Merhaba sevgili arkadaşlar.
Kısaca Bu yazı panda sahibi olan yada panda almayı düşünen bir çok insana hem almadan önce hemde aldıktan sonra fayda sağlayacaktır.
Giriş
Panda genel olarak eğlenceli arabalar kategorisinde. buradaki eğlenceden kasıt belirli bir agresif görüntüsü yok. Belirli bir tarzı var kibar sevimli bir araba. Bu kasanın üretiminin üzerinden 20 sene geçmesine rağmen arabaya baktığınızda eski bir arabadan çok tatlı bir araba görüyorsunuz. Ayrıca aynı kasa birebir aynı şekilde 6 sene boyunca üretilmiş hiç bir değişikliğe gidilmeden.
Ayrıca bu model Avrupa’da yılın otomobili ödülünü kazandı.
Arabanın dışarıdan görünüşü bile çok hızlı olmayan sakin bir araba olduğunu fazla büyük bir beklentiniz olmaması gerektiğini size hatırlatıyor.
Sizi a noktasından b noktasına taşımak için daha çok şehir içi kullanım ön plana çıkarak tasarlanmış bir araba.
Özellikle 169 kasa pandaları hangi araçlarla kıyaslayabilirim; twingo , ford ka gibi araçlarının biraz daha rahat alternatifleri olabilir. Kalite ve sağlamlık açısından bu saydığım iki modelden daha sağlam olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Özellikleri
Tüm özelliklerinden bahsedeceğim.
Genel Konuşmak gerekirse 2005-2010 yılları arası bir araba olarak değerlendirmek suretiyle hareket edeceğim.
Motor
0.9- 1.0-1.1-1.2 benzinli seçenekleri mevcut.
Ama türkiyede en çok olan ve en çok tutulan modelleri 1.2 Dynamic serisidir. 2.elde diğerlerinden neredeyse tek haneli sayılarda mevcutken dynamic büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Benim arabamda aynı şekilde 1.2 dynamic serisinden.
50-60hp -90hp civarında güçleri var. Çoğunluğunu 60hp olan 1.2 modelleri oluşturuyor. Ne çok düşük bir beygir nede çok yüksek.
Motorunda turbo yok atmosferik bir motor. Bu sebeple motor ömrünün uzun olacağını düşünüyorum.
İnsanların pandayla ilgili neredeyse tek olumsuz yorumu buradan geliyor. Motor gücü çok düşük yada bayır çıkarken özellikle çok zorlanıyor şeklinde.
Türkiye yollarının çok bayır rampa olduğunu düşünürsek. Bazı insanların bu modeli tercih etmemesinin nedeni bu olabilir. Benim açımdan ulaşım aracı olarak gördüğüm bu arabanın beygiri yeterli.
Frenleme
İki adet teknolojik fren sistemi barındırıyor.
ABS ve EBD
Abs bildiğimiz lastik kitleme önleyici.
EBD Lastiğin durma mesafesini en az indirmeye çalışır. yük ağırlık dağılımı gibi detayları hesaba katarak. Her lastiğe farklı fren kuvveti uygular.
Frenleri fazlasıyla yeterli gerek ani duruşlarda gerek normal durumlarda frenlerin yetersiz kalması imkansız.
Elektrik sistemi
-
- Elektronik ateşleme sistemi kullanılıyor.
- İmmobilizer mevcut.
- Bagaj dahil merkezi kilit sistemi mevcut.
- Sağ ve sol ön camlar elektrikli arka camlar manuel
- Sağ ve sol aynalar elektrik motorlu
- Aynalar dahil elektrikli ısıtma sistemine sahip
- Çoğu modelinde analog klima sistemi mevcut. bazılarında dijital
- Elektrikli motorlu farları mevcut.
- Direksiyonda City Modu mevcut.(Direksiyon hafifliyor)
- Araba size hissettirmese de gerçekten elektronik korumaları var. Örneğin iç lambalar açık kalsa bile 15 dakikada otomatik sönüyor. Farlar ve çoğu aksam kontaksız çalışmıyor. kapılardan biri tam kapanmadıysa kilitlemiyor uyarı veriyor. Tüm lambalarında canbus sistemi var. Lambalar farklı takıldığında yada çalışmadığında bilgi veriyor. ABS beyni, gövde beyni , arka gövde beyni ,Airbag beyni, enjeksiyon beyni ve bunların arasında haberleşme sistemi var. Otomatik jikle. Elektronik rölanti kontrolü, Kalkışlarda otomatik klima kapatma gibi dijital özellikleri var.
Gösterge tablosu ve yol bilgisayarı
Çok sade ve basit bir gösterge paneli mevcut. Tüm uyarı lambaları ve küçük bir yol bilgisayarı var.
Anlık yakıt tüketimi , ortalama yakıt tüketimi , direksiyon başında geçen süre, ve 2 adet sıfırlanabilir tripmetresi var.
Karanlıkta aydınlatması bu şekilde görünüyor.
-
- Kadranda dijital saati mevcut.
Araç İç hacmi
Araba yaklaşık olarak normal sedan araçlara göre 80cm daha kısa en olarakta 20cm daha küçük.
Uzunluktaki değer kaybı iç hacimden verilmemiş. daha çok bagaj hacminden yenilmiş. Şöyle kıyaslayabilirim ki
3 sene kadar tek kapı mini cooper kullanmış biri olarak. 4 yolcu mini coopere göre cok daha rahat oturabiliyor. Motor gücü farkı konusuna girmeden bagajsız 4 yolcu daha rahat seyahat edebilir.
Torpidosu bile çok kullanışlı otur yemek ye bilgisayarını koy film izle.
Tavan yüksekliği
Standart hb yada sedan arabalara göre pandalar suv kategorisi arabalarla hem yerden yükseklik açısından hemde tavan iç hacim yüksekliği açısından aynı kategoride.
Yavru doblo diyebilirim. Tavanı 20cm daha ufak ve bagajı ufak bir doblo.
offical videosunda çamaşır makinesi yükleyen gençleri görebilirsiniz.
Sedan veya hackback arabaların çoğuna göre 20cm kadar daha yüksek oluşu sayesinde Hem koltuklar daha yükseğe montajlanmış böylece tıpkı evdeki bir sandalyede oturur gibi hissediyorsunuz.
Hem de buna rağmen tavanla aranızda oldukça fazla mesafe kalıyor kendinizi daha ferah ve huzurlu hissediyorsunuz.
2.00mt 140 kilo bir adam hiç zorlanmadan pandanın ön koltuklarında oturabilir.
Bazen avantaj bazen de dezavantaj olan tek özelliği vites çubuğu ve diğer tüm donanımların ön konsolda yer alması bu sayede orta hacimden yer kazanılmış.
Ama ön göğüste bombe yaptığı için bacaklarınızı tam olarak açamayabiliyorsunuz bu benim sevmediğim tek kaybı. Ama bunun diğer yönlerden avantaj olduğunun farkındayım.
Motosikletim ve arabam 🙂
Yerden Yükseklik
Kamp doğa sever biri olarak. Ve ülkemizin kötü yollarına sık sık giden biri olarak pandayla ilgili en çok hoşuma giden şey suv kategorisindeki bir araçla aynı yüksekliğe sahip olması.
Kaldırımın yanına sıfır park etseniz bile çoğu durunda arabanın kapısının vuracağı yerde rahatlıkla kapısı açılabiliyor. Yerden yüksekliği normal bir araçtan %30 civarında daha fazla.
Buda aynı zamanda 4×4 olmasa bile alt tarafı vurmadan orman ve köy yollarında daha rahat gitmeyi sağlıyor. Bir çok arabanın girmez dediği yere girebilir. Çıkamaz dediği kaldırıma çıkıp park edebilirsiniz.
4×4 offical :)))
Bagaj hacmi
Bagaj hacmi hacimden tasarruf edilen yer. Evet bagajı oldukça küçük bu konuda artı olabilecek hiç bir şey yok. Sadece tek avantajı yine arabanın yüksek olması sayesinde bagajı dikine biraz daha verimli kullanabiliyorsunuz. Şu an boş panda bagajına 4 adet 19 litre damacanayı yerleştiririm hala daha yerim kalmaya devam eder.
Mesela normal hackback araca sığmayabilir ama pandaya çamaşır makinesi sığar taşıyabilirsiniz. Şifonyer sığar v.s v.s (koltuklar yatık şekilde tabi)
Zaten 1980lerde pandayı tasarlayan İtalyan abiler bundan yararlanmışlar. Öyle bir araba olsun ki hem 2-3 şarap fıçısını hemde yolcularını rahatlıkla alsın demişler. Gerçek hikayesi bu sallamıyorum 🙂
Ama genel itibariyle bir ailenin veya çocuklu bir ailenin bagaj kapasitesi için uygun değil. Maksimum 2 kişi için yeterli bagaj hacmi var.
Benim gibi kamp yapayım yada köpeğimle seyahat edeyim gibi hayalleriniz varsa arka koltukları doldurmaya hazır olun.
Koltukları yatınca harika bir yük taşıma aracına dönüyor. 2 kişilik kullanımda arkasıda eşya taşımak için kullanırsa bir çok arabadan çok daha iyi sonuç veriyor.
Üst taşıma demiri Üst Atkı
Fabrikasyon olarak tıpkı ticari araçlar gibi üst demir ile geliyorlar
Bu demire bir port bagaj montajlayarak hacim kazanabilirsiniz. Ama bununla ilgili 2 nokta var. birincisi zaten yavaş ve yüksek olan arabanızı daha da fazla rüzgar direncine maruz bırakıyorsunuz buda sizi yavaşlatabilir rüzgarlı zamanlarda sürüşünüzü zorlaştırabilir yakıt tüketiminizi arttırabilir.
İkincisi Üst atkıların yük taşıma kapasitesi dinamik yükte 50 kilo olarak belirtilmiş(araç hareket halindeyken 50kg Park halindeyken 250kg ) daha fazlasını koymayı düşünüyorsanız tavan çökmesi araç hasarı yada ön cam patlaması gibi riskleri göze almış olursunuz
Burası daha çok kayak , bisiklet, sal gibi spor malzemelerini taşımak için tasarlanmış olduğunu düşünüyorum. Binlerce kilometre uzun yol yapmak için uygun değil.
Camlar
Aslında bir çok modelinde cam tavan ve sunroof var. Ama benim arabamda yok. Buda yine hem bir avantaj hemde dezavantaj.
Avantajı 20 yaşında bir araba satın aldığım için sunroofun mekanik parçaları veya kauçuk parçaları artık yıpranması kaynaklı arabanın için su alabilir. Eski sunroofların klasik sorunudur. 20 yaşında bir araba alıyorsanız sunroofu çok düşünmemelisiniz.
Onun dışında sunroof müthiş bir hoşluk ve arabayı dahada büyük gösteren bir detaydı.
Sürüş açısından camlardan bahsedelim. Yine arabanın iç yüksekliğinin suv ebatında olmasından kaynaklı camları da büyük. Yüksek oturuş pozisyonu aşağıya eğimli araba kaportası sayesinde park ederken ve kullanırken arabağının çoğu noktasını görmeniz sağlanıyor. Ön cam ve yan camlar büyük görünüyor ama ön cam için tam olarak büyük denemez. Bu konu biraz yoruma açık. Dışaradan bakıncada küçük görünmüyor 55cm ve 40cm 2 adet silecek siliyor sonuçta buradan bile küçük olmadığı anlaşılır.
Ön camla ilgili güzel bir yorum yapabilirim bunu sıcak zamanlarda fark ettim. Eğer 1.80 ve üzeri bir sürücüyseniz güneş çoğu zaman gözlerinize gelmiyor. Diz mesafesinde bitiyor. Arabanın dik açılı tasarımı ön konsolun yüksek oluşu güneşin çoğunun buralarda sönümlenmesini sağlıyor. Böyle gözlerim çıktı güneşten diyeceğiniz bir duruma maruz kalmıyorsunuz genellikle dizlerde bitiyor güneş.
Yol tutuş
Şöyle özetleyelim. Kullanılması gereken doğru hız aralıklarında doğru şekillerde yol tutuşu oldukça iyi. Bazı arabalar gibi yoldan kopup gidecek hissini uyandırmıyor. 30-50 yazan virajları çoğu durumda 2 katı hızlarda güven veren şekilde dönüyorum. Yoldan kopup gidecek gibi hissettirmiyor.
Ama bazı araba vardır doğru aralıkta kullansanız bile bırakıp gidecekmiş gibi hissettirir size. Mesela eski arabam hyundai accent admire bunlardan biriydi.
Pandada böyle sorunlar yaşamazsınız yol tutuşu ilginç şekilde iyi.
Bunun dışında Hem yüksek olması hemde 800 kilo(hafif) olması nedeniyle Aerodinamik veya yüksek yola yapışma yeteneğine sahip bir araba değil. Bu daha çok olaya nasıl baktığınızla ilgili. Kendi sınıfına göre yol tutuşu gayet iyi.
Daha çok kasis ve çukurlardan konforla geçmek hafif bozuk yollarda rahatlıkla ilerlemek Şehir içi hız limitlerinde güvenle kullanılmak için tasarlanmış.
Bunu anlamak için pandanın Dünya tarihine ve üretim amacına bakmanız yeterli.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_Panda
Pandanın ilk üretim amacı ekonomik küçük görünmesine rağmen geniş hacimli basit ve orman yollarında rahat gidebilen bir araba yapmak. 1980li yıllardan beri 4×4 modelleri de üretiliyor. 4×2 Araçlar aslında bu aracın biraz daha ekonomik yakıt tüketimine sahip şehirli modelleridir.
Sürüş
Güç / ağırlık oranı (PWR), bir araba veya motosikletin ne kadar hızlı hızlanabileceği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Hafif bir araba olduğu için 0-60 yani şehir içi hız baremi dediğimiz aralıkta 80-90 hp arabalarla eşit düzeyde hızlanma oranına sahip. Çünkü onlar 1.2 ton 90hp bu araba 850 kilo 60 hp 🙂
Dediğim gibi eğlenceli bir araç. Bir yerden bir yere hızlı gitmekten ziyade bir şekilde ulaşalım sağ sağlim yeter diyecek kişilerin aracı. Direksiyon başındayken insanı yormuyor sıkıcı anlar yaşatmıyor. Ne biçim araba bu dedirtmiyor.
Fotoğraftaki model türkiyede olmayan ufak tefek farklılıkları olan 100hp fiat panda modeli.
Ses Geçirgenliği ve Motor sesi
Arabanın kendi motoru oldukça sessiz bir motor. Rölantideyken etrafta birazda gürültü varsa acaba çalışıyor mu diye düşünüyorum bazen. Arabayı söktüğüm kadarıyla hem ön tarafları hem kapı içleri ve bir çok kısmında bol bol yalıtım malzemesi var.
-
- 80 kilometre hıza kadar oldukça sessiz bir yolculuk yapabilirsiniz özellikle şehir içerisinde.
- 100km ve üzeri hızlarda rüzgar konusunda gürültülü olduğunu söyleyebilirim.
- Bu aracın ideal kullanılması gereken hız aralığı maksimum 110km/h (Tabi ki aracı zorlamadan 130-140km civarı süratlere ulaşabiliyorsunuz motor kapasitesi açısından.) Ama özellikle ses beni çok rahatsız eder. kulak tıkacı kullanmayı bile düşünürüm.
Yakıt tüketimi
Klimasız uzun düz yol 4.5 litre benzin tüketir. (Daha altını yakmaz) Klimalı 5.5lt civarında tüketir. İstanbul şehir içerisinde klimalı 8 litre civarında tüketirsiniz. Lpg ile bu değerlerden 3 litre daha fazla tüketirsiniz.(litre bazlı olarak söylüyorum 8 litre benzin yakacaksa %30 daha fazla lpg yakar ve 10-11litre civarı lpg yakar. Bu lpg nin temel istatistiğidir. tüm araçlarda böyle %30 oranında daha fazla)
Son model bir araba olmadığını hatırlayarak fazla ekonomik olmasada oldukça az yaktığını kabul edebiliriz. Özelliklede lpgli olarak kullanıyorsanız. Neredeyse motosikletle aynı yakıtı yakıyor birim fiyat olarak.
Klima soğutma kapasitesi
Havanın 35 derece olduğu zamanlarda. klimaları sabit hız ve düz yollarda 12 derece kadar verimli şekilde soğutabiliyor. Sıkışık trafikte 17-18 derece civarında hava üflüyor. Ben motor gücünde büyük bir eksiklik hissetmedim klima açıldığı zamanlarda. ( Motor zaten güçsüz 😀 )
Ayrıca 2005 -2012 model olmasına rağmen elektronik anlamda dolu sayılacak bir araba olduğu için Kullanım klavuzunda yazdığına göre Kalkışlarda , bayır çıkmalarda zorlanmalarda klimayı geçici olarak devreden çıkartıyor. Buda arabanın performansını etkilemeden kullanmanızı sağlıyor.
Bu araba kime göre
Aslında araba almaya fiat panda bakarak karar vermedim. Tüm modellere markalara açıktım belirli bir fiyat bütçesinde. Sonrasında fiat pandaların motorunun biraz daha güçsüz olması veya aracın kibar olması nedeniyle ilandaki araçların bir çoğunun hor kullanılmadığını ve diğer modellere göre daha düşük kilometrelerde olduklarını fark ettim. Apaçilerin altında çok sürüklenmemişler. Genelde 2. veya 3. sahibinden arabalar.
Sonuç itibariyle 2005 model daha 127bin kilometrede hasar kayıtsız ve sadece bir kaç parça lokal boyalı kazasız bir panda buldum.
Tam olarak istediğim arabaydı kaza yapmamış ustalar tarafından fazlaca kurcalanmamış sadece yılların verdiği aşınan parçalar var. Tamir etmek istediğimde ilk sökecek insan bensen bu bile beni mutlu edecek bir şeydir.
Çünkü ne kadar çok usta sökmüşse o kadar çok hatalı ve yapılmaması gereken işçilik yapıldığını bilirim.
Bunlara rağmen bile yaptığım bir sürü işçilikte onlarca usta-işçilik hatası tespit ettiğimi söyleyebilirim. Bunların hepsini konu olarak paylaşacağım.
Pandaya daha önce hiç binmemiştim hatta en son trafikte ne zaman gördüğümü bile hatırlamıyordum. Hatta almaya karar verdikten sonra bile trafikte bir tane görmedim. Biraz daha devam ediyorum hala trafikteyim en son ne zaman panda gördüğümü hatırlamıyorum.
Arkadaşlarım arkadaş çevrem alma, ne yapacaksın onu gibi bir sürü yorum yaptılar.
Pandayı almadan önce yolcu olarak bile binmişliğim yoktur. Tamamen kör uçuş yaptım Direksiyona oturduktan sonra ve bakım yapmalara başladıktan sonra arabayla olan ilişkim kuvvetlendi.
Gelelim Araba kime göre
-
- Minimalist yaşamayı biliyorsanız. Arabadaki hacmi nasıl verimli kullanacağınızı biliyorsanız. Ben 10 yıldır motosikletle Türkiye’yi geziyorum.
( Motosiklete sığabiliyorsam. Her ebattaki arabaya sığabilirim değil mi ?) - 2 kişi artı maksimum 1 çocuk veya evcil hayvanla seyahat ediyorsanız. Köyden kilo kilo tarhana ve turşu bidonu taşımayacaksanız. Hacimle ilgili sorun yaşamazsınız.
- Lastiklerinin küçük olması motorunun küçük olması bakım ve diğer maliyetlerini düşürüyor. Dolayısıyla aynı zamanda ekonomik bir araba haline de geliyor.
- Süratle işiniz yoksa? Benim ideal aralığım 80-110km arasıdır uzun yolda dahil olmak üzere diyorsanız motor gücü yeterli gelir
- Minimalist yaşamayı biliyorsanız. Arabadaki hacmi nasıl verimli kullanacağınızı biliyorsanız. Ben 10 yıldır motosikletle Türkiye’yi geziyorum.
Yukarıda saydığım şartlar altında bu arabadan keyif almayacak pek sürücü yoktur.
Ayrıca panda için şunu söylemek istiyorum. Normal bir 90hp araba 1.2ton-1.3ton civarındayken panda 60hp olmasıyla beraber toplam ağırlığı 800kilo. Dolayısıyla 400-500 kiloluk ağırlık eksikliği beygir/kilo orantısı açısından aynı gücü veriyor. İvmelenme ve kalkışlarda aynı gücü hissedersiniz.
Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi için aşağıdaki yazıma göz atabilirsiniz.
Motosikletler Neden Arabalardan Daha Hızlıdırlar?(İvmelenme)
Otomatik Modeller
Otomotik modeller yeni teknoloji otomatik şanzımanların ilk modellerini içeriyor. bu sebeple malesef elektronik anlamda robotize kollar ve bazı parçalar bozulabiliyor yerlerinden çıkabiliyor. böyle bir durum olursa yolda kalmak maalesef biraz tatsız oluyor.
Onun dışında otomatik şanzımanın bayır viraj gibi yerlerde çok hisli olmadığı olur olmadık vites değiştirdiği söyleniyor. Kullanıcılar pek mutlu değil.
Benim arabam manuel olduğu için bu konularda sadece duyumlarımı paylaşabilirim.
Kronik Arızaları
Bir ürünü alırken aslında baktığım ilk şeylerden biridir. Nedense bu arabayı alırken bu internette fazlaca karşıma çıkmadığı için gözümden kaçmış.
Onlarca yıl sonunda dile vurulan 3 tane kronik arızası var.
- yukarıda paylaştığım otomatik şanzıman arızaları
- Farlara güç aktaran direksiyon altındaki soketin zamanla kararması( çok basit ve ucuz bir çözüm) sadece kronik diye paylaşıyorum
- Son olarak Direksiyon arızası. Özellikle fiat grubu egea v.s dahil son modellerde olmak üzere elektronik direksiyon kullanıyorlar.
Direksiyon Arızası
Bu araba 2005-2012 olmasına rağmen benim gözümde oldukça elektronik donanım barındırıyor.
Direksiyonda bunlardan biri. Direksiyonu çevirdiğimizde bizim yerimize güç uygulayan bir servo motor mevcut. Direksiyona uyguladığımız itme kuvveti + aracın mevcut hızını göz önüne alarak direksiyona güç veriyor.
Bu direksiyon kutusundaki tork sensörü kronik olarak arıza çıkartıyormuş belirli bir zaman sonra ve serviste tabi ki sensör değişimi yok. Komple kutu değiştiriyorlarmış.
Direksiyonla ilgili bir çok profesyonel tamir firması var onlardan birine sırf bozulmadan bozulma ihtimaline karşı gidip fiyat aldım. Bu sensörün değişiminin mümkün olduğunu eğer arızanın bu olduğunu varsayarsak bugünün şartlarında 250$ civarında bir işçilik ve parça ücreti olacağını söylediler. En kötü senaryoda 5 benzin deposu bedeli bir arıza çıkartabilir.
Panda ,grande punto gibi modellerde kronik olarak bu sorun varmış. Yani en kötü senaryoda kendinizi buna hazırlayın. Hayatınız boyunca bir defa başınıza gelir. Oda kısmetinize artık.
Arıza durumunda direksiyon çalışmaya devam ediyor. Sadece mekanik bir direksiyon haline dönüşüyor.(tofaş direksiyonu) Yani en azından yolda kalmazsınız.
Fiyatlar
Fiyatlardan ekonomiden bahsetmek çok anlamsız olur. Türkiyede bir şeyin ucuz veya pahalı olup olmadığını belirleyen tek şey o zaman dilimindeki fiyat aralığıdır.
Dolayısıyla 3 sene önce 30 bin liraydı şimdi olmuş 400 bin lira alınır mı demenin hiç bir anlamı yok. Aldığım fiyattan bahsetmeyi gerek dahi görmüyorum anlam ifade etmiyor.
Fiat panda periyodik bakım aralıkları için bu yazıya göz atabilirsiniz.
Sorularınız ve eklentileriniz olursa lütfen benimle paylaşın yazıya eklemeler güncellemeler yapabiliriz 🙂
Keyifli günler dilerim
2023 yılbaşında aldığım Panda 169 (2004) model aracımı hala keyifle kullanıyorum. Bence İstanbul gibi trafik ve otopark çilesi olan bir şehir için ideal bir otomobil. Tatil içinse portbagaj desteği ile istediğiniz şekilde tatilinize gidebilirsiniz. Donanım olarak oldukça tatminkar. Ben ,eşim,kızım ve kedimiz geçen yaz İstanbul-Balıkesir-Kuşadası-Bodrum ve geri dönüşümüzü rahatlıkla gerçekleştirdik. Aytrıca 1.2 motor bu araç için ideal, güçsüzde değil, çünkü araba zaten hafif. Bu araca 1,4 -1,6 takılırsa tekerler havalanır , asfaltta tutamazsınız. Bizim milletimiz büyük araç sevdiği için çok tutulmasa da birçok muadilinden hem görsel, hem donanım olarak çok çok iyi bir araç. Almayı düşünenlere ısrarla tavsiye ederim.