Merhabalar aslında epey eski bir konu bir kaç forumdada paylaşılmıştı.Bu yüzden ele alma gereği duıymamıştım. Yıllar içerisinde kaynaklar azalmış.
Bildiğiniz üzere 1 sene kadar 99 model karbüratörlü f650st kullandım.
Bu dönemde bir çok arıza yaşadım.
Eski motor eski araba adamı usta eder derler kesinlikle boşuna söylenmemiş bu söz.
Baştan hatırlatmamızı geçelim bu yazı 91-99 yılları arasındaki modelleri kapsıyor 2001 ve sonrası f650gs modelidir.
F650st ve funduronun konjektörleri selenin altındadır.motor yüzünden var olan bir sele altı sıcaklığı var.Bunun üzerine birde konjektörün ısınmasını ve soğuyamamasını ekleyince kısa vadede konjektör bozuluyor.
Bu modelin kronik arızası şeklinde dile getirmeyelim.
Bu modelin mühendislik tasarım hatasıdır bu.
Yoksa konjektörden yana bir bozulma durumu söz konusu değil.
Eski sahibi iki defa konjektör değiştirdiğini ve orjinal satın aldığını söylemişti.O zamanlar bu kronik sorundan haberdar değildim.
Motosikleti aldım daha 2-3 gün oldu alalı yolda stop etti marş almadı falan.
Tesisatı aküyü 1-2 sallayarak çalıştırdım 1-2 gün bu şekilde kullandım.
Ciddiye almadım kutup başı gevşemiştir temassızlık vardır diye düşündüm.
Hevesimi aldım artık birazda tesisatına bakayım dedim.
Alternatörden gelen 3 fazlı 3 kablodan 1 tanesini kopuktu.2 tanesi de şans eseri temas ederek çalışıyordu. Buna rağmen yolda kalmaması ve hala çalışır durumda olması beni gerçekten çok şaşırtmıştı.
Klemens olarak normal klemens kullanmıştım 1 yıl sonunda motor sıcaklığından o klemenste bir miktar kararma ve erime gösterdi. Şimdi ki bilgim olsa Isıya dayanıklı seramik klemens kullanırdım.
Elektrik tesisatı da aynı şekilde sağdan solda gelen saçma sapan kablolar ve oksitli bir tesisata sahipti. Orjinali 12V 12Amper olması gerekirken 12v 14amper takmışlar bu yüzden akü yuvasına taşma yapmış yerinden oynayarak çalışıyormuş. Kabloların daha da gevşemesine sebep olmuş.
Tesisatı topladım yanan kabloları kesip klemens taktım. Bu şekilde bir kaç hafta kullandım ardından sürücü olarak ta selenin çok ciddi ısındığını fark ettim. Yazın rahatsız edecek kadar. Yukarıdakileri rahatsız eden aşağıda tesisata neler yapmaz. Plastikleri sertleştirir kabloların izolasyonuna ciddi zararlar verebilir.
Konjektörü dışarıya almak oldukça kolay. Nereye koyabilirim diye baktım. En ideal yer sağ arka kuyruk grenajı olduğuna karar verdim cıvata deliği bile hazırdı ben hiç bir şey yapmadım.(yan çanta için olsa gerek)
İşlem oldukça basit toplam 5 kablo var. 3 tanesi alternatörden gelen kablolar (eriyen kablolarım sarı olanlar)
2 taneside aküye gidecek kablolar.Sökme sıralaması takip ederek takılabilir ve kablo mesafesi yetmiyorsa bunlara ek olarak kablo uzatılabilir.
Grenajı da takınca konjektörü fazla kapatmadığı ve hava aldığını görmek beni rahatlattı. Sürüşlerim sonrasında kontrol ettiğimde sıcaklığın ideal aralıkta olduğunu gözlemledim. Bildiğim kadarıyla da benden sonrada problem çıkarmadı.
F650 sahiplerine fazla bir sözüm yok. Yeni almadılarsa zaten motosikleti az çok biliyorlardır. Aldılarsa da eve takım taklavat almaya başlasınlar çünkü ihtiyaçları olacak.
Kendi f650 im hakkında kısa incelemem ve yaşadığım arızalarla ilgili eski yazıma göz atmak isteyenler okuyabilirler
Bmw f650 St Karbüratörlü Model İncelemesi
Dilerim faydalı olur Takıldığınız yerlerde benimle iletişime geçebilirsiniz.