Arabayla Uzun yola Çıkmadan Önce bakılması gerekenler Listesi

Merhabalar arabanızda temel bakmanız gereken noktalardan bahsedeceğiz. Başlık uzun yola çıkmadan önce olarak yazsada. Aslında belirli periyotlarda bakmanız gerekiyor. Arabanın kaputu sadece servisten servise yada silecek suyu doldurmak için açılan bir şey değil.

Düzenli Kontrol hem yolda kalmanızı engeller hemde büyük masraflar açmadan önce farkında olmanızı sağlar.

En iyi Araç tamiri bakımdır

Yazı içeriği
    • Motor yağ seviyesi Kontrolü Yağ ekleme işlemi
    • Akü kontrolü
    • Motor soğutma sıvısı kontrolü
    • Fren Hidroliği kontrolü
    • Hidrolik direksiyon seviyesi kontrolü
    • Otomatik şanzıman sıvısı seviye kontrolü ( varsa)
    • Hava filtresi Kontrolü
    • Ön cam yıkama sıvısı
    • Sileceklerin kontrolü
    • Işıkların kontrolü
    • Lastiklerin kontrolü

 

Yağ Seviyesi Kontrolü

Çoğu araba bir miktar yağ tüketir. Bazı modellerde ortalama yağ tüketimleri bile yazar. Örneğin benim arabamın kullanım klavuzunda 1000kmde yaklaşık 400-500ml tüketeceği yazıyor. Ben hiç bakmadan her defasında yağ değişimine kadar beklersem muhtemelen yağ değişimi zamanına çok çok az yağ kalmış olur.

Yada bunun dışında ufak tefek yağ kaçakları yüzünden yağ eksilmiş olabilir. Araba ne kadar iyi olursa olsun 1000km  En kötü ihtimalle 2000km de bir yağı kontrol etmekte fayda var.

    • Aracınızı düz bir yere park edin.  Motoru ısıtın.(Isıtma kavramı hava sıcaklığı ile alakalıdır. 30 derece havayla 0 derece havada motor aynı zamanda ısınmaz. Bazı kaynaklarda 5-10 dakika olarak yazılıyor) Bence seyahatten döndükten sonra ölçüm yapın böylece boşa yakıt harcamamış olursunuz.
    • Araç ısındıktan sonra. Motoru stop edin ve yağın kartere tamamen akması için bir kaç dakika bekleyin.
    • Kaputu açın ve motor yağı seviye çubuğunu bulun. Hiç bilmiyorum olaylara çok yabancıyım diyorsanız eğer kullanım klavuzunda mutlaka çubuğun nerede olduğuna dair bilgiler yazar.
    • Yağ çubuğunu dışarı çekin ve temiz bir havluyla silin. (Tüy bırakmasın)
    • Yağ çubuğunu tekrar takın çıkartın. Çıkan Sonuç yağ seviyenizdir.
    • Duruma göre daha önce kullanılan yağın aynısından yada aynı özelliklere sahip yağdan eklenir.
Yağın Durumu

Çubuktan çok olmasada yağın durumuyla ilgilide biraz durum anlayabilirsiniz.

Kısacası siyahlaştıkça yağın değişim zamanı geldiğini düşünebilirsiniz.

 

Notlar

Yağ çubuğu sıcak olabilir. dikkatli olunmalı.

 

Akü kontrolü
    • Akü üzerindeki kablolar temiz ve sağlam mı?Güven vermeyen detaylar gözlemliyormusunuz?
    • Fiziksel temasla oynattığınızda kutupbaşlarında bir gevşeklik var mı?

 

Motor soğutma Sıvısı kontrolü

Su seviyesini radyatör üzerinden veya varsa genleşme tankınız üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Araba sıcakken kapağını asla açmayın! Mutlaka en fazla 40-50 derece civarına düşmesini bekleyin.

 

    • Su seviyesi maximum çizgisine yakın olmalıdır. Maximumdan fazla olması sistemin doğru çalışmasını engeller. (Adı üzerinde genleşme tankı. Siz fazla koyarak bu işlemi yapmasını engellemiş olursunuz)
    • Bazı durumlarda çalışırken su seviyesi az görünebilir. Yada aracı kapattığınızda sıcakken fazla görünebilir. Kesin sonuç için araç soğukken yada kaynar sıcaklıkta değilken seviye kontrolü yapılmalıdır.
    • Hem seviye kontrolü hemde sıvının rengi ve iç partikül oranına bakabilirsiniz.Sağlıklı bir soğutma suyu düz bir renkte olmalıdır(Mavi, yeşil , kırmızı gibi ) ve partikül içermez.İpucu; pas gözlemliyorsanız bulanık bir su varsa pekte sağlıklı değildir.(Sağlıklı sıvı örneği yukarıdaki fotoğraf)
Su kaçakları

Boruları ve görebildiğiniz her yere herhangi bir kaçak var mı diye göz atabilirsiniz.

 

Fren Hidroliği kontrolü

Fren hidroliğide radyatör genleşme tankı gibi bir tanka sahiptir. Boyut itibariyle çok daha ufaktır.

Bu sıvıda aynı şekilde minimum ve maksimum çizgisi arasında olmalıdır.

Balata bittikçe piston daha açık kalacağı için seviye düşük görünebilir.

Şu sizi yanıltabilir. Fren balataları azaldıkça hidrolik seviyesi düşer. Düzenli bir düşüş eğrisinde ilerler. Biraz eksik olduğunu düşünüyorsanız düzenli olarak kontrol edin. Balatayla eşdeğer oranda bir yere kadar azalabilir. Balata değiştirdiğinizde tekrar maksimum çizgisine ulaşır. Sonuç itibariyle dikkat edeceğiniz şey şu. Bir kere bakmak yetmiyor. Arada sırada bakmak gerek takipli bir sonuç için.

Direksiyon hidroliği

Normalde hidrolik direksiyon sıvısı, herhangi bir sızıntı olmadığı sürece hemen hemen aynı seviyede kalır. Seviye düşükse aracı olası sızıntılara karşı kontrol ettirin.

Hidrolik özellikli bir direksiyona sahipseniz mutlaka ufak bir direksiyon hidrolik haznesi bulunur.Benim arabamda elektrik destekli direksiyon olduğu için bu tip bir sıvı tankım yok.

Otomatik şanzıman sıvısı seviye kontrolü ( varsa)

Pek çok yeni otomobilde artık şanzıman yağ çubuğu bulunmuyor. Sırf bu iş için servise gidin diye size boş ölçüm yapamayacağınız bir kör tapa sunuyorlar  🙂

Aracınızda şanzıman yağ çubuğu varsa, Prosedürü kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz. Farklı arabalar için farklıdır. Bu Toyota’da ve diğer birçok otomobilde bu şekilde yapılıyor

Arabayı 20dakika kadar sürdükten ve şanzıman yağı ısındıktan sonra aracı düz bir yere park edin. Park frenini ayarlayın. ve şanzımanın park konumunda olduğundan emin olun. motoru çalışır durumda bırakın ve otomatik şanzıman yağ çubuğunu dışarı çekin.

Tıpkı motor yağ seviyesi ölçümü gibi çubuğu tüy bırakmayan temiz bir bez ile temizleyerek tekrar daldırın.

Sıvı seviyesini kontrol edin.

Şanzıman yağı ısındığında genleşir, dolayısıyla araç 20-30 dakika boyunca kullanılmışsa şanzıman seviyesi “Hot ” ile “hot ” arasında olmalıdır. Sıvının durumunu kontrol edin: Sıvı çok kirli görünüyorsa veya yanık kokusu varsa sıvı değişimi önerilir.

Hava filtresi Kontrolü

Hava filtresi yakıt tüketiminden araç performansı ve sağlığına kadar bir çok konuyu etkileyen bir sistemdir. Arabanında neredeyse en ucuz parçasıdır.  Genellikle değişimide 30 saniyelik bir işlemdir.

Bu kadar basit ve kolay değişebilen bir parçayı ihmal etmek olmaz. Ortamın pisliğine göre kirlenme kilometreleri değişir. Bu bakımları kendiniz yaptıkça zamanla daha sökmeden filtrede neyle karşılaşacağınız bile gözünüzde canlanıyor ve zamanla hepsi otomatikleşiyor.

Filtreler 5-10-20bin km bir değiştirilir. Klavuzda böyle yazsa bile dediğim gibi koşullara göre ömrü değişir. Bu sebeple arada bakmakta hatta sökmüşken ufak bir yere vurup temizlemekte fayda var 🙂

 

 

Ön cam suyu kontrolü 

Bu kadar bilgi arasında bu biraz magazin bilgisi sayılacak ama cam suyunuda doldurmayı ihmal etmeyin. Özelliklede Kış aylarında antifrizli cam suyu :))

Sileceklerin kontrolü

Silecekler Sağlam mı size güven veriyor mu? Olası bir olumsuzlukta yağmurlu bir günde uzun yolda çok sıkıntı yaşarsınız.

Silecek değiştirmek çok kolay bir işlemdir aracınıza uygun ölçüde ve uygun bağlantı yapısına sahip herhangi bir sileceği bir kaç dakika içerisinde montajlayabilirsiniz.

Işıkların kontrolü

Park, far , fren lambası gibi birincil hayati fonksiyonel lambalar sık sık kontrol edilmelidir.

Yeni arabaların çoğunda arıza uyarı verse bile hala trafikteki bir çok arabada bu sistemler yok.

Lastiklerin kontrolü

Lastik basınçları yük ve sıcaklık normallerine göre mi?

Lastiklerin yeterince diş derinliği yeterli mi? Mevsim koşullarına uygun mu? Herhangi bir çatlak hava kaçağı var mı? İçine girmiş bir vida çivi var mı?

Lastikler yeterince yeni mi? Biz motosikletlerde 2-3 senede bir lastik değiştiririz. Arabalarda bu konu nedense pek önemsenmiyor anlamıyorum.  Dünyanın en iyi frenine yada en iyi yol tutuşlu arabasına sahip bile olsanız lastiğiniz kadar sonuç alırsınız. Yol ile aranızdaki bağlantıyı sağlayan onlar.

Benim tavsiyem kilometreye bakılmaksızın en geç 3-4 senede bir lastik değiştirmekten yana.

 

Araba Takım Çantasında Bulunması Gerekenler

Eski Araba Alacakların Bilmesi gerekenler

Arabam Neden Çalışmıyor? Yaygın Nedenler Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir