Her Motosiklette bulunması gereken Takımlar ve Aksesuarlar

Merhabalar önce ki birkaç farklı yazımda kısmen bu konuya değinmiştim. Şimdi biraz daha basite indirgeyerek , kısacası uzun yol kısa yol gibi ayırmaksızın her motosiklette bulunması gereken takımlardan ve takımlarla işimiz biter de yerimiz kalırsa da ufak tefek aksesuarlardan bahsedeceğiz.

 

Maalesef ki her motosikletin bagaj hacmi birbirinden farklı ve her kullanıcının bagaj kullanış stili de farklı.

Artçısı olanlarla birde artçının kask gibi ekipmanları için yer düşünürken özellikle tekil kullanıcılar biraz daha mutlu kullanıyorlar desek yalan olmaz.

 

Hele ki uzun yol yada en basitinden  şehir içi kamp-orman gibi bir yere giderken artçı taşımayı hiç sevmem. Hele ki hayatınızda motosikleti bir türlü kabullenemeyen doğasını anlayamayan insanlar varsa işiniz oldukça zordur.

 

Yanına minimum eşya almasını bilmesini gereken. Motordan iner inmez kask sanki motorun emniyet kemeriymiş gibi kaskı motorun üzerine bırakmaya çalışan sürücüsünün işini kolaylaştırmak yerine her daim zorlaştıran  veya motoru hiç düşünmeyen insanlara ya bu işi tez zamanda kavratmanızı öneririm aksi taktirde çok büyük anlaşmazlıklara yol açabilir.

 

Her motosiklette bulunması gereken takımlar

 

Lastik tamiri

 

İster şehir içi olsun ister uzun yol motosikletinizde bulunması gereken yegane takım ekipmanı lastik tamiri ile ilgili ekipmanlardır. hem fazla yer kaplamaz hem de başucu kitabı niteliğindedir.

Bu konuyla ilgili detaylı yazım;

Motosiklette patlak lastik tamir yöntemleri

Motosiklet avadanlık çantası

 

Her motosikletin ufak bir avadanlık çantası vardır. Ve bu avadanlık temel bir çok bakım veya acil müdahaleye olanak sağlar. Motosikletinizin avadanlığını kontrol edin eksik var mı veya motora özel hangi takımları ekleyebilirim diye düşünün ve ihtiyacınız olabilecek özellikle farklı bir yerde yolda kaldığınızda gereken özel bir takım varsa bu takımı bulundurabilirsiniz.

Yanımda taşıdıklarım;

    • Fitil seti lastik pompası vs.
    • Allen seti
    • Muhtelif anahtar numaraları 10-12-14-24-22
    • Buji anahtarı
    • Elektrik kontrol kalemi
    • Seyyar kablo
    • Yıldız ve Düz tornavida
    • Yedek kilit bakla
    • Yedek debriyaj- gaz teli
    • Sigortalar (amperine uygun)
    • Pense-Yan keski küçük boy
    • Motor yağı (500ml kadar)

Orjinal Avadanlığı(kurbağacık dahil bile değil)

Sele Altı Motosiklet Avadanlığı için Kumaş Çanta İncelemesi

 

Örneğin Suzuki v-strom motosikletimin ön aks somunu 12 numara allen anahtarla açılıyor ve bu allen anahtar her daim her tamirhanede olmayabiliyor. Usta bulsanız bile elinde olmayabilir eğer v-strom sahibiyseniz mutlaka 12 numara 1 adet allen anahtar taşıyabilirsiniz. Bunun gibi her avadanlıkta bulunmayan nadir takımları barındırmak faydalı olabilir.

Bu kadar konuştuk hepsinin sele altında kapladığı yer şu kadar yani taşınamayacak bir fazlalık yok.

 

Ayrıca avadanlıklar için motosiklete grenajlara sabitlenebilen kutular var.

 

Suzuki V-strom el yapımı paslanmaz Çelik Avadanlık Uygulaması

Böylelikle motosikletin iç hacminden çalmamış oluyoruz.

Motosiklete El yapımı Avadanlık/Takım Çantası Uygulamaları İncelemesi

Avadanlığın içine neler koyacağınızı tahmin edemiyorsanız veya eve bakım için takım almak istiyorsanız ;

Motosiklet Bakımı İçin Gerekli Takımlar Nelerdir? Hobi Garajı dizaynı

Bunun haricinde son dönemde kendime biraz daha pratik bir avadanlık topladım. Artık bunu da taşıyorum.

Tüm seti 1/4″ lokma anahtara uyumlu şekilde topladım.  Hem bits olarak tornavidaya takılabiliyorlar hemde cırcırlı anahtarla kuvvet gerektiren nesneleri açabiliyorum.
Bu sele altı için biraz lüks normal bakım zamanlarında dahi kullanılabilecek iki yönlü bir set arıyorsanız kendinize bu tip bir sette toplayabilirsiniz.

