Fiat PANDA 169 Ön Porya ve Rulman Değişimi

Herkese merhabalar Aracımız fiat panda 169 kasa 2.jenarasyon bir fiat panda.

Benim Ön porya değiştirme sebebim yürüyen aksamdaki herhangi bir olumsuzluk değil. Herhangi bir uğultu yada herhangi bir yada tıkırtı yoktu. Ama genellikle porya  ve rulman sorunları için değiştiriliyor porya.

Benim sorunum poryanın bijon somunu yataklarından bir tanesinin daha önceki kullanıcısında diş sıyırmış olmasıydı. Helikoil yapılmış ancak bu tip 100-150nm yada daha fazla tork uygulanması gereken yerlerde helikoil ömrü kısa olur benimde elimde kaldı 🙂

Bu sebeple elimde takım tuttuğu çok fazla masrafım olmayacağını bilerek işe giriştim. Zira eskiden işçilik ucuz parça pahalıydı. Şimdi avrupa misali parça ucuz işçilik daha yüksek kalmaya başladı.

Takımlar
    • 32 numara lokma
    • 14-15-17-18-19 Derin Lokma ve muhtemelen çoğu çift taraflı olduğu için aynı anahtar numaralarından 2.cil anahtar türevleri gerekebilir. Özellikle yazdığım 4 lokmanın derin lokma olması iyi olacaktır. Kısa boy lokmada problem oluyor kafa sıyırtabilirsiniz.
    • 12 numara kapalı anahtar
    • H5 torx (t30 oluyor sanırım tam emin değilim hatırlamıyorum)
    • Tel fırça , balata spreyi , wd 40
    • Sökemediğiniz civatalar için orta ayar bir darbeli somun sıkma makinesi gerekebilir. Ben pek kullanmadım.
    • Plastik tokmak ve Orta halli ağır bir çekiç
    • Minimum 2 kriko ve takoz
    • Poryayı ve rulmanı taşıyıcıdan ayırmak için Pres veya torna desteği. Hobi ve ev ortamında muhtemelen yoktur bir tornacı yada presciden yardım almanız daha doğru olacaktır. (Ben tanıdığım profesyonel ekipmanlara sahip bir tamirciden destek aldım eğer o olmasaydı muhtemelen el yapımı hidrolik bir pres yapardım)
Giriş
    • Arabayı yine yerden kaldırmadan hatta bijon somunlarını gevşetmeden porya somununu gevşetebilirsiniz. Poryalarda 2 adet çentik bulunur gevşeme koruması olarak içeriye doğru keski ve çekiç vasıtasıyla yamultulur. Bunu düzeltmek için keski ve çekiç yardımıyla sağlam ekipmanlarla iç yamukluğu dışarıya alabilirsiniz.
    • Sonrasında gerçekten sağlam ve uzun bir lokma koluyla asılmanız lazım. Kötü olanlar yamuluyor yada kırılıyor.  Ben daha önce yamulttum 🙂
    • 17 numara anahtarla bijon somunlarımızı gevşetiyoruz. Krikoya alıp jantı söküyoruz.
    • Arabayı kriko ve takoza alıp jantı söktükten sonra gevşettiğiniz poryayı sökebilirsiniz.
    • Abs Sensörü torx tornavidayla sökün.
    • Fren kaliperini sökmeden önce tornavida türevi bir takımla pistonların tam olarak içeri girmesini sağlayın. Fren merkezi 2 adet Civatası var. 17 veya 18 numara oluyor değişkenlik gösteriyor. Sonrasında fren merkezini söküp kenara ayırabilirsiniz.
      Fren Pistonlarını nasıl ittireceğinizi tam anlamadıysanız ilgili konu;

Fiat Panda Ön Fren balatası değişimi

    • Jant merkezleme civatası olarak geçen 12 numara anahtarla sökülen 2 adet civatamız var disk üzerinde. Fren merkezini ve bu civataları söktüyseniz artık diski orada tutan bir şey kalmadı demektir. Plastik çekiçle bir kaç farklı noktadan vurursanız muhtemelen elinize gelecektir. Yere düşmesine müsade etmeden dikkatlice kenara koyun.
    • Zrot 17 numara somunu var diye hatırlıyorum. Bunu gevşetin.Yerinden kolay çıkartmak için basit bir püf noktası var. Taşıyıcı altına kriko koyup amortisörün kapanmasını sağlarsanız zrot ve bazı diğer parçalar daha kolay çıkabilirler böylece mekanik aksam üzerindeki yükü azaltmış olursunuz. İlgili Konu;

Fiat Panda 169 (2005-2011) Zrot Değişimi Nasıl Yapılır?

    • Amortisör saplamalarını sökmek. civatası 15 numara somunu 17 numaraydı diye hatırlıyorum belkide ikiside aynı ölçüde. Taşıyıcıyı sökebilmek için Amortisörden ayırmanız gerekiyor.  2 adet amortisör saplamasını sökün ve çekiçle çıkartın.
    • Bu evreden sonra geriye çok az parça kalıyor.  Rot başı sökülecek . Rot başı nedir? Direksiyondan gelen yönelme hareketlerini ön taşıyıcıya aktaran parçadır. Önemli bir parça. Şuana kadar söktüğümüz önemsiz bir parça yok aslında ama. frenin bir tanesi çalışmazsa araba yürür. Bu parçada bir sorun olursa kopması gibi durumlar ölürsünüz 🙂
      17 numara anahtarla rot başını söküyoruz.  Krikodan destek alıp salıncağı kaldırırsanız yukarıya doğru daha kolay kalkar. Yuvasından daha kolay çıkar.
    • Son olarak Alt rotil kaldı. Alt rotili sökmeden önce Aksi çıkartabilirsiniz. Aks miline hafifçe vurarak boşta olan taşıcıyı milden ayırabilirsiniz. sadece rotil üzerine bağlı şekilde elinizde kalır.  Alt rotil saplamasıda 14-15 numara anahtarla açılıyor diye hatırlıyorum bu saplamayıda söktükten sonra taşıyıcıyı elinize almış olacaksınız.
Gelişme

Şimdi Sonunda malzememizi elimize alabildik.Bundan sonrası Torna yada yada pres altına olacak. Dolayısıyla en baştada belirttiğim gibi başkalarından destek almanın zamanı geldi. Her şeyi biz yapamayız 🙂

(Ben ayrıca amortisör takozlarınıda değiştirdim oda başka bir konu)

TOPLAMA

Torna veya presle işiniz bittiyse ,Sırasıyla Porya , segman , rulman ve sökmenin tersi sırayla tekrar takılacaklar.

Burada dikkat edilecek bir nokta var ben segman yönünü önemsememiştim. Meğersem önemliymiş.Ki bunu düşünememem benim hatam. Segman abs okuyucu önüne denk gelmiş bu yüzden 1 tekerlek diğerlerine göre hızı eksik görüyor. Buda o tekerleğin fren altında yada kitlendiği düşüncesini uyandırıyor arabada 🙂 ve araba otomatik olarak abs açıyordu. hatta daha doğrusu 30 km hız altındayken o lastiğin kitlendiğini düşünürken 30 km hız üzerindeyken bu işte bir saçmalık var baba araba böyle giderken bu lastik kitlenmiş olamaz diyerek absyi devre dışı bırakıyordu. Bu iş yüzünden ben ön takımı 2-3 defa söküp tekrar topladım 🙂

Buda doğrusu

Fotoğraflara dikkat ediniz. Anlaşılıyor zaten.

İşlemleri tamamladıysak aynı kurallara dikkat ederek arabayı tekrar toplayabiliriz.Bu arada zrot fren balatası rotil rot başı gibi parçalarıda bir kontrol etmiş oldunuz. elinize anormal gelen parçalar varsa sökmüşken bunlarıda değiştirebilirsiniz. Referans noktası olarakta 2 tarafıda açabilirsiniz. biri diğerinden çok farklıysa mutlaka bir yerlerde yanlış giden bir şeyler vardır.  Anlamanızda çok zor olmaz. Şunu söküp toplayabilecek kapasitede bir adam zaten arabanın yürüyeniyle ilgili elinde takım olduğu sürece bir çok şeyi yapabilecek düzeydedir.

 

Bu kadar şey anlattım ama bu işin çok güzel bir videosu var aslında  bunada göz atın mutlaka;

 

Dilerim faydalı olmuştur. Keyifli Çalışmalar

Unutmadan tekrar hatırlatmak istiyorum. Bir işi kolaylaştıran yada zorlaştıran şey genelde elinizde takım çeşitliliği sizin takım bilginiz ve takımızın kalitesidir. Bu üç şey ideal koşullarda olduğu sürece hiç bir şey zor değildir  her şeyi yapabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir