Motosikletlerde Neden Redline vardır? Neden çıkartmamalıyız?

Merhaba arkadaşlar. Bugün motosiklet motorları için hayati önem taşıyan bir konudan bahsedeceğiz. Devir saatinin üzerindeki kıpkırmızı gölgelendirme deviri buralara getirmemeniz için yeterince açıklayıcıdır diye düşünüyorum.

Yazıyı okuduğunuzda redline yaparak sevdiğiniz motosiklete ne kadar zarar verebileceğinizi bir kere daha anlayıp muhtemelen bir daha asla yapmayacaksınız.

 

 

    • Motosikleti redline çizgisinin üzerine çıkartırsanız ne olur?
    • Redline çizgisi neden vardır?
    • Her motosiklette Devir kesici varmıdır?
    • Yüksek devir motosiklet için zararlımıdır?(Redline’a girmese bile)

 

 

 

Motosikleti redline çizgisinin üzerine çıkartırsanız ne olur?

 

Devir sınırları aynı trafik kuralları gibidir. Belirli bir hızın-Devrin ötesinde kötü şeyler olma olasılığı yükselir.

Metaforik benzetmeleri bırakırsak nicel anlamda yüksek devir motosikletinizde çok fazla bileşen arızasına sebep olabilir.

Piston – biyel kolu gibi motor parçaları kütleye ve dolayısıyla atalet ve momentuma sahiptirler, bu da hız ve yön üzerindeki değişiklere karşı direnç gösterecekleri anlamına gelir.

( Atalet momenti dönmekte olan bir cismin dönme hareketine karşı durması olarak ifade edilebilir.)

Yani Motor devri ne kadar yüksek olursa piston o kadar fazla karşıt güce maruz kalır. Biyel kolu kendini kranktan daha fazla kuvvete maruz kalarak uzaklaştırmaya çalışır.

 

Yüksek devir motosiklet için zararlımıdır?(Redline’a girmese bile)

Dolayısıyla redline’a girmeseniz bile her daim yüksek devir kullanmaya çalışmak motor üzerinde daha fazla yorgunluğuna ve ömür azaltılmasına sebep olacak.

 

Biyeller genellikle ısıl işlemden geçmiş oldukça sağlam malzemelerdir yinede redline’da söz konusu gücü kaldıramıyorlar.

 

Bu örnekten sonra ufkunuz genişleyecek;

 

Honda cbr 600rr ‘ daki pistonları düşünün.

Redline’da 15.500rpm civarındayken her pistonun yaklaşık hızı 120km/hm dir. Silindirin alt ölü noktasındaki bir duraktan 1.7 inçlik bir stroke un ortasında bir yer saatte 120km hıza ulaşıyor ve bunu sadece 0.002 saniyede yapıyor.(1 stroke süresi ) Ardından kabaca aynı güçteki vuruşun aynısı üst noktada tekrar yapıyor ve tam bir durma noktasına geliyor.

Stroke nedir? “Strok uzunluğu”, her döngü sırasında pistonun kat ettiği mesafe.

Honda cbr 600 ün redline’nına göre hesaplarsak;
Redline’da Piston saniyede 500 kez yaptığı yön değiştirme işleminde piston ve biyel kolu üzerindeki yük yaklaşık 225kilo olur.

 

Tekrar hatırlatıyorum.

 

Saniyede 500 kez tamamen durma noktasına ulaşıp sonra tekrar hızlanan mekanik bir kol. Ve üzerinde 225 kilo yük hissediyor. Motosikletin kendi ağırlığı kadar bir kuvvet.

 

Yani ne var ya 4 tane zaman var ve alt tarafı piston inip kalkıyor dediğiniz aletin içinde neler olduğunu biraz hayal etmelisiniz.

 

Özellikle Performanslı ve spor motosikletler diğer motosikletlerden daha kısa strok mesafesine sahiptirler. Daha yüksek devir elde edebilmek için daha çok tur çevirirler. (Buda daha fazla kuvvete maruz kalıyorlar anlamına gelir)

 

İkinci bir Konu Valfler

 

Dört zamanlı bir motorda silindir kafasındaki valfler  Yakıt ve havanın silindire akışını egzoz gazlarının dışarı akışını kontrol eder. Valfler eksantrik mili tarafından itilir ve bir dizi yay doğru zamanlamada açıp kapatmaya çalışır.

Bununla birlikte motor yeterince yüksek devir alırsa. Valf zamanlama bileşenleri momentumun üstesinden gelemeyebilir. Valf hareketi kamın hareketine yetişemeyebilir.

 

Valfler olması gerekenden fazla uzun süre açık kalırsa silindir yükselirken silindire temas edebilirler. Bu durumda neler olabileceğini az çok tahmin edersiniz.

 

İşte bu yüzden her 4 zamanlı veya 2 zamanlı motorun kırmızı çizgileri vardır.  Kırmızı çizgiler her motosiklette farklıdır.

Harley street glide modelinde 5500rpm sınırına sahipken cbr 600 de 15bin rpm üzerine çıkabiliyor.

Emme ve egzoz tasarımı ve yanma hızı gibi bir motorun devir tavanını sınırlayabilecek başka katkıda bulunan faktörler de vardır, ancak pistonlu parçaların ataleti, verilen herhangi bir motorun güvenli çalışma eşiğini belirleyen şeydir.

 

Her motosiklette Devir kesici varmıdır?

 

Yeni model çoğu motosiklette devir kesici vardır. Yani yanlışlıkla gaz vererek motosikletinizi kitleme ihtimaliniz biraz düşük. Ama özellikle eski model veya ekonomik motorlarda devir kesici yoktur.

Motosikletinizi üst limitlerine kadar zorlamanıza rağmen size yetmemeye başladıysa o zaman çözüm motoru daha fazla zorlamak değil arkadaşlar. O zaman çözüm bütçeniz elverdiğinde motorunuzu size daha uygun bir modelle değiştirmektir.

Her motosikletin maksimum beygirini verebildiği ideal bir deviri vardır. Bundan fazlasına çıkmanın motoru zorlamak olduğunu ve gereksiz olduğunu söylesem kabalık etmiş olmam.

O yüzden gençlerden ve genellikle ilk motosikleti o motor olan kişilerden motosiklet alma konusunda tereddütler yaşayabiliyoruz çünkü motorları olmaması gereken şekillerde zorluyorlar.

 

Dilerim keyif almışsınızdır ve fikirlerinizde ufak güncellemeler olmuştur.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir