Herkese merhabalar uzun senelerdir kamp ve doğa hayatında yer alıyorum. Bunun yanı sıra senelerce güç elektroniği ve güneş paneli sektöründe çalıştım.
Bunun yanı sıra onlarca çeşit peltierli 12volt buzdolabı ürünü tecrübe ettim ve bu ürünlerin aslında ne kadar işlevsiz olduğu ile ilgili bilgiler paylaştım.
Daha detaylı ve genel bilgiye sahip olmak istiyorsanız bu yazıdan önce o yazıma göz atmanızı öneririm.
Yazı içeriği
-
- 12-24v 20litre Kompresörlü buzdolabı incelesi
- 12-24v kompresörlü dc buzdolapları ne kadar elektrik harcar?
- 12volt buzdolabını aküyle kaç saat çalıştırabilirim?
- 12v buzdolabı Performans testi? Ne kadar iyi soğutuyor?
- Araç buzdolapları soğuğu ne kadar süre muhafaza eder?
12-24v 20litre Kompresörlü buzdolabı incelesi
Benim aldığım ürün 20 litre kompresörlü bir dolap. Horizon termo sistemleri şeklinde bir üreticinin çinde kendi adına ürettirdiği bir ürün. Farklı ölçülerde mevcut.
Fiyatının biraz uygun olduğunu düşündüm ve satıcısına telefon açtım. ekovat ( kompresör) markasından tut ürünün tüm teknik detaylarına hakm biri ile karşılaştım. Telefonda beni oldukça doyurduğu için ürüne direk ısındım ve satın aldım 🙂
Ürünün ilk intibadaki kalitesi gayet iyi. Kötü bir ürün olmadığı az çok anlaşılıyor.
İç hacim hususunda konuşalım 20 litre ebatı bir çok kişi için küçük sayılan bir ölçü. Ama ben binek araçta kullanacağım için daha büyüğünü gerek görmedim. Ayrıca ebat küçüldükçe ısı kaybı azalır. Enerji tüketimi azalır.
20 lt’ye ne sığar?
-
- Şişe şeklinde; 2.5lt lik şişeler sığmaz. En ideali 0.5lt lik pet şişelerden adetli sığdırabilirsiniz. 1 ve 1.5 litrelik şişelerde çaprazlama olarak sığar. 0.5lt pet şişe için konuşalım 2-3 kişinin su ihtiyacını karşılayacak kadar çok sığabilir.(15-20 tane yada daha fazla)
- Et tavuk meyve peynir zeytin bunlar zaten sığar bu konuda bir sorun yok.
- Orta boy bir karpuz tek parça olarak sığar çünkü şekli yatay dikdörtgen
- Dilimlenmiş ve tasarruflu halde kavun karpuz, et, peynir zeytin alkol ve su ürünlerinin hepsi sığar 3-4 gün yetecek gıda yanı sıra ihtiyacınız anında meyve ve su soğutarak kullanabilirsiniz. Yani tasaruflu kullanılırsa 1-2 kişi için yeterli gelir.
12-24v kompresörlü dc buzdolapları ne kadar elektrik harcar?
Satın aldığım buzdolabını günlerce testlere tabi tuttum.
Öncelikle ürünle beraber gelen enerji ekipmanlarından bahsedelim.
-
- 12-24volt ile çalışabilmesi için bir çakmaklık aparatı
- 220volt ile çalışabilmesi için 14.5vovoltajda 4.1 amper kapasiteli bir adaptör (60watt)
Adaptörüde kablosuda oldukça kaliteli ben bir elektronikçi gözüyle yeterli buldum.Ayrıca adaptörün 14.5volt olması çok güzel bir detay. Cihazda düşük akü voltajı koruma sistemi olduğu için akünün maksimum olduğu seviyeyi referans alan bir adaptör almışlar daha az kayıplı ve daha verimli çalışan bir adaptör düşünülmüş. Diğer 12volt dolaplardada bu detay var mı bilmiyorum benim incelediğim üründe mevcut.
Enerjiyi Nasıl Ölçtüm?
Enerjiyi ölçmek için elimde türlü cihazlar mevcut. Priz tipi wattmetreden anlık tüketimlerine baktım.
Priz tipi wattmetreden anlık tüketimlere ve demerajlara baktım. Kompresör 35watt tüketimle başlıyor. Normal temposunda 50-55watt civarı enerji tüketiyor.
Onun dışında Hemen üzerindeki 1 mavi 2 kırmızı ışığı olan üründe sonnoff markasının r3 isimli dijital sayacı. Bağlı olduğu cihazın saatlik , anlık , günlük , haftalık, aylık değerlerini ve ortalama değerlerini gösterebilme yeteneğine sahip.
Bu tip bir üründe çok büyük bir nimetten bahsediyoruz.
Test ortamı
Testlerimi kış ayında yaptığımı kombili 25 derece bir ev ortamında yaptığımı düşünürsek aslında sonuçlar tam olarak doğruyu yansıtmaz. Yazında arabanın izolasyonu doğrudan güneş görme oranı,kapağın açılıp kapanma sıklığı. içine konan gıdaların o anki sıcaklıkları gibi değişkenleri var bu matematiğin.
Yılda şu kadar elektrik harcar gibi etiketleri vardır.
Ev tipi buzdolaplarının üzerindeki enerji etikletleri şu şekilde hesaplanıyor. Üzerinde yazanları görmüşsünüzdür.
Bu etiketteki enerji tüketimi şu şekilde hesaplanır;
-
- 25 derece oda sıcaklığında içi soğuk durumundaki dolabın kapağı hiç açılmadığındaki enerji tüketimi.
Ne çok uzattık değil mi ? Ben size sadece balık vermiyorum balık tutmayı gösteriyorum. Totomdan sallamadığımı görün diye. 5 senedir bu tip yazılar yazarım.Biride çıkıp sallama yok öyle bişey diyemedi.
Test
Test öğeleri 10 şişeye yakın 0.5lt ve minik bardak su. 25 derece ortam sıcaklığı kombili bir ev.Kapak açılma sıklığı çok az. Sadece termometre ile ölçümler için.
Sonoff cihazının saatlik /günlük istatistik hesaplı güç ölçerini kullanarak kesin elde ettiğim sonuçlar.
-
- +4 derece ayarlıyken Günde ortalama 200watt ( 200/12 = 16amper)
- 0 Derece ayarlıyken 250-300watt (300/12 = 25amper)
- -20 derece ayarlıyken 500watt (500/12= 41 amper)
Kendi yorumum
havanın yaz günleri 35 derece civarı olduğunu düşünürsek. -20 derece ayarlı sonuç aslında 35 derece civarı havada yaklaşık tüketeceği değer olacağını düşünüyorum yani yaz günü +4 dereceyken -20 derecede soğutmaya çalışacağı enerjiyi harcayacaktır.
-20 dereceyede ayarlarsak bence 700watt civarı enerji harcayacaktır.
Fabrikaların söylediği
12volt buzdolabı üreticileri web sitesinde genelde şu yorumu paylaşıyorlar.
25derece ortam sıcaklığında %30 oranında çalışırlar.
Yani 5Amper Saatlik tüketimi olan bir buzdolabı 5amperin %30 u kadar yani net hesapla saatte 1.5amper saatte tüketir.
1.5amper x24saat = 36 amper. Fabrikaların söylediği 25derece ortamda 24saatte 36 amper civarı harcayacağı yönünde. benim saha tecrübemde buna yakın sonuçlar sayılır.
12volt buzdolabını aküyle kaç saat çalıştırabilirim?
Bu değerler aslında dolabın kalitesine izolasonuna büyüklüğüne göre değişir ama üreticilerin paylaştığı genel bilgiler referans alındığında 20 litreyede 50 litreyede aynı hesap çıkıyor. Sallıyorum 20 litre 10 birim enerji harcarken 50 litre 25 birim enerji harcamıyor. Eğer içerisi soğuksa ve belli bir orandaysa enerji tüketimleri dengeleniyor.
Şunu söyleyebilirim 20 litre ürünle 50litre ürün aynı soğutma ünitesini kullanıyor kompresör aynı kompresör fark yok. Dolayısıyla 20 litre olan soğutma hızı ve performansı açısından 50 litre olandan daha iyi olacaktır bundan yukarıdada bahsetmiştim.
Yazışmalar yanlış anlaşılmaya çok müsait.
Aküyle ilgili yazdığım yüzüncü makale. Aküler türüne markasına kalitesine yaşına her şeyine göre farklı performans gösteren elektronikten ziyade kimyasal ve yaşayan ekipmanlardır. Sıcaklık durumundan yaşına kadar bir çok faktör performansını etkiler.
Değerleri ideal koşullarda yaptığınız işe uygun ve sağlam olduğunu varsaydığımız bir aküyü referans alarak konuşuyoruz.
24 saat çalıştırmak için minimum Sağlam bir 50amper aküye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.
Güneş paneliyle takviye edilmesi gerekiyorsa 100watt bir güneş paneli olabilir. Bu çok sınırda bir sistem olur. Ama iş görme ihtimali yüksektir. 20 lt dolap binek araç için olacaksa çok fazla açılamayız büyütemeyiz zaten aküyü paneli vs.
Kendi hedefim yaza kadar sağlam sağlıklı 50 amper civarı bir akü satın almak.
12v buzdolabı Performans testi? Ne kadar iyi soğutuyor?
Önemsediğim kısımlar
-
- Ortam sıcaklığından ne kadar sürede istenilen sıcaklığa ulaşıyor?
- İç hacmi ekranda yazan sıcaklığa ne kadar yakın tutuyor?
Aslında ilk madde yanlış bir madde. Ortamı 30 dakika gibi bir sürede çok rahat istenilen sıcaklığa ulaştırıyor.(Ortam sıcaklığına bağlı olarak süre değişir)
Ama 30 dakikada içerisini 0 derece yapması içerisine koyduğu ürünlerin miktarıyla sıcaklıklarıyla doğru orantılıdır. ve içerisinin 0 derece olması içine koyduğumuz su, gıda gibi ürünlerin hemen soğuduğu anlamına gelmez. Evdeki buzdolaplarımızı düşünün Normal bir suyu koyduğumuzda soğuk su haline gelmesi kaç saatini alıyor? Bu olay aslında fizik kurallarıyla alakalıdır. Buzdolabının performansı ile ilgili değil ekzotermik reaksiyon süresi ürünün hacmi yoğunluğu türüne bağlı olarak değişir.
Evdeki dolaplar bile 1-2 saatte soğuk su sağlamazlar. Biraz mantıklı olun beklentilerinizi elde edebileceğiniz sonuçlar çerçevesine yakın tutun.
İç Sıcaklık
Asıl benim için önemli madde ikinci madde. Tuşa basıldığında bir kaç saniye ayarlanan sıcaklığı gösterir. Geri kalan zamanlarda iç sıcaklığı gösterir.
Genel gözlemim
İçeriyi 4 dereceye ayarlarsanız içeriye koyduğunuz sular 7 derece civarında oluyorlar. Bunun sebebi şu. 4 Dereceye ayarlanan dolap devreye girdiğinde 2 derece civarında kompresörü kapatıyor. tekrar 7 dereceye geldiğinde çalışmaya başlıyor ve tekrar 2 dereceye geldiğinde duruyor.
Yani çalışma aralığı;
- -Ayarlanan sıcaklıktan 2 derece düşükken devreden çık 3 derece fazlasına ulaşınca devreye gir
Bu durum gayet normal gayet sağlıklı. Çok ufak hacimlerde istenilen sıcaklığı harfiyen tutturmak daha zordur. Çok hızlı soğuyup çok hızlı ısınabilirler. Sensörü yanıltması mümkündür. İstenilen sıcaklığı sağlarken dolabın bazı yerleri eksi 15 dereceyken bazı yerleri 0 derece olabiliyor. Soğutucuların olduğu kısımlar daha soğuk oluyor. Bu soğutmayı eşit dağıtmak imkanıza yakın küçük hacimlerde.
Sonuç
-
- Peki sonuç nedir? İstediğiniz sıcaklığın 4 derece altını girin. +4 Derecede ürün saklamak istiyorsanız 0 derece olarak ayarlamanızı öneriyorum. korkmayın 0 derecede suyunuz buzlanmaz.
- Ayrıca bir info daha sağ tarafta kompresörün olduğu kısmın üstü dolabın diğer yerlerine göre en sıcak noktasıdır. kompresör ısı transferi yöntemiyle ısıtma veya soğutma sağladığı için bir miktar ısınır. Tam altında bulunan kompresör bu bölgenin biraz daha az soğumasına sebep olur. Bu tip dolapların hepsinde bu sorun geçerli.
- Dolabın ana sıcaklığından +5-7 derece daha sıcak olabiliyor bu kısım.Buraya daha az bozulma ihtimali olan ürünler saklanabilir. Dolabın sol tarafı 4 dereceyken burası 8 derece olabilir.
Araç buzdolapları soğuğu ne kadar süre muhafaza eder?
Bu konu artık tamamen izolasyonla ilgili. Dolap kapalıyken aslında o bir coolbox sayılır.
Yaptığım testlerde normal coolboxlara göre daha yüksek verimler gördüm. 25 derece oda sıcaklığında tamamen buz olan 10 taneye yakın pet şişenin erimesi 48 saate yakın sürdü.
Bu dışarda kapağı aç kapa, sıcak hava falan derken yine 24 saati rahat göreceği anlamına gelir. Gayet memnun kaldım. Kaliteli bir coolboxa eşit performans elde edersiniz.
Saha Tecrübesi
Arabam gerçekten küçük olduğu için 20 litreyi almakla doğru tercih yapmışım 1 adet 20 litre 1 adet köpek arka koltuklarımı tamamen dolduruyorlar. Aslında dolabı yanımıza almayacaktık havalar aşırı sıcak değildi ama yinede almak istedim iyi ki de almışım.
Arabayla 1 hafta kadar bir tatil yaptık ilçe ilçe ufak ufak gezdik araba günde ortalama 4 saat kadar çalıştı. Buzdolabının soğutma performansından memnunun her daim soğuk su gıda tükettim. Kontak açıkken araba çalışmıyorsa kendini beslemiyor. Ayarlardan voltaj koruması seçeneğini nasıl yaptığınıza bağlı birazda. koruma seviyesini standart ayarda kullandım. araba çalışmazken e1 yazıyor ekranda. çalıştığında otomatik devreye giriyor.
yemek yerkende masa olarak kullandım. Bundan sonra dolapsız bir yere gidemeyeceğim belli oldu. Cool box seviyorum ama bu daha farklı bir konformuş. aslında içini depo gibi kullanabildiğinizide düşününce çok fazla yer kaplamıyor.
Köpekle ilk tatilimdi.Özellikle küçük şehirlerde köpekle beraber oturabileceğiniz bir yemek yeri bulmak problem haline gelebiliyor. Buzdolabı sayesinde ufak tefek ürünlerinizi bozulmadan gün boyu saklayabilirsiniz.
En azından soğuk peynir domates su tüketmenizi sağlar. Benzin istasyonundan soğuk içecek almak yerine zincir marketlerden çok daha uygun fiyata şekerli içecekler almamı sağladı.
Her zaman yola bir kaç tane termosla çıkardım bunlara ihtiyacım azaldı.
Bonus bölüm
Bir kaç tane püf paylaşacağım dikkatli dinleyin.
-
- Akü+ güneş paneli takviyeli kullanıyorsanız güneş paneliniz yeterli veya daha fazlasıyla enerjiyi daha verimli kullanabilirsiniz.Gündüzleri daha soğuk ayarlayarak içindekilerin biraz daha fazla soğumasını sağlarsınız. Ve akşam tekrar ayar dereceyi yükselterek dolabın daha az devreye girmesini sağlayabilirsiniz. Ciddi oranda fark elde edebilirsiniz. Özelliklede akünüz kapasite olarak kötüyse bunu bertaraf etmesini sağlar. Akü modunda voltaj koruması biraz daha azaltılmalı. aksi takdirde çalışmaz.
Genel olarak söyleyeceklerim bunlar dilerim faydalı olmuştur.
Diğer Termos ve yalıtım konuları ;
https://www.endurokan.com/2021/02/18/termos-kullanimi-hakkinda-her-sey-hangi-termosu-almaliyim/
Termal Kutu ve Coolboxlar hakkında her şey Ürün Seçimi/Tavsiyesi