bir tablo yaptım.
Referans noktamı 14.1 volt olarak aldım çünkü piyasadaki akülerin %95inin doyum noktası 14.1 volt oluyor. Hatta ups gibi sürekli şarjda tutan sistemler sabit 13.8volt standby şarj denen biraz daha düşük voltajlı bir şarj uyguluyorlar.
Voltajdan Bozukluk-sağlamlık anlaşılır mı?
Voltajdan Bozukluk sağlamlık tam olarak anlaşılmaz. Bir akünün sağlamlık durumunu anlamanın en iyi yolu her daim şarj-deşarj testine tabi tutmaktan geçer.
Cep telefonlarından ele alalım pili kötü olsa bile o anki şarj durumu %100 görünebilir Ama çok hızlı boşalabilirler. 12volt akülerde aynı şekilde yüksek görünse de aniden voltaj düşmesi veya bitiş eğrisine yaklaşabilirler.
Tabi elinize aldığınızda 0volt veya 9volt olan bir akü muhtemelen ölüdür. Ama 12.5volt görmemiz sağlam olduğunu göstermez.
İnternette küçük saçma sapan akü sağlamlık veya doluluk oranını gösteren aletler var. İtimat etmeyiniz. Doğru sonuç vermezler.
Akü işi çayın 100derecede kaynaması kadar bilimsel ve net değildir. Akü işi biraz tecrübe ve pratikle öğrenilen ve bence her akü kullanıcısının bilmesi gereken bir konu.
12volt Akünün Türüne göre yüzdelik voltaj farkları ?
Kuru ,Sulu ,jel , agm ,vrla türü ne olursa olsun 12volt akülerin karakteristikleri birbirine çok yakındır. yazdığım tüm akü türleri 12volt seviyesine geldiği zaman boş kabul edilir akünün türü bu durumu değiştirmez. Akünün karakteristiğine göre çok ufak farklar olabilir yada bazı aküler örneğin deep cycle serileri düşük voltaja karşı daha dayanıklıdırlar.
Akünüzün varsa özel karakteristiğini Üreticisinin paylaştığı datalar üzerinden detaylı inceleyebilirsiniz.
Akünün Uzun ömürlü olması için neler yapılabilir?
Akü sıcağı sevmez Akü Soğuğu sevmez 🙂 İdeal koşullar 20 derece civarıdır.
Çok sıcakta ömürleri azalır. Uzun süre kullanılmadan kenarda kalırsa sülfatlaşma denen duruma girebilir bozulabilirler. Sürekli aşırı şarj veya aşırı deşarj yapılırsa ömürleri azalır.
Yapacağınız işe uygun akü kullanmazsanız akünün beklenen ömrün altında sürede bozulurlar. Örneğin her gün dolum boşalım yapan bir durum için sulu marş aküsü kullanılmaz.
Veya tam tersi anlık yüksek akım gerektiren uygulamalar için yüksek döngü ömürlü aküler kullanılmaz.
Bu temel kriterlere dikkat ederseniz akünüz yaşayabileceği en uzun ömrü yaşar.
Araba ve Motosikletlerde Akü
Araba-Tekne-Karavan-motosiklet yani 12volt ile çalışan tüm taşıtlardan bahsedelim.
Ben yolda kalmamak veya her daim aküyü takip etmek için Araçlarıma voltmetre takıyorum. Size de Tavsiye ederim.
Suzuki V-strom Dl650’ye Voltmetre Uygulaması Voltmetre Nasıl takılır
Akü Nasıl Şarj edilir?
İlgili yazıyı okumanızı öneririm.
Akü Şarj cihazı Nasıl ve neye göre seçilir? Akü şarj cihazı tavsiyeleri
Diğer Akü Konuları;
Akü Takviyesi Nasıl yapılır?Püf noktaları nelerdir?Motosiklet ve Arabada Akü takviyesi
Motosikleti Kışa Hazırlamak Kışın Yatırma Ve Kullanma Püfleri Akü ve Diğer konular
Volta vt5 akü tan şarj dolumu ekranda yüzdelik oran 80 gösteriyo 100 olmasını lazım bu sekildemi oluyo oran
Bu modele özel bir bilgi kullanım klavuzundan yada servisten yardım alabilirsiniz.
sayenizda aküm doluyo
Kesintisiz güç kaynağı 40x12volt 9 amp olan ups en düşük/yüksek şebeke voltajı ne olmalıdır sürekli voltaj değişkenliği olan bir bölgede ne kadar sağlıklı besleme yapılır.
Merhabalar bu akü doluluk oranı harici bir konu ve bu konu üzerinde size yardımcı olabilecek kişi ups firmasının yetkili servisi olabilir. Teknik değerlerine ve saha tecrübelerini değerlendirmek gerek.
harika bir bilgilendirme yazısı. öncelikle teşekkürler. sormak istediğim bir şey var. 12 volt aküler için doluluk yüzdesi vermişsiniz. 24 volt ve 48 volt aküler için de aynı tabloyu doğru orantılı olacak şekilde kullanabilir miyiz?
Merhabalar elbette kullanabilirsiniz