Eski Araba Alacakların Bilmesi gerekenler

Merhaba sevgili arkadaşlar. İster kilometresi düşük olsun ister yüksek eski taşıtlarda başınıza gelebilecek arızalardan maliyetlerden risklerden bahsetmek istiyorum.

 

Araba ne kadar temiz olursa olsun. Yaşıyla beraber sorun yaşama ihtimalinizin yüksek olduğu belli başlı parçalar vardır.

Bu yazıda;

    • Eskinin tanımı (Kaç seneden sonra eski araç,   Eski araç mı klasik araç mı? )
    • Eski araç almayı düşünenlerin kendilerini hazırlaması gereken noktalar
    • Eski araçlarda karşılaşabileceğiniz arızalar
Eskinin tanımı

 

Zorlaşan ekonomi sebebiyle eski ile klasik arasındaki çizginin şekli değişmeye başladı.

 

Klasik araba genel bir kalıba sokmamak itibariyle orjinale en yakın haliyle  saklanan veya o şekilde onarılmaya çalışılan bolca para akıtılmış bol kromlu avrupa arabalarıdır.

Broadway yada bir lada samaranın Türkiye şartlarında klasiğe dönüşmesi pek mümkün değil.

Bizim buradaki eskimiz 10-15 sene ve üzeri araçlar. Bu yaş miktarı arttıkça potansiyel arızaların gerçekleşme olasılığıda artar.

 

Eski araç almayı gerekenlerin kendilerini hazırlaması gereken noktalar

 

    • Dikkat edilecek ilk nokta Türkiyede bazı eski araçların parçaları bulunabilirken yaygın olmayan modellerin parçalarını bulmakta sorun yaşayabilirsiniz. Satın almadan önce kronik sorunlarını , parça bulma kolaylığını ve parça fiyatlarını araştırın.
    • Türkiye genelinde bu yaş aralığındaki arabalar genellikle orta segment kesime hitap ettiği için bazı bakımlar atlanabiliyor eksik yapılabiliyor.Satın aldıktan sonra bir süre bu tip bakımlarla ilgilenmekte fayda var.

Benim gözümde en önemli nokta şu;

Özellikle eski bir araba alıyorsanız. Gerekli parçaları zaman buldukça değiştirirseniz önleyici bakım yapmış olursunuz. Böylece çekici parasına çoğu parçanızı yenilemiş olursunuz. Olaylara artık böyle bakmak zorundayız bir kere çekiciye binip ustaya gitmek arabaya yapacağınız bir çok masrafın üzerinde sonuçlar çıkartıyor.

Her defasında kendinize bunu kural edinirseniz çok sorun yaşamazsınız. Arızayı onarmak zor bakım yapmak kolaydır.

 

Karşılaşabileceğiniz Arızalar

Aracın söylendiği gibi çıkmaması ile ilgili durumlardan bahsetmiyoruz. Kilometre orijinalliği kaza durumu değişen durumu vesaireden bahsetmiyorum. Bu alırken kontrol etmeniz gereken konular. Bizimkisi sonraki konuları kapsıyor

 

Elektrik tesisatı

 

Yıllar içerisinde soğuk -sıcak güneş ve ustaların kurcalamasından kaynaklı Elektrik kablolarında , soketlerde sensörlerde yaşayabileceğiniz sorunlar. Plastik zamanla yıpranabilen bakırda sıvı temasıyla kolayca oksilenebilen bir iletken.

Özellikle eski teknoloji arabalarda 2000 yılı ve altı arabalarda 2 kilometreyi aşan 40 kilo civarında bakır kablo var. Yeni arabalarda elektronik haberleşme yöntemiyle bu kablo miktarı biraz azaldı. Ama eski arabalar için bu durum hala aktif.

Eski taşıt denince en temizi dahi olsa akla en çok gelen problemler elektriksel problemlerdir.

Özellikle nemli şehirlerde yada aşırı sıcak şehirlerde kullanılmış bir araba aldıysanız bu sorunları yaşayabilirsiniz. Ama tabi ki her zamanki gibi başı usta hataları çeker. Ne kadar çok kişi elledi ve kurcaladıysa o kadar problemlidir.

Fotoğrafta gördüğünüz kopuk kabloyu bulana kadar bir kaç sensör satın almam gerekti. Ve yaklaşık 10 gün boyunca arızayı bulmaya çalıştım. (Map ve egzantrik sensörü arızası)

Radyatör, kalorifer Tesisatı

 

Yılların verdiği hafif veya kuvvetli aşınmalar Radyatör , hortum kelepçe gibi yerlerden patlak verebiliyor yada tıkanma yapabiliyor. Özelliklede belirli dönemlerde antifrizsiz kullanılmış araçlarda sorun olabiliyor. Siz antifriz koyduğunuzda patlaklar yada belirli noktalardan çıkan pislikler farklı yerlerde tıkanmalar yapabiliyor.

Görselde paslı suyu görüyorsunuz.

Yıllar içerisinde sertleşen ve ömrü dolan radyatör hortumları çok kolay patlayabiliyor. Eğer mümkünse Tüm radyatör hortumlarını kelepçeleri tazelemekte fayda var.

Bu fotoğrafta da önden kaza yapan aracın klima radyatörünü tutucusunun alt desteğini olmasada olur deyip takmayan bir usta görüyorsunuz. Koca klima radyatörünü bir tane saçma sapan vida ile yukarıdan tutturmuşlar.  Yapacağı 10 dakikalık iş yüzünden binlerce lira ve büyük kaza riskleri oluşabilecekken yapmıyor.

Su kaçakları

Gevşemiş kelepçeler yıpranmış parçalar. Arabanın altını kontrol edin. Kaçak var mı? Ne miktarda nereden kaçıyor?

 

Sızdırmazlık contaları

 

Silindir contası;

 

Silindir contası hem aracın performansını hemde çalışabilirliğini etkiler.
Ufak tefek hararet görmelerden ve zamanın yıpranmasıyla beraber silindirler contasında ufak tefek kaçırmalar olabiliyor yada sağlamsa bile ufak bir hararet görmesiyle çok kolay hasar alabiliyorlar.  Bunu önlemek için termostat kontrolü fan kontrolü radyatör sıvı temizliğini kontrol etmekte fayda var. Ve aynı şekilde hortumları değiştirmekte.

 

Diğer contalar

 

Üst kapak contası devirdaim contası gibi contalar yine zamanla veya sök-taka bağlı yıpranmalardan dolayı motorun çevresinde yağ kaçağı su kaçağı görüyorsanız bunların mümkün olan hepsine müdahale etmenizde fayda var. Yağ kaçağı var ama olsun idare ediyor şeklinde düşünmeyin bir gün o kaçaklar büyüyebilir başınızı daha çok ağrıtabilir.

 

Arabayı park ettiğinizde altında yağ olmamalı, kaputu açtığınızda solda sağda yağ olmamalı.

 

Silindir, segman Aşınma testi

 

Silindir ve segman gibi parçaların kilometreye ve kullanıma bağlı yıpranma oranı vardır. Her araba için belirtilen bir değer vardır. Kompresyon test aleti ile bu test 10 dakikada kolayca yapılabiliyor. Motorunuz aşağı yukarı durumunu ölçmek için bu testi mutlaka yapın.

Conta ve silindir kompresyon testi arabanızın motor yapımına ihtiyacı olup olmadığını netlikle ifade ederler.

 

Sizi yolda bırakacak yada büyük masraf açacak düzeydeki sorunlar genelde yukarıda saydıklarımdan ibarettir. Kapı kolunun plastiği kırıldı bulamıyorum. Vites topuzunun orjinalini bulamıyorum gibi dertleri dert olarak saymıyoruz. Ama bunlarlada karşılaşırsınız.

Eklememi istediğiniz şeyler olursa paylaşabilirsiniz yazalım.

 

Usta problemi

 

Aslında en çok sorun yaşayacağınız şey işini düzgün yapan bir usta bulmaktır. Benim arabam 2005 model 130bin kilometrede şuan 18 yaşında bir araba. Yaşına göre kilometresi oldukça düşük .

Arabamı gören her usta her birey aşırı temiz olduğunu söylemesine rağmen.

Buna rağmen arabada bulduğum ufak tefek sorunların tamamı ama tamamı usta kaynaklıydı ne yazık ki hiç bir şey kendiliğinden bozulmamış. Ustanın uzun vida atması , vida atmaması, fazladan sıvı conta sürmesi , yanlış ayarda sıkması. Hortumları yanlış gerginlikle fazladan cırt kelepçe ile sıkıştırması gibi sorunlar.

Arabam 130 binde değil 250 binde olsaydı 10 katı daha fazla uğraşacaktım.

Yani gerçekten en büyük derdiniz usta bulmak olacaktır. Ya bazı en azından risk teşkil etmeyen parçaları kendiniz değiştirmeyi öğrenin yada ustalarla aranızın kuvvetlenmesine hazır olun 🙂

Türkiyeyi wheeler dealerin çekildiği ingiltere gibi düşünmeyin.

Ustaların da Edd china gibi olduğunu düşünmeyin 🙂 İzleyip izleyip gaza geliyorsunuz alıyorsunuz eski bir araba ondan sonra bu beni sürekli yolda bırakıyor. Sen doğru bakımları yapar ilgilenir para harcarsan seni yolda bırakmaz. İşin özeti bu. Ama önemli olan para harcamaya değer bir araba ve usta bulmak 🙂

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir