Merhaba sevgili motosiklet severler. Bu yazıda motosikletlerin devrildikten- düştükten sonra çalışma sebeplerinden ve çözümlerinden bahsedeceğiz.
Genellikle motosikletlerimiz yan ayaklıkta dururlar iş devrilmeye geldiyse yere ne kadar sağlam basıyor görünürlerse görünsünler gerçek bunun tam tersidir.
Bazen kuvvetli bir rüzgar , toprak zeminin yağmur sonrası yumuşaması , yan tarafımıza park eden sürücünün düşürmesiyle beraber devrilmesi veya kullanırken ufak tefek düşmeler gibi bir çok sebepten motosikletler devrilebilirler. Bazen yorgunluktan tutamadığımız bile olur. Devrilmeyen motosiklet yoktur henüz devrilmemiş olan vardır.
Her durumda da bazen ufak tefek çizikler veya manet bükülmesinden daha farklı sorunlarla karşılaşabiliriz. Bir motosikletin düştükten sonra çalışmaması sıklıkla oluşabilen bir problemdir.
Motosikletler düştükten sonra neden çalışmazlar?
Bir motosikletin devrilmesinden daha utanç verici olan tek şey kaldırdıktan sonra motosikletin çalışmamasıdır.
Yakıt dağılım sorunları
Özellikle karbüratörlü motosikletler devrildiğinde belirli bir miktar yakıt akıtabilirler. Karbüratör içerisinde ki şamandıra motosiklet yan geldiğinde kapatma işlevini yerine getiremeyeceği için yere akmalar taşmalar meydana gelir. Ama bizim derdimi yere akması değil.
Hangi koşulda olursa olsun ilk ve en yaygın sebep özelliklede karbüratörlü motorlarda Silindire çok fazla yakıt taşması olabilir. Motor devrildiğinde karbüratör ve şamandıralar yakıtı ayarlayamazlar çok fazla yakıt giderek motosikleti boğabilir. Genelde motor devrildiğinde stop etme sebebi de budur.
Fazla yakıt deyip geçmeyin her şeyin fazlası zarar sözünü kanıtlayan bir durum.
Yakıt fazla olduğunda ve oksijenle beraber sıcak buhar şeklinde ulaşmadığı dönemlerde fazla yakıt bujinin ıslanması ateşleme yapmamasına veya fakir karışım olmasına sebep olabiliyor. Islanan buji sebebiyle motor hiç çalışmayabiliyor veya zor çalışabiliyor.
Elektronik Sorunlar
Fazla yakıt sorunları genelde enjeksiyonlu motosikletlerde olmuyor çünkü kontrollerin çoğu elektronik durumda. Motosikletin yaşı ne kadar gençleşirse elektronikleşme miktarı o kadar artıyor.
Silindire fazla yakıt gelmesi haricinde çalışmamasının başka bir nedenleri de yukarıda bahsettiğimiz elektronik sistemlerdir.
Yeni motosikletlerde Yere düşme sensörü. Yan ayak sensörü vites konum sensörü , tps sensörü gibi donanlar mevcut.
Motosiklet düşerse özelliklede düşüş sensörü olan motosikletlerde tekrar kaldırıp kontak açıp kapama işlemini yapmadan çalışmayacaktır. Dijital bir motosikletle muhtemelen bilgi ekranında bunun bilgisini veya hata kodunu sizlerle paylaşabilir veya arıza lambası yakabilir.
Akü ve Güç Sorunları
Eğer akünüz kapalı bakımsız bir akü değil de Bakımlı saf su ilavesi gereken akülerdense düşme esnasında ve özelliklede uzun süre yerde kaldıysa akünün elektrolitik sıvısı yere akabilir Buda akünün enerjisinin bitmesine yada çalışsa bile sıvı kaybı olduğu için kontrol etmeyi akıl etmeden kullanmaya devam etmeniz durumunda plakaların yanmasına ve akünün tamamen kullanılamaz hale gelmesine sebep olabilir.
Akü Kutup başı geçmişinde biraz oksitliyse motosiklet çalışabilir ama düşme veya darbe gibi sebeplerde daha kırılgan hale gelir. Kırılabilir veya kırılmasa da düşme esnasında gevşeyebilir. Buda çalışmamasına sebep olur.
Kablo kopuklukları
Gidonun ani dönmesi kasılmasından kaynaklı ön tertibat kabloları hasar görmüş olabilir. Sensör kabloları kopmuş hasar görmüş olabilir. Sensörler yerinden oynamış olabilir.
Yere düşen Motosiklet tekrar nasıl çalıştırılır ?
İlk prosedür motosikleti yerden kaldırmak anahtarı çıkartmak ve bir kaç dakika motosikletin oturmasına dinlenmesine izin vermektir. Bundan sonra motosikletin sensör konumları sıfırlanmalı ve motosikletin çalışmasına izin vermelidir. Hala çalıştırmada sorun yaşıyorsanız , bu , motosiklette temel sorun olan başka bir şey olduğu anlamına gelir.
Yakıt sistemi
İlk olarak yukarıda da paylaştığımız gibi yakıt sisteminden kaynaklı bir problemden şüpheleniyorsanız motosikletinize neler yapabileceğinize bi bakalım.
Daha önce bahsettiğim gibi motosiklet devrilirse silindirlerden herhangi birine fazla yakıt ulaşması en yaygın durumdur ve bu sorunu çözmeniz genelde bir kaç dakikanızı alır.
Bunu çözmenin en iyi yolu , bujilerini çıkarmak kurutmak ve ardından tekrar bisiklete koymaktır. Bu , gerçekten en etkili yöntemdir. Ama bujilere ulaşmanız gerçekten zor veya zaman alıcıysa.
Motosikleti çalıştırmanın en iyi yolu Tam gaz açıkken marşa basmaya çalışmaktır. Tamamen açık gazda sisteme giren mümkün olan en fazla havaya sahip olursunuz.
Çok fazla yakıt olduğundan , yanacak kadar iyi bir karışım oluşturmak için maksimum seviyede hava gerekir.
Bunu uygulamak birden fazla deneme gerektirebilir. Bu nedenle marş sisteminize ve akü grubunuza dikkat ediniz. Kapatabildiğiniz tüm enerji harcayan donanımları kapatınız. Her marş denemesinden sonra bir kaç dakika mola vermek hem akünün sağlığı açısından iyi olacaktır
Motosiklet çalıştıktan sonra gazı yavaş yavaş azaltın. Fazla yakıtın tamamı yanana kadar biraz zaman alabilir , bu yüzden döner dönmez gazı bırakmayın.
Güç ve Enerji Sorunları
Sele altını açarak akü kutup başını ve tesisatı kontrol etmelisiniz. Akü ve bağlantılar sağlıklı görünüyor mu ? Kontağı çevirince gelmesi gereken yerlere enerji geliyor mu ? Sigortalar sağlam mı ?
Enerji gelmiyorsa muhtemelen bağlantı veya sigortalardan birinde problem vardır.
Elektronik bilginiz varsa arızayı bulup onarmaya çalışmanızı yoksa usta çağırmanızı tavsiye edebilirim.
Bu arada suya düşmese de yoğun miktarda suya maruz kalan bir motosiklet çalışmıyorsa
Motosiklet yıkadıktan sonra neden çalışmaz çözümleri nelerdir?
Motosikletin Tekrar düşmesini Önlemek
-Park zeminini ve konumunu doğru seçmek
Özellikle orman veya kötü yollarda park ediliyorsa altına sert malzemelerle destek atınız. Eğimli bir yere park ediyorsak doğru bir pozisyonda olduğundan emin olunuz.
-Aşırı rüzgarlı yerlerde veya açık arazilerde bagaj lastiği kayış gibi aksamlarlamotosikleti sabitleyiniz.
-Yine aynı şekilde rüzgarlı bölgelerde park edecekseniz mümkün mertebe branda kullanmayınız paraşüt etkisi yapabiliyor.
-Sürüş esnasında düşmeler yaşıyorsanız sürüşünüzü geliştirmenizi önerebilirim.
-Ağırlık yüklemenizi dengesiz veya istiap haddinden fazla yüklerseniz devrilme riskleri artar.
Motosikletin devrilmesi Kötümüdür?
Motosikletimizin düşmesini hiç bir şart altında istemeyiz. Düşmeler Motosiklete zarar verir mi ? Ufak tefek düşmeler Genellikle kozmetik sorunlara yol açar.
Bu da motosikletin satış esnasında değer kaybına sebep olabilir. Dışarıdan sergilediğiniz duruş motosikletinize karşı ilgisizmişsiniz gibi görünür. En en önemlisi de sürekli kaza yapan amatör bir kullanıcı hissiyatı uyandırabilir.
Ucunda ölüm kalım yok ama durup dururken motosikleti düşürmenin bir anlamı da yok. Çok çok 3-5 lira daha ucuz satarsınız. Benim gibi kullanıcılar özellikle çizik veya çıtır hasarlı motosikletleri tercih ederler. Zamanla kendileri ufak ufak onarırlar.
Dilerim Faydalı olmuştur Keyifli sürüşler