Fiat Panda Ön Fren balatası değişimi

Herkese merhabalar Fiat panda  169 kasa için ön fren balatası değişimi hakkında kısaca bilgileri ve görseller paylaşacağım.

İşlem aslında gerçekten çok basit.

Gerekli Takımlar

Kriko, bijon anahtarı ,Pense ,tornavida çeşitleri , Krikodan hariç güvenlik önlemi olarak Takoz

Sarf Malzemeleri

    • Wd 40 türevi bir temizleyici-yağlayıcı , Balata spreyi , Bez parçaları , Belki zımpara

    • Ve yeni balata 🙂

Giriş

Öncelikle aracı krikoya almamız gerekiyor.  17 numara anahtar kullanarak Jantı söküyoruz.

Söktükten sonra direksiyonu hangi lastiğin söküldüğüne bağlı olarak tam sağ yada tam sol yaparsanız daha rahat çalışırsınız.

Sökme işlemine başlamadan önce kaliper içerisindeki pistonları mümkün olduğunca kapatırsanız sonrasında yeni balatayı takarken daha kolay hareket edebilirsiniz.

Çünkü piston balata eskidikçe daha dışarıda çalışmaya başlıyor.

Fren Kaliperini tutan sadece bir adet pim ve bunun sekmanı mevcut. Biraz wd 40 desteği alabilirsiniz bu noktada.

Pense tornavida yardımı ile sekmanı kolayca sökebilirsiniz. Benim aracımda muhtemelen orjinal sekmanı kaybetmişler. Akabinde teli bükerek kendilerince bir sekman yapmışlar. Bu sebeple beni biraz uğraştırdığını söyleyebilirim.

Sekmanı söktükten sonta kaliper yukarıya doğru kolayca açılıyor. Hem sağ taraftaki balata hemde sol taraftaki balata aynı. Bazı araçlarda kaliperin bir tarafına takılan balatayla diğer tarafına takılan balatalar farklı olabiliyor. Bu araçta iki taraftada aynı şekilde .Tıpkı bir puzzle parçası gibi oturuyor son derece kolay. Muhtemelen bu işlemleri herkes yapabilir.

Ben balatayı söktüğümde oldukça paslı bir yüzeyle karşılaştım. Araç daha önce Van’da  kullanılmış. Muhtemelen aşırı soğuk aşırı sıcak ve tuzlanmış yollara maruz kaldı. Balatalar 3-5 sene içerisinde sertleşebiliyorlar fazla kilometre yapmasalar bile.

Benide özellikle frene bastığımda ortaya çıkan ötme sesi balatayı değiştirmeye doğru ilerletti.

Notlar
    • Kaliper üzerindeki  kauçuk olmayan kısımlarını tel güzelce fırçalıyoruz kaba pisliklerden arındırıyoruz. Fırçaladıktan sonra balata spreyi ile pisliklerini akıtabilirsiniz.
    • Kaliperin kauçuk kısımlarının sağlamlığını kontrol ediyoruz. Kaliper elimizle ittirdiğimizde ileri geri yapıyor mu rahat bir şekilde kontrol ediyoruz. Arzu ederseniz miline çok az gres yağı sürebilirsiniz ama bazen bu tarz şeyler ters etki yapar. Bu kısma daha çok pislik birikmesine sebep olabilir.
    • Diğer bir seçenekte balatanın 1-2 milim kadar olan yüzeyini zımpara ile temizleyebilirsiniz böylece biraz daha temiz bir yüzeye ulaşmış olursunuz.  Aslında bu durumda çoğu kişi balata değiştirmez ama 2 takım ön fren balatası takımı sadece 10 dolar tutuyor. Motosikletimde aynı durum ortalama 100 dolar tutuyor 🙂

 

Ayrıca ben söktüğüm balatanın bir yüzeyinin diğerine göre daha fazla yediğini gözlemledim bu durum normaldir.

    • Eksenel kaliper olduğu için Bir taraftan bastırırken diğer tarafa ilerlemesine izin verdiği için mutlaka bir tarafta balata daha fazla yiyebilir. Bunun önüne geçmek ve balatayı biraz daha bereketli kullanmak istiyorsanız. 5 bin kilometrede bir falan balataları söküp kontrol edip. Fazla yiyen tarafla yenmemiş tarafı değiştirebilirsiniz bu size eşitlik sağlar.
    • Bunun dışında söyleyebileceğim takma prosedürüde sökmenin tam tersidir. kaliperi tutan mile ve sekmanının doğru vesağlıklı şekilde kapandığına emin olarak kapatmanız yeterlidir. Tüm işlemlerimiz bu kadar 🙂

Benim yazımdan çok daha güzel ve anlaşılır olarak işlemin videosu;

 

Dilerim Faydalı olmuştur keyifli çalışmalar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir