Motosiklet Fren Kaliperlerinin Boyanması Fabrikaya Dönüş

Merhaba sevgili motosiklet sürücüleri. Çok sevdiğim Suzuki v-strom motosikletimin artık biraz yıprandığını kabul etmemin zamanı gelmişti.
Bununla beraber motorun orijinalini bozmadan yenilik ve temizlik katmak istedim.

Motosikletimiz 2008 model yani 14 yaşında ve 135bin kilometrede.

Fren kaliperleri , maşalar, egzoz göründüğü halde;

 

Gerçekten oldukça yaşlı ve yıpranmış bir görüntüsü var bazı parçaların.  Gerek olası bir satış durumunda, gerekse  günlük hayatta çok yıpranmış ve yorulmuş bir motosiklet izlenimi bırakıyor bir kaç parça.

Bu konuyla ilgili çok düşük maliyet nispeten kolay işçilikle çok güzel sonuçlar aldım ve bunları sizinle paylaşmak istedim.

Günden güne motosiklet fiyatlarının arttığı ve eskiye yöneldiğimiz şu günlerde bu tip konular daha fazla rağbet görmeye ve önemli olmaya başladı. Arkadaşlar öncelikle şunu söyleyeyim bu işler severek yapılması gereken işlerdir oldu bittiye getirirseniz sonuçlar güzel olmaz.  O yüzden keyif alarak ve severek geniş zamanda yapmayacaksanız hiç bulaşmayın.

 

Gerekli Ekipmanlar

 

İzeltaş lokma takımı

    • Fren Merkezlerini ve kısmı cıvataları sökmek için muhtelif takımlar ( Lokma seti) Pense , papağan pense v.b)  Kısacası motosikletinizin Fren balatasını değişirken gerek olan takımlar

    • Tel fırça ince ve kaliteli bir tip olmalı. Yada biraz daha hızlı yapmak isterseniz matkap tipi tel fırça aparatı. 
    • Matkap tipi kullanılacaksa doğal olarak şarjlı matkap veya normal matkap.

 

Sarf Malzemeleri ( Kullanım malzemeleri)

 

    • Asperox türevi yağ çıkarıcı; Bana pek gerekmedi ama maşalarda v.s yağ olabilir. fren kaliperlerine veya balatalara dökmeyin. Kaliperi temizleyecekseniz de balatalara gelmesin.
    • Duruma uygun boya satın alınması kaliteli bir markanın normal (ısıya dayanıklı değil) istediğiniz renkteki boyaları.

Tavsiyem orijinal renginde bırakmanızdır. Olası bir boya kalkmasında vs alttan başka renk sırıtmamış olur.

    • Rötuş hataları için Eser miktarda tiner(gerek olmayabilir ama bence alın)
    • Muhtelif bez parçaları Temizlik ve rötuş işleri ve de diğer parçalara boya sıçramaması için.
    • Maskeleme bandı da alırsanız iyi olur maske bant yoksa herhangi bir bant çeşiti de olabilir.

 

Giriş

 

Arka Fren tek kaliper ön fren çift kaliper olduğu için nispeten daha az göze batan hata yapsam da daha az dikkat çekecek olan arka frenden başlamak istedim.

Size de aynısını tavsiye ederim.

 

 

Kauçuk kısımları zarar görmemesi ve boyanmaması için maskeleme bandıyla iyice kapatıyorum. Kalan tüm kısımları tel fırçayla temizliyorum. Bu işlemleri yapabilmek için fren sisteminin temizliğinden ve çalışma prensibinden biraz anlamanız gerekiyor.

Balatalarımızın arka yüzeyi de normalde bakır rengiydi ama pislikten kapanmıştı. Gerek mil gerek balataların arka yüzeyini de parlatıyorum. Bu durumların dezavantajları var bunların hepsini okumadan işe girişmeyin yazı sonunda ifade edeceğim.

 

Arka Kaliper boyama

 

Bezlerimizi serdik gri sprey boyayla işe giriştik. Burada 2 konu var. Bildiğiniz gibi fren merkezini motorun üzerinden alamıyoruz çünkü hidrolik sistemi bağlı.

Bir yüzeyi boyarken arka yüzeyi boyayamıyoruz. Neticesinde 3 boyutlu bir nesne ve bir çok girinti çıkıntı var. Her yere eşit dağıtmalıyız ve bazı boşluklarla birikme yapmamalı.

Bir kalemde bitiremediğimiz için kalan yerleri boyamak için önce ön tarafın kurumasını beklemeliyiz ki hava sıcaklığı ve koşullara bağlı olarak 1 saat minimum tavsiye ederim.

Arka yüzeyi tekrar boyarken boyanın kat yapmamasına dikkat etmeliyiz. Boyayı da bol bulup bir dünya kat atmayın. Kat attıkça birikme yapması ve boyanın sökülmesi kolaylaşıyor. Kaliteli 1 kat veya bilemedin 2 kat boya yeterli.

Bir kat atın bir kerede bitirin bence işi.(Ön arka Yüzey aynı anda boyanamadığı için ayrı ayrı boyanacak tabi ki bu kısım karışmasın)

Ben kat  hataları yaptım. İşçilik hatalarım oldu. Bir daha kine çok daha güzel yapacağımı biliyorum.

Fren merkezimizi yerine taktık. Çıkan sonucu görüyorsunuz eski halinden çok daha iyi olduğunu kolayca söylemek mümkün. Resmen ilk günkü haline döndü hatta boya sayesinde ilk günkü halinden daha hoş oldu demekte mümkün. Çünkü daha parlak bir ton.

Şimdi ise fren kaliperi o kadar temiz oldu ki arka maşanın pisliği daha fazla ortaya çıktı.

Ufak tefek boya hatalarımı görüyorsunuz. Aceleye getirip kurumadan takmaya çalışınca parmak izlerim öyle yapıştı kaldı. Abs kablosu biraz boyalandı falan. Bunlar için tiner gerekti. Tinerli bezle temizledim.

 

Arka maşa temizliği ve boyanması

 

Cıvatayı söktüm ve mil ve arka zincir gergi kapağını maskeledim. Önce bu kısmı siyaha boyadım burayı fotoğraflamamışım.

 

Sonrasında tam tersi maşayı maskeleyerek arka zincir gergisini boyadım.

 

Ayrıca pulu ve jant somununu da dışarıda boyadım.

Finalde yine ufak işçilik hatalarından sonra. Çıkan sonu. Maşa harika görünüyor frenler harika görünüyor. Şimdide egzoz göze batıyor 😀

 

 

 

Egzoz için ayrı bir konu açtım. Egzozun boyanmış halini de paylaşalım.

 

Paslı Motosiklet Egzozunu Temizlemek Ve Boyamak

 

Ön Kaliper Temizliği ve Boyanması

 

Ön kaliperleri boyamak arka kaliperleri boyamaktan daha mı kolay daha mı zor bilemedim.

Arka kalipere yaptığımız temizlik işlemlerini ve sökme işlemlerini buraya da yapıyoruz.

Sağ sol kaliperlerin parçalarını birbirine karıştırmayın. Aynı olmayabiliyorlar. ona göre

Tel fırça işe temizlendikten sonra.

Maskeleme bandı da uygulandı boyaya hazırız.

Anlatmaya gerek yok görüyorsunuz.

Ön fren merkezinde Slider dediğimiz hareketli mili de temizlemek ve boyamak istedim. Aslında arka fren merkezinde de merkez taşıyıcıyı söküp boyayabilirdim. Ama onu sökmek zincir lastik zincir allah ne verdiyse sökmek gerekiyordu ve tek başıma jantı tekrar yeri yerine oturtamayacağımı düşündüğüm için o işe girişmedim. Jant söküldüğü bir anda tel fırça ve boyayla direk girişeceğim aciliyeti yok.

Ön frenden çıkan parçalar;

 

Temizlenmiş cıvata ve paslı cıvatayı yan yana görmektesiniz.

Parçalar temizlendikten ve kaliper braketi dediğimiz parça (şuanda boyalı olarak gördüğünüz siyah parça )

Braketi boyamayı düşünüyorsanız millere boya gelmemesine özen gösterin o parçalar gres içerisinde çalışıyorlar. hareketli parçalar.   Yani sizin bu işi doğru yapabilmek için fren kaliperini gerçekten bilmeniz gerekiyor.

 

Ön Takım Final 

 

 

Ufak tefek işçilik hatalarım oldu görünüyor zaten. Boyayı çok kalın vurduğum yerler oldu. Dikkatli yapılırsa bu sorunlarla hiç karşılaşmazsınız. Hatalara rağmen çok yakından girilmediği sürece gayet temiz ve net duruyor. Ziyadesiyle kullanırken hafif kirlendiği için zaten o hatalar rötuşlanıyor diyebilirim.

Benim hatalarımın size ders olmasını dilerim.

 

Ayrıca daha sonra radyatöre ısıya dayanıklı boya vurdum. Ön takımı temizledim bunları fotoğraflamadım. Kısacası 3-4 öğün yemek parasına motosikleti oldukça temiz hale getirmeniz mümkün. Bu işlemlere ayırdığım zaman biraz karışık. Bir parça boyuyorsun 1 saat sonra tekrar başına gidiyorsun gibi.

Ama kurumasını vs beklerken başladım bitirdim diyene kadar biraz da korkarak yaptığım için ortalama 3-4 gün sürdü desem yalan değil. Ama motor üzerinde bir fiil iş yaptığım çalışma sürem maksimum 3 saattir.

Kapalı garaj veya atölye gerekli bu iş için. Bu tarz işlerden sonra motosikletinizi daha bir hayat arkadaşı olarak benimsiyor daha fazla keyif almaya başlıyorsunuz. Bunlar aşkı tazeleyen nikah tazeleyen olaylar. 5 senedir ve 50 bin kilometredir biniyorum daha hiç sıkıldım bu motordan değiştireceğim ya dediğim bir an yaşatmadı bana. Size de tavsiye ederim. Aşkınızı taze tutun.

 

Fren konusuna gelirsek link bıraktığım konuyu ve yazı içerisindeki linkleri okuyarak işe girişirseniz daha sağlıklı olur.

Motosiklet Fren Sistemleri Nasıl Çalışır? Çalışma Prensibi?

 

Yorumlarınızı  aşağıya ve benzer çalışma paylaşımlarınızı bekliyorum [email protected] mail adresine bekliyorum..

Selamlar

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir