Bir motosikletin kötü bakıldığını nasıl anlarız?

Merhabalar sevgili motosiklet kullanıcıları daha önce 2.el motosiklet alırken dikkat edilmesi gerekenler kılavuzu hazırlamıştık. Şimdi anlam olarak benzer ama daha farklı noktalardan bahsedeceğiz.

Giriş

Düzgün bir şekilde muhafaza edilmiş bir araçla kenara atılmış bir motosiklet arasında muazzam bir fark var. İyi bakılmış yüksek kilometrede motosiklet ve araçlara sahip oldum çünkü zamanında birileri onlara benden öncede iyi bakmışlar.

Bakım eksikliğinden kaynaklanan sorunları tespit etmek kolay veya zor olabilir ve size sunabileceğim sihirli bir değnek yok. Yine de kullanılmış bir motosiklet satın alırken kaçınılması gereken birkaç belirgin işaret vardır.

 

Hazırlıklı olmak

Sık sık belaların saklandığı göz önünde olmayan yerlerde problem olabiliyor yanınızda ufak bir el feneri bulundurabilirsiniz. Telefon flaşı geniş açı aydınlattığı ve her yere giremediği için çoğu durumda işlevsel olmuyor.

 

Sıvı Kontrolleri

motor yağı veya varsa şanzıman yağı seviyesi kontrolü ,Soğutma suyu seviyesi ve fren hidroliği rezervuarlarını kontrol edin.

– Fren hidroliği Koyu ve kirli renkliyse uzun zamandır değiştirilmediği anlamına gelir. Fren hidroliği yüzünden Türkiye de motor almamak pek olacak iş değil çünkü zaten motorların %80i gerekmedikçe hidrolik değiştirmiyor. Yine de ek bir bilgi

Not hidrolik az görünebilir balata azaldıkça hidrolik seviyesi düşer.

-Motor yağı koyu ve kirli renkliyse veya yağların suyla kirlendiğini görürseniz (sütlü görünecektir) yada benzin gibi yanmış kokuyorsa motosikletten hemen uzaklaşın buna değmez.

-Yukarıdaki sıvılardan herhangi biri için genel konuşuyorum. Seviyeleri düşükse buda iyiye işaret değildir. Radyatör sıvısının az olması olası hararet motor sorunları veya kaçak olduğu anlamına gelir.

Tüm sıvılar dolu ve temizse  tabi ki ihtimal olarak sahibinin satış için iyi görünmesi için değiştirildiği anlamına gelir. Ancak genellikle bu temiz olma durumu müşterinin gözünü boyamaktan ziyade motosikletin bakımlı olduğu içindir.

 

Motosikletin normalde her zaman nerede saklandığını görmek iyi bir fikir olabilir her daim park edildiği yerde yağ hidrolik sıvı kalıntıları var mı diye kontrol etmiş olursunuz.

 

Burunla takip

 

Motosikletin etrafında kapağını açmadan önce benzin kokusu alıyormusunuz ? Normalde almamanız gerekir.
Benzin deposunu açtınız ;
Koklayın kokusu her zaman duyduğunuz benzin gibi keskin koku değilse uzun zamandır içinde aynı benzin duruyor olabilir.

Suzuki dl650 Benzin Kapağı Paslanma sorunu

Tankta veya dolgu kapağında pas var mı? yakıt sızıntısı var mı? benzin depo kapağı contası kırılıyor mu sertleşmiş mi ? contada çatlak var mı ?

Aslında bu konuyu eski motosiklette başınıza gelebilecek arızalar konusunda işlemiştim

Eski motosikletlerde başınıza gelebilecek Arızalar

 

Aşağılara iniyoruz

 

 

Motor bloğu bölümüne kenarlarına ve altına bakın oralarda eksik cıvata veya büyük çizikleri arayın. Olağan dışı  görünen herhangi bir şey arıyoruz.
Olağan dışı bir şey motorun kalitesizce tamir edildiğini veya bir sorun olduğunu gözlemlememizi sağlar.

Valf kapağının etrafındaki sızıntılar için motorun üst kısmına ve silindirlerin altına bir göz atın.

Motor yağ filtresini görebiliyorsanız, pas veya hasar gösterip göstermediğini kontrol edin.

Grenajlar

Yukarıdaki eksik grenaj  kaporta vidalarına dikkat edin. O kadar çok olmayabilir ama çokta ucuz parçalar sayılmaz.

Eksik, kırık veya sıyrılmış olup olmadığını görmek için gövde cıvatalarına ve vida başlıklarına genel bir göz atın. İhmal ve bakımsızlığın en güçlü belirtileridir.

Yukarıdaki örnekte titreşimden egzozu tutan ana cıvatanın düştüğünü görmektesiniz. Bu cıvata egzozsun sabit kalması için önemli bir cıvatadır.  Bu cıvataların eksik olması durumunda yüksek daha çok manifolta veya egzoza biner egzoz zarar görebilir.

 

Lastik ve Jantlar

Lastik Nasıl olmalıdır diye anlatmaya gerek yok sanırım. Kenarları çatlamamış bir kaç seneden daha yeni ve diş derinliği kabul edilebilir düzeyden en az bir kaç milim daha derim olmalıdır.

Jantlarda olmaması gereken asimetrik bir yamulma olmamalıdır.

 

Süspansiyon Sistemi

Ön çatal amortisörlerin düz olması kromunda çizik veya ezik olmaması gerekir. Bu noktada etrafına sızan yağıda aramak isteyeceksiniz elinizle yağ kontrolü yapabilirsiniz.

Arka amortisörü görmek biraz daha zor olabilir

Suzuki v-strom Dl650 Arka Amortisör ArızalıAma çatlaklar ve sızıntı için her iki grubu da mutlaka kontrol edin. Amortisör deyip geçmesin. Motoru komple rektifiye yaptırmak bazen amortisörden daha uygun olabiliyor.

 

Fren sistemleri

 

Fren disklerinin düzlüğü ve durumu fren merkezlerinin fren hortumlarının durumu göz ile kontrol edin.

Görsel bir muayenede pek çok şey gözlemlenebilir. Bunun dışında motosiklet çalışmazken elinizle ileri geri bir kaç metre götürmek suretiyle boştayken fren sürtünme seslerini ve frene basarken çıkardığı sesleri gözlemleyin.
Frene basmazken minimum ses istiyoruz. Frene basarken de olması gereken kadar.

Test sürüşlerinde her frenle ayrı ayrı keskin duruşlar yapmayı deneyin ve tepkilerini ölçün.

 

Radyatör ve hortumlar

Sıvı soğutmalı bir motosiklette radyatör üzerindeki hava kanallarına bir göz atın aşınmış görünen çok sayıca kanal olabilir. Aşırı yıpranmış görünüyorsa ileride sızıntıya sebep olabilir  ve değiştirilmesi pahalıya mal olacaktır. Yukarıdaki radyatör ideal ve iyi durumda bir radyatör örneğidir.

Hortumlar

 

Açıkçası çatlak ve sızıntı aramalısınız. Hortumlar dokunmaya karşı esnek olmalı ve çatlak ve sızıntı içermemelidir. Yani o kauçuğun yumuşaklığını hissetmelisiniz kemikleşmiş olmamalı ve çatlaklar içermemelidir.

Bujiler

Bu biraz derine dalmak sayılıyor. Satın alırken bakabileceğiniz bir kısım değil.

Motosiklet bujileri hakkında her şey/ Bujiden motor analizi

Hava Filtresi

Bazı motorlarda hava filtrelerine erişimi kolaydır, bazılarındaysa zor sayılır. kolaysa, bir göz atın ve kir ve ölü böceklerle dolu olup olmadığını görün ve sürüşlerinin uzunluğundan gurur duyan sahibi ile olduğu gibi temizleyin.

Zincir ve Dişliler

 

 

Zincirler ve dişliler bakım hakkında gerçekten çok şey söylüyor. Zincir her daim ince bir yağlama tabakası içermeli ve düzgün bir şekilde ayarlanmalıdır. Aşağı sarkmamalı ya da çok sıkı olmamalıdır. Zinciri arka dişliden çok fazla geri çekmemelisiniz. Hizalamadan veya diğerlerinden farklı görünen herhangi bir bağlantı olmamalıdır.

Fotoğrafta paslı bakımsız bir zinciri görmektesiniz.

 

Sele -Koltuk altı

Eğer sele kolay çıkarılabiliyor ve elektrik bölmesine erişebiliyorsak

Akü kutup başı bağlantılarına korozyon durumlarına elektrik tesisatının kurcalanıp kurcalanmadığına erişebiliriz. İmkanınız varsa mutlaka bakmanızı öneririm

SON OLARAK

Soğuk çalıştırma motosikleti mümkünse yerinde ziyaret edin ve soğuk çalıştırmada ki randımanına birinci elden bakın. Yukarıda yazanlar bir yere kadar ama en çok anlam ifade eden bu olacaktır.

Dilerim sizlere faydası olmuştur keyifli sürüşler

Motosiklet Alırken Nasıl Pazarlık Yapılır? Alıcı-satıcı ilişkisi

1 comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir