Motosikletlerin Ön Tekerlekleri neden daha büyük ve incedir?

Bir çok motosikletin ön tekerleri  ister alaşım ister telli jant olsun daha ince ve daha büyük çap tekerleklere sahipken arka tekerlekler daha küçük çaplara sahiptir.

Buna ek olarak her zaman ön lastik daha ince ve arka lastik daha geniş olacaktır.

 

neden motosiklet tekerleği boyutlarında böyle bir fark var?

 

Ön tekerlekler büyüktür ve  arka lastiğe göre  daha incedir  daha kolay  direksiyon ve manevra kabiliyeti sağlamak için.

Genellikle Arka jant çapı daha küçüktür ve yanaklar geniştir. 
Çünkü geniş lastikler  daha iyi çekiş ,stabilite ,ısı dağılımı ve yük taşıma kapasitesine sahiptir.

Motosikletlerin daha büyük ve daha ince ön tekerlere ve de arka tekerleklerin daha küçük ve daha geniş lastiklere sahip olmasının nedenlerini detaylı inceleyelim.

 

Motosikletlerde Ön Tekerlekler Neden Daha Büyüktür?

 

Ön Tekerlek esas olarak fren ve dönüş için kullanılırken , arka tekerleğin ana işlevselliği güç aktarımı çekiş ve stabiliteyi içerir.

Motorda üretilen güç , zincir tahriki veya şaft aktarmasıyla arka tekerleğe aktarılır.   Arka tekerleğin motosikleti ittirmesi suretiyle hareket sağlanır.  Ön tekerlekse elde edilen gücün hangi yönde kullanılacağını belirlememizi sağlar.

 

Motosikletin modeli veya silindir hacmi  ne olursa olsun sürücü motosikleti gidon ve ön tekerlek sayesinde yönlendirir.  Ön tekerlek gidonu sürücünün amaçladığı yönde hareket ettirmeye yönlendirir.

 

Şimdi asıl meseleye gelelim. Ön tekerlek motosiklet yönlendirilmesinden sorumlu olduğundan, motosiklet sürücüsünün ön tekerleği yolda kolay ve pürüzsüz şekilde tutması ve yönlendirebilmesi gerekiyor.

 

Bu sebeplerden dolayı büyük tekerlekler ve daha ince lastikler kullanışlı geliyor.
Ön tekerlekler daha büyük bir çapa sahip olduğunda ve lastikler daha ince olduğunda direksiyon binici için daha kolay kontrol edilebilir hale gelir ve motosiklet istenen yönde kolayca hareket ettirilebilir.

 

 

Ek olarak , daha ince ve daha büyük tekerlekler engebeli yollarda ve arazi koşullarında daha beceriklidirler. (Bu konudaki en baba örnekler 21” jant boyutuyla Afrika ,tenere ,transalp olabilir )

 

 

Diğer açıyla bakarsak , Ön tekerlek ve arka tekerlek arasında fark daha küçükse ve geniş lastiklerle donatılmışsa ,engebeli yollarda ve arazide , sürücü daha fazla zorlukla karşılaşacaktır. Ayrıca ,engebeli yolun etkisi , geniş ön tekerlek boyunca sürücü için gidon üzerinde güçlü bir şekilde hissedildiğinden , stabilite azalacaktır.

 

Örnek verelim, Kawasaki versys 650 kendi sınıfındaki dual purpose (v-strom , tenere, transalpt) gibi motosikletlerden farklı olarak ön ve arka jant çapını aynı kullanır.17” jant çapıyla daha çok asfalt stabilitesiyle meşhurdur. Diğer rakipleri 19-17” , 21-19” jant kullanırken kendisi 17-17” jant kullanır.  Burda jant çapından bahsediyorum lastik genişliği tabi ki ön daha ince arka daha kalındır. Ama bu jant boyunun dezavantajını arazide hissedersiniz.

Veya daha belirgin bir örnek olarak cbr250 , r25 gibi ön arka geniş motosikletlerin arazi stabilitesi yok denecek düzeydedir.

 

Arka Tekerleklerin Çapı Neden Daha Küçüktür

 

Ön tekerleğin büyük olma sebeplerini  anladık peki neden arka tekerlek çapının mümkünse daha küçük ve geniş olmasına ihtiyacımız var?

Daha  önce paylaştığım gibi arka tekerleğin ana işlevi motosikleti ileriye hareket ettirebilmek ve ağırlık kapasitesiyle başa çıkabilmektir. Güç , zincir tahriki vasıtasıyla motordan arka tekerleğe iletilir.

Arka tekerlek motosikleti ileriye iten tekerlek olduğundan ,tekerlek iyi bir stabiliteye ve yol yüzeyi ile sağlam bir çekişe sahip olmalıdır.

Bundan sonra olaylar gelişiyor sürekli olarak gücü karşılamak ve motosikleti ileriye ittirmenin bir sonucu olarak arka lastikler sıcaklıkla baş etmek zorunda kalırlar. Lastik ne kadar geniş olursa ısı o kadar hızlı şekilde dağılır.

Arka lastikler daha fazla yüke maruz kaldığından ve daha fazla stres altında olduğundan, lastikte üretilen ısı çok daha yüksek olacaktır. Lastiğin optimum çalışma sıcaklığını aşmamak için, üretilen ısı lastikten kolayca dağıtılmalıdır.

Bu nedenlerden dolayı ,stabilite , çekiş ve ısı dağılımını sağlamak için , motosikletin arka tekerleği geniş lastik ve küçük çapa sahip olacaktır. ( Çap her zaman farklı olmak zorunda değil)

 

Ön Lastikler Daha İnce Ve Arka Lastikler Daha Geniştir

 

 

Motosikletinizi hızlandırdığınızda, yük önce arka tekerleğe aktarılacaktır. Motor gücü, arka lastiği hareket ettiren arka tekerleğe aktarılır ve sadece arka tekerlek hareket etmeye başladıktan sonra yük ön tekerleğe aktarılır.

 

Arka tekerlek, ön tekerleğe kıyasla her zaman daha fazla yük ve stres yüklenecektir.

Sonuç olarak, arka lastiğin yüzeyden daha iyi ve daha fazla çekişe ihtiyacı olacaktır.

Arka lastikler daha fazla çekişe ve yol ile daha geniş temas yüzey alanına ihtiyaç duyduğundan, arka lastikler genellikle ön lastiklerden daha geniştir.

Bu nedenle arka lastikler genellikle daha geniştir ve ön lastikler bu kadar fazla çekiş gerektirmediğinden daha ince olacaktır.

Ve ısı dağılımının daha hızlı gerçekleşmesi için, arka lastiğin daha geniş temas yüzey alanına sahip olması gerekir. Bu nedenle, motosikletin arka ucunda daha geniş bir lastiğe ihtiyaç vardır.

 

Bir Motosiklette Farklı Büyüklükteki Tekerleklerin Avantajları

 

Artık bir motosikletin ön tekerleğinin neden daha büyük olduğunu ve daha ince bir lastiğe sahip olduğunu ve arka tekerleğin neden daha geniş bir lastikle daha küçük olduğunu bildiğimize göre, bu farklı büyüklükteki tekerleklerin bir motosiklete sağladığı avantajlara bakalım.

 

Hafif Gidon ve kontroller

 

Özellikle 250-300kilo civarı bir harley sahibiyseniz öndeki 19-21″ bir janta dua etmeniz gerekiyor. Paslanmaz çelik krom büyük çaplı amortisörler jantlar ve motorun toplam ağırlığı derken jantlar bu kadar büyük olmasaydı muhtemelen çevirmek için hatrı sayılır bir kuvvet gerekecekti. ( ki zaten ağır daha da ağır olurdu )

 

 Daha kolay dönüş ve viraj alma

 

Motosikletle yüksek hızda viraj alıyorsanız. Farklı büyüklükteki tekerleklerin bu kombinasyonuna sahip olduğunuzda dönüş yarıçapı ve motosikletin dönüş için kullandığı alan azalacaktır.

Bu daha düşük dönüş yarıçapı  ve motosikletten düşme şansının azalmasıyla daha yumaşak dönüş ve viraj almakla sonuçlanır.

 

Daha İyi Yük Taşıma Kapasitesi

 

Motosiklete uygulanan yükün çoğu arka tekerlek tarafından taşınacaktır. Motosikletler bu şekilde tasarlanmıştır, çünkü ön tekerlek, binici için düzgün kullanım ve kontrol de gereklidir.

Ve arka tekerlek geniş bir lastiğe sahip olduğunda çekiş ve stabilite önemli ölçüde iyileştirilir, böylece arka tekerleğin yük taşıma kapasitesi iyileştirilir.

 

Tüm Motosikletlerin Farklı Boyutlarda Jantları Var Mı?

 

Tüm motosikletlerin farklı boyutlarda tekerlekleri yoktur. Yüksek hızlara ulaşmayan daha düşük cc motosikletler ( genelde 150cc -250cc sınıfı ), arka tekerleklerini ön tekerlekle hemen hemen aynı boyuttadır ve lastikleri çok daha geniş değildir.

Farklı büyüklükteki jantlar, ince  bir ön lastik ve geniş arka lastik ile bazı avantajlar sağlarken, zorunlu bir tasarım özelliği değildir ve tüm motosiklet modellerinde görülmez.

Farklı üreticiler, belirli birmodel için en iyi olana göre farklı tekerlek boyutu özelliklerine sahiptir.

Bu nedenle, lastiği değiştirirken lastik genişliğini değiştirmemeniz ve üreticinin tavsiyesine uymanız önerilir.

 

İnce lastikler ve geniş lastikler Hangisi en iyisi?

 

İkisinin de kendisine göre avantaj ve dezavantajları var. Bununla birlikte , geniş lastikler genellikle daha iyi çekiş , yol tutuşu , hız kullanımı , stabilite , offroad sürü ve frenleme verimliliği sağladıkları iyi daha iyi kabul edilirler.

Anlas Capra Lastik incelemesi uzun soluklu

İnce Lastiklerin düşük maliyet , yüksek kilometre ve daha kolay manevra kabiliyeti gibi avantajları vardır.

Geniş lastikler daha iyi çekiş , stabilite ve hızlı yol tutuşu sunduğundan , arka tekerler genellikle geniş lastiklere sahiptir. İnce lastikler daha kolay manevra kabiliyeti sağladığından , ön tekerleklerde genellikle sıska lastikler bulunur.

 

Dilerim Sorularınıza cevap bulabilmişsinizdir

Keyifli sürüşler

Lastikle ilgili diğer konular

Motosiklet lastiği nasıl okunur? Bilgi tanımları

 

Motosiklette patlak lastik tamir yöntemleri

 

Motosiklet Lastiği ve Balans Hakkında herşey

 

Motosiklet ve Araba lastiği Farkları

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir