Merhaba sevgili motosiklet kullanıcısı dostlar. Motosiklet egzozlarımız zamanla paslanabiliyor yıpranabiliyorlar. Arada sırada ufak bir temizlik veya boya hem motosiklete güzel bir temizlik hem de egzoz ömrünü uzatmak için bir avantaj sağlayabilir.
Bu yazımız egzoz üzerine olacak ama site genelinde diğer paslı veya yıpranmış parçalar için alternatif çözümlerde bulabilirsiniz.
Yazı İçeriği
-
- Egzoz Neden Paslanır? Hangi koşullarda daha uzun ömürlü olur?
- Hangi parçalardan oluşur?
- Nasıl temizlenmelidir?
- Nasıl boyanır gerekli takımlar ve koşullar nelerdir?
Egzoz Neden Paslanır?
Peki Egzoz neden bu hale geliyor ? Bu arada fotoğraftaki egzoz 135bin kilometre ve 14 senenin yıpranması.
Egzoz temel olarak bir kaç parçadan oluşur.Ama bizim egzoz dediğimiz kısım aslında en büyük parçadır. Paslanma etkisini konuşurken hepsini kapsıyoruz.
İlk temas noktası ( headers) boru sıcaklığı 250 dereceleri çok rahat bulabiliyor. Bu boru egzoza doğru yaklaştıkça sıcaklık biraz daha düşüyor diyebiliriz. Ama ne olursa olsun el yakan sıcaklıkların çok üzerinde değerlerden bahsediyoruz.
0 dereceden hatta bazen eksi derecelerden 250 dereceye kadar varan sıcaklık değişimine maruz kalan bir malzemeden bahsediyoruz.
Headers yani boru ve ilk çıkış kısmı için özellikle konuşmak gerekirse aşırı ısınan bu malzemelerin temas ettiği herhangi bir çamur ,naylon poşet, toz kir pislik adeta bir kaplama gibi sertleşerek zamanla çamur pas rengini alıyor. Bazen pas olarak düşündüğünüz şeyler aslında çamur katmanı olabiliyor.
Örnek fotoğrafları kendi motosikletim üzerinden paylaşayım.
Genellikle kaliteli motosikletlerde bu kısım galvanizdir ve kolayına paslanmazlar. Sadece görünen çamur deryası olur.
Ama! bunun yanı sıra çin malı markasız çok giriş seviyesi bir motosiklet söz konusuyla headers dediğimiz kısım gerçekten adeta bir su borusu gibi paslanabiliyor hatta delinebiliyor. Bu tip motorlarda sık sık temizlik ve bol bol boya kullanarak korozyon oranını azaltmaktan başka seçeneğiniz yok.
Egzoz kısmına gelirsek. Egzoz kısmı genelde paslanmazdan yapılmaz ince sac veya metalden yapılır. Bunun temel sebebi 1) maliyettir. 2) Soğutma konusunda sac / metal daha başarılı bir yol sergiler.
Egzoz kısmı da aynı şekilde dış ortam koşulları zamanın yıpratması. Güneş/sıcaklık/sürüş miktarı / sürüş koşullarına bağlı olarak boyasını kaybeder ve paslanmaya başlar.
Headers kısmı genelde dediğim gibi kurumuş çamur ve pislik etkisiyle paslanmış gibi görünür. Ama egzoz kısmı doğrudan paslanma evresine geçer.
Motosiklet Egzozunu oluşturan parçalar
Egzoz sistemi, sadece bir egzoz borusu ve susturucudan çok daha fazlasıdır. Aslına bakacak olursak aracınızdaki en karmaşık sistemlerden biridir
Egzoz sistemi, aracınızın akciğerleridir. Zararlı gazları araçtan uzaklaştırmak ve yönlendirmek, çevreye salınan kirleticilerin sayısını azaltmak ve motor egzoz gürültüsünü en aza indirmekten sorumludur.
-
- Headers ve egzoz Boruları
- Katalitik Konvertör
- Oksijen Sensörleri
- Egzoz ve susturucu
Kısa özet geçiyorum. Headers ve borular aktarma organları. Katalitik konvertör denilen parça euro emisyon normlarıyla salınım azaltmak için konulan Genellikle motorun altındaki kutuya benzeyen parça. Motor ne kadar yeniyse genelde katalitiği o kadar büyük oluyor desek yeridir. euro normlarıyla beraber katalitikler motor üzerinde standartlaştılar.
Oksijen sensörü co2 oranına bakarak motorun yakıtı ne kadar verimli yaktığını ölçmek ve bundan referans noktası almak için kullanılan genellikle egzozdan 30cm kadar önce olan boruya monteli sensör dür.
Egzoz ve susturucu kısmı da artık atmosferle buluşmadan önce. Sesin soluğun ve zehirli gazların son durağıdır.
Egzoz ve parçaları Nasıl temizlenmelidir?
Genel temizlikten bahsediyoruz arkadaşlar boyama öncesi temizlikten değil.
Çok güzel bir soru. Özellikle headers ve boru parçaları ilk kirlenen yerlerdir. Bal dök yala bile yapsanız ilk kirlenecek kısım headers ve borular.
Öncelikle şunu söyleyebilirim süreci fazla uzatmadan arada temizlerseniz tutunan çamur ve pislikler fazla kemikleşmez. Yurt dışında doğrudan headers temizleyiciler var ve çokta başarılılar ama Türkiye de göremedim.
Bulaşık süngeri veya tel sünger kullanıyorum. Kimyasal olarakta asperox veya bazen duruma göre gaz yağı tercih ediyorum. Daha etkili kullandığım kimyasallarda var ama genel güvenlik önlemleri açısından tehlikeli olacağı için burada adını paylaşmayacağım.
Egzoz kısmı için tel sünger veya bulaşık süngeri uygun olmaz zira çizerek temizlediği için egzozun var olan boyasını alır ve paslanma sürecini hızlandırır. Yumuşak bir sünger ve yine temizleyici deterjanlar kullanılabilir.
Nasıl boyanır gerekli takımlar ve koşullar nelerdir?
Boyama öncesi temizlikten bahsedelim. Öncelikle eğer galvaniz bir headersınız varsa ve paslanma probleminiz yoksa borular ve head boyanmasına gerek yoktur.
Sadece egzoz ve paslanır kısımlar boyanacak.
Egzozu boyamanın iki farklı yöntemi var. Motordan sökerek boyamak veya motor üzerinde boyamak. Küçük motosikletlerde egzozu sökmek çok zor olmuyor. Ama büyük motosikletlerde egzozu sökmek gerçekten problem. Duruma göre sökerek veya üzerinde boyamayı tercih edebilirsiniz. Motoruna göre değişir.
Düzgün bir işçilikle üzerinde boyamakta sökmek kadar sağlıklı sonuçlar verir.
Gerekli takım ve Sarf malzemeleri
-
- Özellikle üzerinde boyanacaksa muhtelif Rütüş ve temizlik bezleri
- Muhtelif zımparalar 200-400-600 kum civarı herhangi bir zımpara olabilir
- Zımpara yerine tel fırçada olabilir. Kaliteli ve sağlam bir tel fırça ile pas temizliği
- Isıya dayanıklı istenilen renkte boya tercihen siyah 1 kutu yeterli geliyor.
- Matkap veya şarjlı matkaba takılan tel fırçalar var dairel tip. Ben hızlı olması için bunları tercih ediyorum bunu da tavsiye ederim.
Temizlik
Durum ve şartlara göre egzoz üzerinde gördüğünüz paslanmaları ve pislikleri tel fırça ve zımpara yardımıyla temizliyoruz. Bu işi yaparken kolaya kaçmıyoruz acele etmiyoruz. “Yeter ya” diyerek boyaya atlamıyoruz. Temizlik ne kadar iyi olursa boyanın tutunma yüzeyi o kadar kaliteli olur boyanın ömrü o kadar uzun olur.
Boya
Daha önce sprey boya yapmış olabilirsiniz. Ancak ısıya dayanıklı boya biraz daha farklıdır. Biraz daha az solvent içerir. Tutulum şekli gerçekten çok farklıdır. Çok ince katlar halinde tutunur. En büyük avantajı noktalar ve dar alan çalışır. Sprey boya gibi geniş bir alanda etkili değildir genellikle. Yapması zordur anlamında söylemiyorum. Normal sprey boyadan farklı tepki verdiğini ifade etmeye çalışıyorum.
10-15dk molalarla 2-3 kat uygulayabilirsiniz. Paslanmanın ve pisliğin yoğun olduğu yerlere örneğin çamurluk tarafından daha fazla sıvıya maruz kalan kısımlara biraz daha yoğun ve kalın uygulayabilirsiniz. Fazla paslanmayan yerlere malzemeyi harcamak yerine asıl sorunlara odaklanabilirsiniz.
Boya Markası Tavsiyesi
Ben sadece motip ısıya dayanıklı boya kullandım. Bir defada keen marka kullanmıştım.
Fazla kıyaslama yapamayacağım. Fazlada marka yok zaten. en kötüyüsüyle en iyisi arasında çok büyük bir fiyat farkı da yok. Dolayısıyla motip tavsiye edebilirim.
Kapanış
Doğru bir temizlik sonrası yapılan doğru bir boya oldukça uzun ömürlü olur. Kullanım ömrü vermek olmaz. Kullandığınız mevsimden kilometreye kapalı garaj faktörüne kadar değişir ama daha yeni boyamıştık ne çabuk eski haline döndü bu dedirtmez.
Sizde uygulamalarınızı paylaşırsanız yayınlayabiliriz.
Kolay gelsin keyifli çalışmalar