 

Motosikletin durumunu bilmek

 

Motosikletinizde bir yağ eksiltmesi veya yağ kaçağı gibi durumlar var mı? Varsa yağ azalmadan önce yağ doldurmayı unutmayınız bu durumda motosikletinizin durumunu bilerek yanınızda motor yağı taşıyabilirsiniz. Motorun kilometresi arttıkça yağ tüketimi de artabiliyor.

Zincir yağları ve temizleme spreyleri

 

Şehir içerisinde giderken kalkıp zincir temizleme veya yağlama spreyi taşımak bana biraz komik geliyor. Yeni başlayan sürücüler evet zincir yağının hangi koşulda ne kadar süre verimli çalışabileceğini kestiremeyebilir.

 

Motul zincir yağı temizleyicisi zincir temizleyici karşılaştırılması ve maliyet hesabı

 

Ama belirli bir sürüş deneyiminden sonra kullanacağınız arazi koşullarına hava koşullarına göre zincirinizin kaç km dayanacağını tahmin edersiniz. Dolayısıyla zincirinizin ne kadar zaman sonra  bakım isteyeceğini aşağı yukarı tahmin edersiniz.

 

Kalkıp ortalığı sel götürmezse , balçık kıvamında çamura saplanmazsanız yada kuma saplanmadıktan sonra zincirin yağı kolay kolay bir anda bitmez. Kum gibi durumlara maruz kalınırsa zincirde çok yağlı olursa kumu üzerine çeker ve kum zımpara etkisi yapar.

 

O yüzden kum koşullarında zincir yağlı olması yağsız olmasından daha zararlıdır bile diyebiliriz.

 

Ya ben çok cinsim kılım karnıma ağrılar girer taşımazsam diyorsanız ben olsam evde kullanmak için 400-500 ml gibi büyük bir kutu tutarken motosikletim için 150-200 ml gibi 250mllik küçük pet şişe ayarında bir zincir yağı taşırdım. biri 30cm biri 12-13cm arada çok fark var.

 

böylelikle büyük kutu hacminden feragat ederdim. Küçük şişeyi de gerekmedikçe bitirmezdim çünkü küçük modeller genelde büyüklere göre biraz daha maliyetli oluyorlar.

 

Yolda zincir yağlamak neden mantıksızdır?

 

  • Zincir güzelce temizlendikten sonra yağlamak daha sağlıklıdır
  • Zinciri yağladıktan sonra minimum 20 dakika ama eğer vaktiniz varsa 1saat kadar motosikleti kullanmamanız zincir yağının zincire daha iyi oturmasını sağlar. Buda hem sprey bazında hem de zincir ömrünü  etkileyen bir sonuç.

Yedek sigorta

 

Suzuki v-strom dl650 Sigorta Tablosu Ve Tanımları

 

Uzun yol veya şehir içi fark etmeksizin ihtiyacınız olabilecek yedek sigortaları tespit edip en az birkaç tane olacak şekilde bulundurunuz. Sigorta da kolayına atmaz. Sigorta attığında suçlu sigorta değildir bunu unutmayın.

Sigorta devreyi korumak için kendini yakar. Dolayısıyla sigorta atmasından yolda kalmamak için yapacağınız şey şu aksesuarları minimum şekilde tutacaksınız veya yapılan işçilikteki kaliteye özen göstereceğiz.

Kabloları tutturdum işte çalışıyor işliği ile bu gemi yürümez. Dolayısıyla bir sigorta attığında mutlaka önce neden atmış olabilir en son biz bu motosiklete ne yapmıştık diye düşünmeye başlayabilirsiniz.

 

Yedek buji

 

Sele altında yedek bir buji taşımanız mantıklı olabilir. Bu kolay bir işlem çıkan eski bujilerinizden bir veya bir kaçını sele atında taşıyacaksınız. Bir parmak kadar parça zaten..

150bin kilometre motosiklet kullandım bir kere yedek buji ihtiyaç duymadım ama her zaman yanımda taşıdım taşımaya devam edeceğim.

 

Motosikletinizin bakımlarını aksatmamak?

 

Lastik patlamasından yolda kalmak doğal bir sonuçtur ama yanımıza takım alarak bunun önüne geçebiliyoruz.

Eğer ki motosikletinizle yolda kalmaktan korkuyorsanız bakım eksikleriniz olduğunun veya değiştirilmesi gerektiğini bilmenize rağmen zamanında değiştirmediğiniz parçalar olduğunu biliyorsunuzdur. Bakımlı ve sorunsuz bir motosiklette acaba yolda kalırmıyım korkusu duymazsınız.

Dünyada ki en bariz örneği havada ki uçaklar olmak üzere bakımı doğru ve sık yapılan araçlar sebepsiz yere kolay kolay yolda kalmazlar.

Yağ, su , motor sistemi ayarları , yakıt sistemi ayarları , periyodik bakım parçaları  , zincir dişli gibi yürüyen parçalar doğru zamanlarda bakım gördüğü veya problem olmasına rağmen kullanılmaya devam etmediği sürece kolay kolay yolda kalmazsınız.

 

Ama kalkıp şu parçada sıkıntılı ya gittiği yere kadar gitsin veya subap ayarı istiyor ama gittiği yere kadar gitsin diyip  bir de üzerine acil ihtiyaçların haricinde saçma sapanda gideyim gezeyim sahile  ineyim de  hatunla 2 kahve içip 50 lira verelim ama motoru yaptırmaya götürmeyelim derseniz farklı parçalarında zarar görmesine sebep olabilirsiniz.

 

Bu durumda da kimsenin size üzülmesini beklemeyin herkesin değer verdiği ve ayrıcalık gösterdiği konular farklıdır. Benim için motosikletimin bakımlı olması giydiğim ayakkabının biraz deforme olmuş olmasından veya pantolonumun  dikişli olmasından daha önemli. Motor yağının en ucuzunu alıp gidip zara’dan kendime pantolon alamam ama tam tersini yapabilirim.

 

Şehir içi ve şehir dışı açısından fark etmeksizin motosikletiniz ne kadar bakımlı olursa edeceğiniz masraf ve yolda kalma olasılıklarınız o kadar azalır. Bakım demek illa ki gidip ustaya para harcamak değildir. Kişi kendi motosikletini gözüyle kulağıyla sık sık kontrol ettiği sürece bir bir sıkıntı yaşamaz.

Motosiklette patlak lastik tamir yöntemleri

 

Motosiklette Bulunması Gereken Sürücü Aksesuarları

 

Ufak bir kilit

 

İster kapalı garajınız olsun ister motosikletinizle yan yana uyuyun. Olur olmadık bir yerde motosikletinizi bırakıp benzin ,tamirci veya başka bir şey için uzaklaşmanız gerekebilir.
Normalde zaten sürücülerin neredeyse tamamı her daim taşıyor ama bazen nasıl olsa park etmeyeceğim deyip taşımazlık  yapabiliyoruz.

Telefon Şarjı

 

Özellikle yol bilgisi zayıf sürücüler tarafından büyük nimet sayılabilir. Her daim aynı rotada kullanmıyor benim gibi sık sık farklı yerlere seyahat ediyorsanız. Kaybolmamak yada özellikle acil durumda iletişimi sağlayabilmek adına telefonunuzun şarjını her daim dolu tutunuz. Emekli askerleri bilirsiniz genelde benzin depoları %50 ye inmeden doldururlar bizim ki de biraz o mantık olup şarjımız bitmeden şarjımızı doldurmayı tavsiye edebilirim. Bu biraz tercih meselesi ama motorda bu özellik olmasına rağmen hiç ihtiyacım olmadı diyebilecek birini tanımıyorum.

Yamaha mt25e Çakmaklık nasıl Takılır Çakmaklık uygulaması

Yağmurluk

 

4 mevsimi hakkıyla yaşayan bir ülkedeyiz. Değişken hava koşullarına karşın ufak bir yağmurluk eğer taşıma imkanınız varsa harika olur. Özellikle İş- ev arası kullanan motosiklet sürücüleri için yaz mevsimi için olmasa da kış mevsimi için vazgeçilmezdir.

Farklı sıcaklıklar

 

Sabah evden çıkarken yazlık mont yeterli gelirken güneş battığı anda motosiklet üzerinde ki hava sıcaklığı 20 derece düşmüş gibi hissetirebilir dolayısıyla mevsimsel sürüşlerde özelliklede hala yaz olduğunu zannettiğiniz ilk bahar son bahar geçişlerinde mont üzerine veya altına giyebileceğiniz temel kıyafetler bulundurmanız gece sürüşlerinizi kolaylaştırır.

Özellikle erkekler bu konuda kadınlardan daha düşünceli davranıyor. Ama kadınlar yük taşımamak adına ilave hırka v.s almamayı tercih ediyor. Üstelik kadın bedeni üşümek konusunda erkek bedeninden daha narin sayılabilir durumdayken..

 

Uzunyolda;

 

Uzun Yolda Motosiklette Bulunması Gerekenler Ve Ön Hazırlık

 

Kapanış

Sanırım şimdilik söyleyebileceklerimiz bu kadar motosikletinizi her daim bakımlı tuttuğunuz sürece yanınızda taşımanız gerekenler ve yolda kalma ihtimalleriniz azalıyor.

Eklemeleriniz olursa yorum yazabilirsiniz.

Keyifli sürüşler

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir