Tekrar merhabalar 18 yaşında 130 bin kilometredeki arabamda klima temizliği yapmaya karar verdim. ( Muhtemelen daha önce hiç yapılmadı)
Bu esnada edindiğim tecrübeleri ve detayları da sizlerle paylaşmak istedim.
Yazı içeriği
-
- Klima temizliğinin faydaları
- Araç klimalarının çalışma prensibi kısaca
- Klima Kullanımı püf noktaları
- Fiat panda 169 Klima temizliği nasıl yapılır?
Araç Klimalar Nasıl çalışır?
Klimalar buzdolapları gibi gazlı ve kompresörlü soğutma sistemleri;
Isı transferi mantığıyla çalışırlar. Evoparatördeki ısı enerjisini kondesere aktarırlar. Isı enerjisini arabanın içinden arabanın dışına taşırlar.
Benim arabamın klima özelliklerinde şu yazıyor; Dışarıdaki hava sıcaklığının 15 maksimum 20 derece altında bir sıcaklık üfleyebilir. Yani hava 40 dereceyse 25 derece 30 dereceyse 15 derece hava üfleyebilir.
Ortalama araç klima sistemleri bu derece farklarıyla çalışırlar.
Burada göz çarpan 2 nokta var.
-
- Kondenser ne kadar hızlı ve ne kadar rahat soğuyabilirse. Evoparatörle arasındaki sıcaklık farkı o kadar fazla olur. Dolayısıyla daha iyi serinlik sağlanır. Yani Klima radyatöründeki pislik ve tıkanıkların etkisi soğutma sisteminizin performansının düşmesi ile sonuçlanır.
-
- Arabanızda her zaman polen filtresi takılı olmalı aksi taktirde içerideki evoparatörü tıkarsınız ve temizlemesi çok zor olur. Polen filtresi sadece insanı korumaz arabayı da korur. Ayrıca hava akışının sağlıklı olması için polen filtresi temizde olmalı. Yani ihmal etmeyin sıksık değiştirin hem ucuz bir şey hemde değiştirmesi çok kolay.
Klima temizliğinin faydaları
Yukarıda da belirttiğim gibi klima ne kadar temizse yok etmek istediğimiz ısıl enerji kondensere aktarılıyor. Bu atıl enerji kondenserden ne kadar kolay ve hızlı yok edilirse iç ortamda istenilen soğukluğa o kadar hızlı ulaşılır.
Tabi ki mucizeler yaratmaz ama klimanızda bir performans düşüklüğü hissediyorsanız ilk günkü haline döndürür.
Ayrıca aynı şekilde bir performans kaybı varsa kompresör daha çok devreye girecektir. Bakım sonrasında kompresör daha az zorlanarak yakıt tasarrufu yaptırır.
Daha ne olsun bu iki madde yeterli olmalı.
Klima Kullanımı püf noktaları
-
- Aşırı sıcak havalarda klimayı çalıştırmadan önce arabada bulunan aşırı sıcak havayı tahliye edin 2-3 dakika araba hava aldıktan sonra klimayı çalıştırın. Böylece klima kompresörü daha az zorlanır.
- Kendinize daha fazla serinlik gelsin diye klima menfezlerini suratınıza tutmayın. Sıcaklık çok düşük olacağı için sağlık açısından faydalı değildir. baş ağrısı veya benzeri rahatsızlıklar çekmenize sebep olabilir. Menfezler için en ideal yön yukarıya doğru baktırmaktır.
- İç hava sirkülasyon modu. İçerideki havayı daimi olarak devir ettirmek performans açısından daha iyi sonuçlar sağlar. Dışarıdan taze hava çekmek yerine. İçerideki biraz soğutulmuş havayı tekrar işleme almanızı sağlar. Klima açısından bu mod daha mantıklıdır. Ama arada hava sirkülasyonu yaptırmayı unutmayınız.
- Ayda bir yada daha sık 10 dakika çalıştırma kuralına uymak. Bunun sebebi hareket eden gazla beraber sistemdeki contaların biraz olsun yağlanmasını sağlamaktır. Böylece uzun vadede oluşacak gaz kaçaklarının önüne geçmiş olursunuz. Uzun vadede çok büyük bir yatırım.
- Park edilecek yere yaklaşıldığında klima kapatılmalı ve motor durana kadar bir kaç dakika boyunca dışarıdan gelen hava akışına izin verilmelidir. Bu şekilde içerideki evoparatörde gerçekleşen yoğuşma kaynaklı sıvı birikmesinden kurtulursunuz. Su havaya karışacağı için kötü koku oluşumu da engellenir.
Fiat Panda 169 Klima Radyatörü Temizliği
Klima radyatörünü temizlemenin en verimli yolu ön tamponu sökmekle başlar.
Bunun dışında sıvı teması nedeniyle hasar görmemesi için radyatör fanı ve benzeri elektronik parçalarıda uzaklaştırmak mantıklıdır.
Yani tampon, radyatör fanı gibi parçaları sökme becerisine sahip olmalısınız yada öğrenmelisiniz.
Pandada torx tornavida takımı , 8-10 numara anahtar , jantları sökmek için kriko ve bijon takımı , yıldız tornavida gibi ekipmanlar tampon ve fanı sökmek için yeterli oluyor.
Temizleme sıvısı
Temizleme sıvısının yüzlerce çeşiti var. Ben bir arkadaşımdan ücretsiz aldım. Kendisi büyük bidonda konsantre temizleme sıvısı adı altında almış. Üzerinde yazan değerlere göre seyrelterek kullanabilirsiniz.Eğer konsantre alacaksanız yukarıdaki görseldeki ilaçlama pompası tarzı bir pompa tedarik ederseniz iyi olur. Çok pahalı bir ürün değil.
Yada bidon yerine hazır sprey tipi ürünler kullanabilirsiniz.
Klima temizleme sıvıları alüminyuma zarar vermeyen fakat kanatçık aralarında bulunan arı , böcek , toz , çamur birikintisi gibi mekanik pislikleri eriterek temizler. Alüminyuma zarar vermez. Ama yinede uygulama sonrası iyice durulandığından ve kimyasaldan arındırıldığından emin olmalısınız. Kitapçığında öyle diyor 🙂
Uygulama
Ön tamponu söküyoruz 🙂
Benim arabamda gözlemlediğim bir kaç sorun var. Birincisi Ön tamponu sökmeden boyadıkları için kondanseri de boyamışlar. Çok az bir parçası bu şekilde olduğu için bu bir sorun değil.Ama daha büyük bir alan bu şekilde olsaydı soğutma performansını ciddi şekilde etkilerdi. çünkü boya ekstra bir yalıtım katmanı oluşturuyor. 18 yaşındaki alüminyuma boya sökücü kimyasallar vurmak istemediğim için boyayı sökmeye çalışmadım. Mantıklı gelmedi.
Kimyasal temizliğin daha etkili olabilmesi için ben önden temiz suyla mekanik bir temizlik yaptım. Kaba pisliğini biraz kendisi atmış oldu. Bu arada arabanın radyatörüyle klima radyatörü neredeyse sırt sırta. Aynı mantıkla aynı kimyasalla araba radyatörünü de temizleyebiliyorsunuz.
Bu bağlamda klima radyatörü temizlerken istemezseniz dahi kimyasal arkadaki radyatörüde gittiği için otomatik olarak 2 radyatöre de temizlik yapacağız bilginiz olsun.
Benim arabamın özellikle ön plastikleri inanılmaz kirli. Adeta bir offroad aracı gibi en üst noktasından en alt noktasına kadar çamura ve pisliğe bulanmış. Radyatör fanı ve plastikleri.
Bu esnada mutlaka bunlarda temizlikten ve bakımdan nasibini almalı diye düşündüm.
Fanı çıkarttıktan sonra.
Plastik aksam temizliği için asperox yağ sökücü ve bulaşık fırçası tarzında aralara rahat girebilen bir fırça kullandım.
Temizlemek yıkamak ve durulamak içinde şebeke suyu veya basınçlı su yerine. fotoğraflarda gördüğünüz o yeşil ilaçlama pompasını kullandım. profesyonel klima temizleme hizmeti verenler dahil bu pompayla iş yapıyorlar genelde.
Aynı şişe ile klima temizleme kimyasalıyla beraber klimayı temizledim. Kondenserlerde 5 dakika kadar bekletmeniz yeterli oluyor. Kendisi köpürük pislikleri atmaya başlıyor.
Çok uzunda tutmayın çok kısada tutmayın. Pisliğin ,arabanın ve kimyasalın yoğunluğuna göre kararınızı kendiniz verebilirsiniz.
Temizlendikten sonra kuruma evresindeyken.
Plastiklerde leke kalmaması ve kuruma sürecini hızlandırmak için kendi imkanlarım doğrultusunda Düşük basınçlı hava ile kurutma yöntemi uyguladım. Benim basınç ayarlı bir kompresörüm var. Düşük basınç veriyorum zarar görmemesi için.
Hem suyla beraber kalan son çamur ve pislik parçalarını attı. Yani daha iyi bir temizlik yapmamı sağladı. Hemde kuruma sürecini hızlandırdı.
Elinizde pek takım yoksa bile sizi zorlamadan bir şekilde yapabileceğinizi düşünüyorum.
Kısaca olay bundan ibaret. Aslen büyük bir zorluğu yok.
Sonuç
Dilerim faydalı olmuştur.
Keyifli çalışmalar