Motosiklet yıkamak araba yıkamak kadar kolay değildir ve bunu yanlış şekilde yapmak genellikle neden çalışmadığını anlamaya çalışmanızla sonuçlanır. Araba sektöründe bildiğiniz üzere motor yıkama diye ayrı bir yıkama branşı vardır.
Motosiklet de kaputun içinde olması gereken tüm aksamlar sağa sola depo altı gibi yerlere saçılmıştır. “Ee yağmur gelmiyor mu kardeşim?” Yavaş yavaş ve yağan aşağıya süzülen bir yağmurla sağdan soldan 180bar kuvvetle tomayla su püskürtür gibi su tutmak aynı şey mi ? Şehir şebekesinde ki su basıncı bile maksimum 8-10barı görüyor.
Bir motosiklet yıkandıktan sonra neden marşa basmaz?
Motosiklet yıkandıktan sonra çalışmayabilir çünkü üzerinde bir çok elektronik bileşen mevcut sensör girişlerine veya cihazlara temas eden su sensörlerin kısa yapmasına veya sensörlerin yanlış okunmasına neden olabilir.
Özellikle basınçlı yıkama yöntemi kullanmak , suyun bu önemli bileşenlere temas etme sürecini hızlandırabilir.
Her motosiklet farklıdır ve bazılarının yıkanma konusunda diğerlerinden daha zayıf yönleri olabilir. Motosikletinizi yıkarken, suyun hassas parçalara bulaşma riskini almamak için doğru önleyici tedbirleri aldığınıza emin olun.
Motosikletinizi yıkamanın en iyi yolu nedir? Hangi alanlarda ekstra dikkatli olmanız gerekiyor? Motosiklet yıkandıktan sonra çalışmadığında ne yaparsınız? Bu makalenin sonunda, tüm bu soruların cevapları olacak.
Marş almama nedenleri
Daha öncede söylediğimiz gibi çalışmamasının bir numaralı tanımı , normalde girmemesi gereken bölgelere su girmesidir. Basınçlı yıkama yaptığınızda yada şebeke basınçlı bir yıkamada dahi Motosikletin çalışmamasına neden olacak sensörlere anahtarlara veya bağlantılara su ulaşması riskini alırsınız.
Bir motosikleti yıkarken bunun neden yaygın bir sorun olduğu konusunda size daha iyi bir fikir vermek için , nasıl çalıştığını biraz açıklayalım.
Kontak anahtarından başlıyoruz , anahtarı çevirdik kill switch (ateşleme açma kapatma ) düğmesine basıyoruz motosikletin özelliklerine bağlı olarak benzin pompası vızıltısı duymalıyız.
Ardından debriyajı çekip motosikletteki marş düğmesine basarız. Marş motorunun devreye girmesini sağlayacak sistemlerden geçip komut vermesini bekleriz.(debriyaj müşiri yan ayak müşiri , yan yatış sensörü vs vs )
Hadi bir şekilde oraları atlattık. Marş motoru dönerken yakıt enjektörleri yakıtı silindire iletmeli bujiler ateşlemeli ve motor tamamen rölanti gücüne erişmeli.
Bir motosikletin hareket halinde olmasını sağlayan çok sayıda sistem bulunur ve bunların her biri motosikletin çalışmasında eşit oranda önem taşır.
Bu bileşenlerden herhangi birine giden su kuruyana kadar motosikletinizin kararsız çalışmasına veya çalışmamasına neden olacaktır.
Arıza Tespiti
Arıza tespitini iki gruba böleceğiz.
Marş grubu (Yan ayak, debriyaj müşiri, vites müşiri , devrilme sensörü gibi ) Ayrıca marş düşmesi ve kill switch te bu grubun en önemli öğelerindendir.
Bu grupta yani marş motoruna komut veren grupta bir problem olursa Benzin pompasına enerji gelmez (Dolayısıyla o meşhur dııız-bıız sesini 5-10 saniye boyunca duyamayız) Bu durumda yukarıda yazan grupları kurutmayı veya havalandırmayı deneyebilirsiniz.
İkinci grupta
Buji ateşleme sistemleri ve enjeksiyon sensörleri yer alıyor bunlar tek tek kontrol edebileceğiniz ve tespit edebileceğiniz yerler değil. Ama genelde sorun birinci bölgede çıkıyor.
Bir motosikleti yıkarken ortaya çıkan sorunlar can sıkıcıdır ama neyse ki genelde motosiklete çok zarar vermezler ve önlenebilirler.
Tavsiyem
Motosikletin kuru olduğundan emin olmanız ?
Dışarıdan kuru görünebilir ama motosikletin bir çok ara bölmesi var takip edemeyebilirsiniz yani kuruluk konusunda ki cevabınız ne olursa olsun aşağıdaki satıra geçiyoruz.
Eğer motosiklet güvenli bir bölgedeyse ve güneşli bir saatteyseniz birkaç saat hatta imkân varsa daha fazla güneşte bekletme önerebilirim.
Çünkü su kaçan yerler banyodaki kulağınıza su kaçması gibi kafanızı yan yatırarak çözebileceğiniz noktalar değiller.
Sele Altı
Sele altı gibi akü ve sigorta sistemlerine erişiminiz mümkünse selenizi söküp söz konusu bölgelerde sıvı teması olup olmadığını gözle kontrol etmenizi ve seleyi takmayarak elektrik sisteminin görünen tüm parçalarının güneşle kurumasını tavsiye edebilirim.
Sabır
Bu sorun sinir bozucu olabilir ancak sabırlı olmanız gerek , suyun tam nerede olduğunu bilmek zor ama tekrar sürmeden önce tamamen kurumasını bekleyin. Bu yüzden bir koruma devresi olarak motosikletinizi gündüz saatlerinde kuruyabileceği dönemlerde ve mümkünse acil işiniz olmayan günlerde yıkamanızı tavsiye ederim.
Kuruduktan sonra bile çalıştırmada sorunlar yaşıyorsanız , start ve ateşleme sistemini daha fazla incelemeniz gerekir .Yeterli Akü kapasitesi var mı ? Marş motoru dönüyor ama çalışmıyor mu? Benzin deposunda yakıt var mı? Debriyaj güvenlik switchinde bir sorun var mı gibi ?
Kabloları kontrol edin mümkünse sigortaları kontrol edin. Güç sağlayan bir üniteye su temas ederse kısa devre yapmış olabilir bu da sigortanın atmasına sebep olur.
Motosikleti Doğru şekilde yıkamak
Dikkatli olun ve zaman ayırın . Acele etmek ve motosiklete tepeden tırnağa püskürtmek cazip gelebilir, ancak motosikletinizi çabucak yıkamanın ödülünün, sunduğu riske değmediğini unutmayın.
Basınçlı yıkama yerine 2 kova yöntemini uygulayabilirsiniz. Önce bir durulama sonrasında köpürtme ve en son yine durulama. Durulama için hafif bir duş başlığı türevi kullanılabilir.
Sıcakken yıkamamak hakkında
*Çay içtiğiniz sıcak bir bardağa çayı döküp soğuk su doldurduğunuzda ne olabildiğini hepimiz biliyoruz? Bardak çatlayabiliyor.
80-100derecede çalışan bir alete bir anda 10derece sıcaklıktaki su tutmak ani genleşme büzülme tepkilerine sebep olabiliyor..
*Arabalarda Çok soğukta motor bloğu donmuşken marşa basmaya çalışırsanız blok çatlayabilir bu eski arabalarda çok sık başa gelen bir durumdur.
Özellikle uzun yollarda yapılan bir hatadır arabayla veya motorla uzun yol arasında benzin alınır. aa ücretsiz yıkamada varmış hadi yıkayalım denir. Arabanın her yerine bir güzel su tutulur.
yola bir çıkılır ve yolda fark edilir sıcak fren diskleri soğuk suyla direkt temas edince yamulmuş..
Motosikletinizi temizlerken hafif ve nazik olmanız önemlidir . Bu sadece riskli yerlerilerine su sıçramasını engellemekle kalmaz, aynı zamanda boyanızın daha uzun süre dayanmasına da yardımcı olur.
Egzoza su kaçmaması için bez veya tıkaç takabilirsiniz
Çıkmayan kirler ve lekeler için daha yüksek basınç yerine sünger ve temizleme ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Bir motosikleti yıkamak, dikkatli olduğunuz sürece ona zarar vermez . Dikkatsiz davranırsanız ve yanlışlıkla motosikletin riskli yerlerine su kaçarsa, bu ciddi hasara neden olabilir.
Vitesli bir motosiklet kullanıyorsanız zincir temizliği ve yağlama işlemini
Scooter kullanıyorsanız da varyatör sisteminin ıslanmamasına dikkat ediniz.
Keyifli sürüşler.
Merhaba, dün Kanuni Visal125 scooterımı yıkadım. Hep seleyi de söker motor aksamlarını da tazyiksiz su ile yıkarım ve bir şey de olmaz. Yine öyle yaptım yıkama sonrası önce sorunsuz saniyesinde marş aldı ama daha sonra stop etti ve denemeye devam ettim. Bir süre sonra çok düşük devirde saniyede 1-2 kere devir çevirecek kadar çalıştı ve sonra tekrar durdu. Bu birkaç kez devam etti. Denebilecek her şeyi denedim. Beyini söktüm bütün bağlantıları, bujiyi, buji piposunu kuruladım. Başka buji ile denedim, yakıt geliyor enjektörü söküp denedim. Hava filtresinden şüphelenip baktım. Sübap ayarı kaçmış olabilir diye baktım kısacası bakabilecek her şeye baktım ama halen çalışmıyor. Aaca sorun bilmediğim bir elektronik bölgeye kaçan su olabilir mi? Ya da ne olabilir?
Merhabalar bakılabilecek her yere bakmışsınız. hiç bir fikrim yok açıkçası. subap ayarı vs su kaçması ile bozulabilecek şeyler değiller.
siz yine ateşleme sistemine daha detaylı bakmaya çalışın.