Bmw F800GS 2008 İncelemesi Artıları ve Eksiyleriyle F800GS

Herkese merhabalar. Yeni motosikletim Bmw f800gs 2008 model.

Suzuki v-strom dl650 ile 7 senelik birliktelikten sonra yakından tanıdığım birinden bu F800 gs’yi  satın aldım.

Motosiklet 4 bin kilometreden 95 bin kilometreye kadar tek elden ve %99.9 uzun yol üzerine kullanılmış bir motosiklet. Bende yıllardır hem motoru hemde sahibini tanımam sebebiyle gönül rahatlığıyla satın aldım. Kendiside sağolsun 3 Alüminyum çantasıyla ve çantaların için yedek parça dolu olarak verdi.

Bunları neden anlatıyorum. Büyük ihtimalle tanıdığımdan olmadığı sürece 18 yaşındaki bir motosikleti satın almam. Her ne kadar tamir edebilsem bile birinci önceliğim olmaz.Biraz daha koyup başka markaların sıfıra yakın motosikletlerini satın alabilmek mümkün. Motorunda olası bir arıza durumunda motorun yarı parasından fazla masraf açması çok mümkün.

Şimdi bundan hemen önce 7 yıldır bindiğim 2008 model v-strom 650 mi sattım.  Hem farkları açısından hem de aynı yıl üzerinden bakarsak özelliklerini karşılaştıracağım.

Giriş

Bmw F800gs Satın almadan önce hiç kullanmadığım bir motosiklet modeliydi kendisi. Görücü usulü bir ilişkimiz oldu.Aldıktan sonra huyuna suyuna baktım önce değil.

Gs nin açılımı bildiğiniz üzere almanca ” Gelande Strasse”  Türkçesiyse “Arazi ve yol” demekti. Yani hem yolda hemde arazide gidebilen motosiklet mantığında ürettiği motor modellerine genel olarak “gs” kodunu kullanıyor bmw.

Ön  tarafta 21″ janta sahip. Ayrıca Ters amortisörlere sahip ayrıca yetmiyor birde çift piston kaliper taşıyıcısız radyal kaliperlere sahip.

Arkasıda 17″ janta sahip. Çift piston diske sahip. Ve yine radyal kaliper.

Motor gücünü falan kenara atıyorum bunlara bakmıyorum sadece yukarıdakilere bile  bakarsam keyif ve yol tutuş açısından keyifli olacağı ortada. Zira suzukide eksenel kaliper normal amortisör 19-17 jant takımı vardı. Kafadan direk fren performansı 2 ye katladı zaten daha üzerine binmeden matematik ortada.

Artıları
    • Ön 21″ Arka 17″
    • Radyal kaliper frenler
    • Arazi için açılıp kapatılabilir Abs
    • Yaşına göre güzel bir yol bilgisayarı. Hava sıcaklığı anlık ve ortalama yakıt tüketimleri gibi detaylar. Hem dijital hemde analoğun birleştiği güzel bir ekran.
    • Orjinal elcik ısıtma
    • Hafif ön takım ve hafif toplam motosiklet ağırlığı
    • Trafikte yüksekte seyir avantajı
    • Başarılı amortisör performansı ( hızlı yol tutuş + kasisler çok az rahatsız eder)
    • Kolay bakım yapılabilirlik Grenaj sök tak çok kolay az zaman alıyor.
    • Kolay ecu bağlantısı. Bir çok japon motor ecu desteğini arka plana atar. Bmw sele altına koymuş ve telefon yazılımlarıyla ecuya kolayca erişebiliyorsunuz. Arıza kodu okumak için etkili bir yöntem.
    • 85 hp gücüne göre 250cc motormuşcasına inanılmaz düşük yakıt tüketimi. Uzun yollarda iddialar 4-4.5litre arasında şehir içerisinde ben 5-6 litre civarı tüketiyorum. Ama bu bahsettiğim değerleri Türkiyenin en trafik ve en dertli ilçesi olan şişli beşiktaş v.b ilçelerde.  Yılınıda göz önüne alırsak mükemmel ötesi bir yakıt tüketimi var.

Eksileri

Çok fazla eksisi var ama bunlar tartışmaya açık eksiler.

    • Tubetype(  dubleks olmayan şambriyelli jantlar)   Lastik patlaması durumunda sizi oldukça uğraştıracaktır. Eliniz takım tutmazsa tatiliniz yarım kalır. Bayramda falan bunu yapabilecek adam bulamazsınız. Takım tutmayı öğreneceksiniz. Olur olmadık yeni odun kesilmiş kırılmış mahallelerden yada sanayiden geçerken 2 kere düşünmek lazım lastiğinize bir şeyler saplanabilir.Ben yedek şambriyel taşıyorum.
    • Rüzgar konusunda doğrudan touring motorlara kıyasla yüksek hızlarda çok daha fazla rüzgar alıyor. Aşırı rüzgarlarda cross motor gibi sayılabilir. Bu bağlamda uzun yol beklenenin altında. Touratech uzun cam olmasına  hatta deflektör olmasına rağmen durum böyle.Her uzun yola gider ama sürücü konforu düşük.
    • Özellikle Ön trim yani far , far bağlantı braketi , ön cam , gösterge , gösterge braketi gibi kafanın olduğu grup çok sallanıyor. Yüksek süratlerde yada çukurlarda sallanıyor. Sonradan takılan led farla üst tarafta bir çizgisi olduğu için kolaylıkla anlayabiliyorsunuz.( Far çukurlarda) Bu durum bir dezavantajdan ziyade ön görülebilir bir durum olmuş. Enduro motorlardaki dakar motorlarındaki bu esneklik sağlanmış. Ama bu durum benim sevmediğim özellikler arasında.
    • Aynalar, aynaları orjinal olmasına rağmen 120-130 km hızlardan sonra görüntü hatrısayılır düzeyde titreşime uğruyor. O süratlerden sonra arkayı görmek keyifsiz.
    • Gaz Kolu tutan elinizin uyuşması. Sallıyorum suzukide 150 km yol kat ettikten sonra elim uyuşuyorsa bmw de ortalama 20-30 km de bir  elimi sallamak istiyorum.Titreşim bmw nin vazgeçilmez imzası.
    • Sele rahatsızlığı. Satış yaparken 3 farklı sele ile satışa sunulmuş.  En ince orta ayar ve en konfor şeklinde. Motorun üzerindeki orta modeli.  Fotoğrafta motoru aldığım ilk gün arkadan çekilmiş bir fotoğraf. Popoma bir bakarmısınız :)) Sanırsın 3 ayaklı ucuz balıkçı sandalyesinde oturuyorum.Aşırı zayıf minyon biri değilim ama 1.83 110 kilo biri olarak enduro-touring karışımı bir motorda bu kadar göt taşması biraz fazla.Latince çevirisi Mezomorf olacaksınız.  endo morf olmuyor :)Felsefem en kötü araba bile motordan konforludur mantığında. Dolayısıyla motorda inanılmaz konforlar bekleyen biri değilim. Buna rağmen bana bile isyan ettirmeyi başardı. hele ki artçılı sürüşlerde keşke yalnız olsam dedirtiyor.  Bunun yüzünden ilave konfor sele aparatı diktirdim. Oda beni 2 cm daha yükselttiği için motor hakimiyetimi azalttı.
    • Motorun sele yüksekliği. Bu konu elbette biraz karışık kime göre neye göre yüksek tartışılır ama ben 1.83 boyumla bu motora zor yetiyorum. Özelliklede kaldırım gibi yükseltilere çıkarken ayaklarım yerden kesiliyor değmeyebiliyor. Anlık dikkatsizliklerle çok saçma düşüşlere tanıklık edebilir. Dolayısıyla bu boyla bu motora %100  hakimmiyim bence değilim. Daha uzun olsam olur muydu? O zamanda garip bir sorun ortaya çıkıyor önde duran koruma demirlerine dizlerinizi çarpabiliyorsunuz. Yani motor ne kadar büyük olsada 2 metrelik biri için değil 1.90 civarı biri için olabilir ideal.
    • Elektrik tesisatında herhangi bir sigorta yada sigorta tablası yok. Ecusu hatalı gördüğü yerin elektrikğini kesiyormuş. yani yarın bir gün bir yeri bozulduğunda son kullanıcı kolayca çözemez yada yolda kalmaktan kurtulamaz.
Kronik Sorunları

Bilinen çok fazla kronik bir sorunu yok.

İnternette Gördüğüm kaynaklarda 800.000 km civarında f800gs ler bile gördüm. Yani sağlam bir  motor olduğunu kabul edebiliriz.

Benzin Pompası

Kronik sorun adı altında en bilinen sorunu benzin pompası. Deposunun şekli sebebiyle benzin pompasının özellikle  tropikal iklim içeren bölgelerde sorun çıkartması mümkün. Yarım deponun altına indiğinde pompa soğuması için gereken yakıta ulaşamıyormuş diye söylemler var.

Şunun tipine bir bakın.Pompa nasıl soğusun ki 🙂

Böyle bir durumda aşırı sıcaktan kendini kapatıp dinlendikten sonra çalışan pompalar varmış.Başlarına gelen nadirde olsa Türk sürücülerde var.

Az yakıt tüketen bir motora sahip 16 litre deposu var. Uzun yollarda değilseniz ve mola sorununuz yoksa 300 değilde 250 kilometrede bir yakıt molası verilebilir normal zamanlarda. Eğer yukarıda bahsedilen sorun gerçekten az yakıtta oluşuyorsa her zaman yolda kalmasanız bile sıcaklıktan dolayı pompanın ömrünü azaltabilirsiniz bu mantıkla ele alırsak depoyu yarım depoyken doldurmak en sağlıklısı olacaktır. Yarım depo olmasada çeyrek depoda benzin alınabilir.

Bakın bunu yazarken şunuda belirtmek isterim eski sahibi 90bin kilometre kullandı beraberde çok sürdük defalarca binlerce kilometre deposu bitene kadar kullandı bir sorun yaşamadığını biliyorum. Yani bu artık belli bir noktada tercih meselesi belkide abartılıyordur.

Bunun dışında henüz başka bir kronik sorun görmedim okumadım.

 

BMW 1200GS F800GS KARŞILAŞTIRMASI

Yıl farketmeksizin genel olarak üretim amacı ve ürünleri karşılaştırdığımda .F800gs in üretim amacının bmw1200gs ün küçüğü olarak değil daha fazla arazi performansı ve şehir içi kullanım için geliştirildiği yorumunu yapabilirim. Yani F800gs kullanıcılar 1200gs’e parası yetmediği için aldıkları bir motosiklet değil.Adv tutkunları yurtdışında muhtemelen bunu bu bilinçle alıyor. Türkiye’ de muhtemelen mantık böyle değildir ama genel durum bu şekilde.

Peki Diğer marka ve modellerin hangi motorlarıyla karşılaştırabiliriz.

Genel ölçekte bir motorda baktığınızda şu özellikler varsa; Ters maşa amortisör , tubetype lastik , 21″ janta sahip , 80-100hp arasında motor gücü varsa

Büyük ihtimalle beklenti olarak aynı kategoriye koyabiliriz motoru 🙂 bu tip modellerin hepsiyle kıyaslayabilirsiniz. Ama bu motoru nc750x yada tenere 660 ile kıyaslayamazsınız haberiniz ola.

Kullandıkça güncellemelerim olacaktır.  Keyifli günler dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir