Merhabalar sevgili motosiklet severler ve sevgili motosiklet sürücüleri.
Konumuz motosiklet ve egzersiz ilişkisi. Motosiklet sürmek egzersiz sayılır mı? Hangi kas gruplarını çalıştırır? Nelere faydası vardır.
Öncelikle seri bir giriş yapalım motosiklet kullanmak diğer taşıtları kullanmaya göre daha fazla fiziksel + sürekli dikkat sebebiyle zihinsel aktivite gerektiren bir ulaşım şekli hatta bir spordur. Diğer taşıt sürücülerinden farklıyız.
Ama markete- fırına-2 sokak öteki de ki arkadaşınıza yani en ufak noktaya kadar yürümek yerine motosiklet kullanarak gitmeye başlarsanız bu alet size yarar değil zarar verir. Atılan her adımın kalbe , kalp damar sisteminize faydası var ve uzmanlar günde minimum günde 5.000 adım atmanızı tavsiye ediyor. 2 kere markete gitseniz 2 kere çöp dökseniz zaten 3bin adım oluyor bu bu kadar zor bir sayı değil.
Öncelikle Egzersizin tanımından başlayalım
Egzersiz nedir?
Egzersiz; planlı, yapılandırılmış, istemli, fiziksel zindeliğin (fitness) bir ya da birkaç unsurunu geliştirmeyi amaçlayan fiziksel aktivite tipidir.
İnsanlar eski zamanlardan beri savaşlar ve yarışmalar gibi belirli amaçlar için eğitilmiş olsalar da. Sağlık için veya sadece egzersiz yapmak için çalışmak hayatımıza son yüzyıllarda girmiş bir durum.
1800 lü yılların başında Alman komutan jahn , askeri bir saldırıya karşı savunmanın en iyi yolunun herkese silah vermek ten ziyade, Sıradan insanlardan daha güçlü olmak olduğu bir teori geliştirdi.
Böylece alman halkını düzenli olarak kırlara egzersiz yapmaya götürdü. Ancak bu kır gezilerinin beklenmedik bir etkisi oldu. İnsanlar bu egzersizlerden keyif almaya başladı. O yıllardan beri egzersiz eğlence olarak daha uzun ve daha iyi yaşamak için bilimsel olarak kanıtlanmış bir yol olarak gelişmeye devam etti.
Bugünlerde egzersizin anlamı;
-Daha kuvvetli, güçlü olmak (kuvvet antremanı ile )
-dayanıklılığı arttırmak (endurance antremanları örneğin bir ağırlığı çok daha uzun süre tutabilmek)
-kalp zindeliğini iyileştirmek (yoğun tempolu hareketlerle)
-Esnekliğin iyileştirilmesi/ streching rutin egzersizleri (germe egzersizleri )
Ayrıca bazen sadece çıplakken iyi görünmek içindir 😀 six pack veya pectoralis major görselleri. Ancak six packler antremanda değil mutfakta yapılır bunu unutmayalım.. (beslenme şeklinin önemi)
Motosiklet Sürmek bir Egzersizmidir?
Egzersiz terimine yukarıdaki şekilde baktığımızda motosiklet bu çizelgede çokta puan almıyor. (günlük veya hafif sportif yol sürüşünü kast ediyoruz) Güçlenmiyoruz yada kalbimizi daha fazla çalışmıyoruz. Ama her şey görüldüğü kadar kötü değil.
Motosikletin bir egzersiz şekli olduğunu düşünmemin nedenleri
-Motosiklet vites değiştirme , frenlerle oynama ve dengenizi kontrol etme arasında denge kurarken farkında olmadan kordinasyon sisteminiz gelişir.(Bateristleri örnek alabiliriz neredeyse tüm uzuvlarımızı kullanıyoruz)
-Motosiklet Sürmek zihinsel durumunuzu iyileştirir. Her zaman ileriyi düşünüyor olacağız. daha karmaşık durumları tahmin etmeye odaklanacağız temelde sürekli problem çözüyoruz.
-Kesinlikle otomobil koltuğunda veya bir kanepede oturmaktan çok daha fazla kalori yakacaksınız.
-Terapi etkisi yaşayacaksınız .Trafikte veya düşünmeniz gereken tehditler minimumda olduğu sürece motosiklet kullanımı ruh halinizi iyileştirir.
Ancak
–Motosiklet sizi daha güçlü yapmaz (eğer sık sık yere düşürüp kaldırmak zorunda kalmıyorsanız)
-Günlük yol sürüşü kardiyo vasküler zindeliği arttırmaz.
-Motosiklet sürerek daha doğrusu motosiklet sürmek ile egzersizleri kıyaslarsak yürüme, esnetme , kuvvet gibi antrenmanlarının yerini tutmaz.
Motosiklete binmek hiçbir şey yapmamaktan daha iyidir. Bir şekilde egzersiz yapmadığınızı varsaymak mantıksız olur. Bir çok insanın yerleşik yaşam tarzına öncülük ettiği bir dünyada ,motosiklete binmek evde kanepe de uzanmaktan çok daha fazlasıdır.
Motosiklete binmek koşmak , yüzmek , yürüyüşe gitmek gibi aktiviteleri asla yerini tutamaz.
Ama bu saydıklarımın bir kısmını bile yapabilmek Türkiye’de büyük bir lüks. Yürüyüş haricindeki çoğu egzersiz için paranız olsa vaktiniz olmuyor vaktimiz olsa paramız olmayabiliyor. Ama işe giderken veya ulaşım amaçlı kullanırken bile bir şekilde motosiklet bizi rahatlatmayı başarıyor.
Motosiklete binmek ne kadar kalori yaktırır?
İlk olarak şunu aklımıza bir yazalım motosiklete binmek kesinlikle 0 kalori yaktıran bir aktivite değildir. Uyurken bile saatte 40-60kalori arasında tüketim yaparız ve oturduğumuzdan daha fazla yakarız.
Masada otururken de acıkıyoruz uyurken de iş yaparken de. Bu acıkmaların ne kadarının aslında sıkılmaktan , huzursuz olmaktan , endişeli olmaktan veya gerçekten acıkmaktan olduğunu ayırmak zordur. Hastanede yatakta 20saat yatarken bile kesinlikle yemek yememiz gerekiyor.
Genel olarak ne kadar aktifsek yemek yeme isteğimiz o kadar artmalı. Ama işin içine sıkılmak veya mutlu olmak için yemek yeme gibi faktörler girdiği için bu çizgiyi tutturmak biraz zorlaşıyor.
Motosiklet sürerken;
-Bacaklarımla depoya ve şaseye hafifçe baskı uyguluyorum.
-Vücudumu kaydırarak gidon ve kontrollerle sürekli ayarlamalar yapıyorum.
-Her daim zihnimi açık tutuyorum ve durum ve şartlara adapte oluyorum.
Beden kendi içinde uyanık kalmak içinde enerji harcar. Çekiş kontrol sistemi hız kontrol sistemi gibi sürüş yardımcıları olan şoförler genelde uzun bir yolculuktan sonra kendilerini mayışmış hissederler.
Öte yandan kıpır kıpır bir spor veya naked motosikleti zor bela hız sınırının altında tutmaya çalışıyorsanız ,çok daha hızlı yorulursunuz. Temelde ikisi de motosiklet sürmek ikisi de aynı yolu kat ediyor. Düşünmek kalori yakar kalp atışlarının artışı bedeni daha aktif kullanmak kalori tüketimini arttırır.
Peki yürüyüşün kalori yakımı nedir ?
Birkaç kaynak farklı şeyler söylüyor.
Aşağıdaki bilgileri 85kg / 180lb’lik bir sürücüye dayandıracağım. Sürücüler birçok şekil ve boyutta gelir, ancak fabrikadan sık sık el kitaplarında süspansiyonun 85 kiloluk bir binici için ayarlandığını görüyorum , bu yüzden bunu temel alıyorum.
Ağırlığa bağlı olarak kalori harcamasını yukarı veya aşağı çarparsınız. Örneğin, 42.5 kg ağırlığındaysanız, kalori tüketimini yarıya indirin.
- Mayo Clinic: 360 kalori (3.5 mph’ye göre)
- Harvard sağlık: 356 (3.5 mph)
- GoodHousekeeping: 255 kalori / saat (3 mph veya 5 km/saat ılımlı)
- VerywellHealth: 287 kalori (~100 kalori/mil, 3mph veya 5 km/S’de 300 kalori/saate eşdeğer)
Bu nedenle , motosiklete binerken kilonuza bağlı olarak muhtemelen 200-300kalori saat civarında tempolu bir yürüyüşle aynı kaloriyi yakarsınız.
Her 3 saatte bir burger ve patates kızartmasına tekabül eder.
Değişkenler Motosikletletiniz ne kadar rahat?
Tabii ki, farklı motosiklet türleri var. Bazıları diğerlerinden daha rahat.
Facebook Grubu Long Distance Motorcycle Riders’daki birçok kişi, uzun mesafeli sürüş için en önemli aksesuar olarak bir içecek tutucudur şeklinde söylemde bulunuyor.
Siz bir meyve suyu tutucusu ve çok rahat bir koltukta oturursanız. Kanepenizde kaldığınızdan çok daha fazla kalori yakacağınızı sanmıyorum. ( içecek tutucusunu su tüketimi amaçlı kullanıyorsanız doğru yoldasınız)
Öte yandan enduro tarzı motosiklet sürmek zor iş. Hatta marc marquec gibi moto gp yarışcılarının eğitiminin bir parçası. Yani eğer enduro sürüyorsanız o zaman evet motosiklet sürmek fazlasıyla bir egzersiz sayılır.
Off-road sürmek sık sık ağaçlardan atlamak , gevşek zeminle başa çıkmak ve bisikletin dengesini sağlamakla ilgilidir. Yani vücudunuzun daha fazlasını kullandığınız anlamına gelir.
Motosiklet sürmek bir egzersizmidir bilmem ama bir çok Motocross veya motogp şampiyonu hatta direk isim vererek devam edelim. Marc marquez zindeliğe ve egzersizlere büyük önem veriyor.
https://www.redbull.com/ca-en/marc-marquez-5-tips-to-train-hard
Yani motosiklet sürmek bir egzersizden öte Motosikleti daha da etkin kullanabilmek adına building strecthing türü sporlarla uğraşıyorlar.
Motosiklet sürmek güzeldir. Yazının başında da belirttiğimiz gibi motosikleti bir tembellik bahanesi olarak kullanmaktan ziyade yerinde kullanalım ve motosikletinizi çok seviyorsanız. Sağlığınıza dikkat etmek adına yürüyüşlerden diğer sporlardan uzaklaşmayalım.
Sağlıklı bir beden daha dayanıklı motosiklet tepesinde daha az yorulan daha etkin bir sürücü demektir.
Poponuzun selede kaç saat kalabildiği değil indiğinizde tekrar ne zaman binmeye hazır olacağınız önemlidir.
Motosiklet ve Yaş
Aslında her fiziksel aktivite için geçerli bir şey yapamadığınızda veya bir başkası sizden daha iyi yaptığında ben 40 yaşındayım o 25 şeklinde bahane vermenize gerek yoktur. Aslında konu yıllar içerisinde yaşlanmanız değil o aradaki 15 sene içerisinde bedeninize nasıl davrandığınız ile ilgilidir.
İnsan bedeninin yüzbinlerce yıllık geçmişinde hayat. Son 2. Yüzyıl öncesine kadar yani sanayi devriminden öncesine kadar çok daha hareketliydi. Masa başı iş adı altında bir kavram yoktu.
Şimdi çoğumuz günde 10-12saat bilgisayar başında oturan insanlarız. Hatta belki çoğunuz bu yazıyı işten bulduğu vakit arasında kafasını dağıtmak için okuyor bile olabilir.
Bedene eziyet etmek nedir iyi bilirim. 2013 yılında bisiklet kökenli olarak 1.83 boy 75 kilolarla başladığım motosiklet serüvenimde bir grafik çizsem nabız grafiği gibi bir grafik çıkar ortaya. 75>108>90>105>90 kg. (tabi bunlar 6 aylık 1 senelik grafikler bir anda alıp vermeler değil)
Böyle tek seferde 10-15 kilo alıp verdiğim uzun vadeli dönemler oldu. Kilo verebilmek güzeldir. Ama uzmanlar en sağlıklı yaşamın ideal kiloda kalmak olduğunu savunuyor bu şekilde yüksek rakamlı kilo alıp vermelerin sağlıklı olmadığını savunuyorlar. O yüzden nasıl ki evcil hayvanlarımıza bazen diyet yaptırmak durumunda kalıyoruz bazen kendimizi de frenlememiz gerekiyor.
Bu makale oldukça geneldir. Yaşamın bir çok kesiminden fitness ve egzersiz kavramlarını ele almaktadır.
Dilerim keyif almışsınızdır. Oldukça teorik ve kendi fikirlerimi paylaştığım bir yazı oldu.
Keyifli sürüşler