Merhaba sevgili motosiklet severler. Motosikletle yolda kalmak her motorcunun ve her motorun başına gelebilecek bir durumdur. Hele ki birazda yaşını almış bir motosiklete biniyorsanız( 5 yaş üzeri) çok basit arızalardan bile yolda kalabilirsiniz.
Hani bir söz vardır ya “Hepimiz engelli adayıyız” motosiklette de durum bu şekilde. Yolda kalmamış olmanız bir gün kalmayacağınız anlamına gelmez. Her motorcu bu konuya hazırlıklı olmalıdır.
Bu yazıda;
-
- Yol kenarında motosiklet tamiri yapılabilir mi?
- Yolda kalırsak neler yapabiliriz?
- Motosiklet Yol yardım firması önerisi
- Motosikletlerin tipik yolda kalma sebepleri nelerdir?
- Yolda kalmamak için neler yapılabilir?
Yol kenarında motosiklet tamiri yapılabilir mi?
Kısa cevap evet.
Eğer çok büyük bir mekanik bir arızanız yoksa veya onarılabilir yama yapılabilir bir arızayla karşı karşıyaysanız yol kenarında tamir yapabilmek mümkündür.
Hafif bir takım bilgisi ve en önemlisi motosiklet avadanlığınızda bolca takım barındırırsanız yol kenarında bir çok arızanızı kendiniz giderebilirsiniz.
Hiçbir şey bilmiyor olsanız bile bu parça ve takımların yanınızda olması sayesinde belki yoldan geçen biri size yardımcı olabilir ve arızanızı giderebilir. Özellikle uzun yol motorcularının yanında bu tip takım ve parçalar olmalıdır.
1960 lı senelerde çölde bozulan aracını 10 gün içerisinde motosiklete dönüştürüp hayatını kurtaran bir adamın öyküsü;
Bozulan Aracını Motosiklete Dönüştürerek Çölde Ölmekten Kurtulan Adam
Benim yolda kalmakla ilgili en büyük anım görevli olduğum şehirler arası bir bisikleti yarışı esnasında benzin pompamın bozulması oldu. Bunun en kötü yanı yarış sebebiyle trafiğin tamamen kapalı olması yardıma gelebilecek en yakın aracın saatler sonra ve arkada bekleyen sinirli kızgın trafikle birlikte gelebilecek olmasıdır. Yani parasıyla bile kurtulabileceğim bir durum değildi.
Pompamı sağlam olmasına rağmen ses geldiği için değiştirmiştim. Yeni olanda yan sanayi olduğu için kısa sürede bozuldu. Eski pompa sele altında olduğu için Kocaeli körfez otoyolunda benzin deposunu tamamen söküp dağıtarak benzin pompasını değiştirdim.
Ama bu hazırlıklı olduğum ve olabileceğini düşündüğüm bir arızaydı. Kimse cebinde yedek benzin pompası taşımaz tamamen şanstı.
Yolda kalırsak neler yapabiliriz?
-
- Her motorcu yolda kalma durumuna karşı kafasında bir plan yapmalıdır.
- Eğer kendi teknik bilgisi yoksa yolda kaldığında telefonla teknik destek alabileceği bir ustası olsa iyi olur. Markaların servisleri böyle bir hizmet vermiyorlar. Özel servislerin en güzel yanı budur. Samimiyetiniz varsa istediğiniz saatte “abi yolda kaldım” diye arayabilirsiniz.
- Motosiklet nispeten tek kişilik bir araç olsa da motosiklet aynı zamanda ortak bir hobidir. Tenis oynayanların tenis oynayan arkadaşları veya müzisyenlerin müzisyen çevresi olur. Motorcuların ise motorcu arkadaşları olur.
- İşte bu tarz durumlarda motorcu arkadaşlarınızdan mutlaka yardım isteyebilirsiniz. Anahtarınız kırılabilir evden al getir diyebileceğiniz veya benzinim bitti bir bidon kap gel ya da motosiklet yedek parçacısından şunu al diyebileceğiniz arkadaşlarınız olmalıdır.
- Şehir içerisinde bir şekilde bir motosiklet transfer aracı veya eş dost bulup garajımıza tamircimize kadar bir şekilde gidebiliriz. Ama şehir dışarısında yolda kalma durumunda açık kasa motosiklete uygun olmayan çekicilerde taşımak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden yanınızda ufak tefek takımlar taşımalısınız
Son olarak bulunduğunuz şehirde yolda kalma ihtimalinize karşın arkadaşlarınızın daha önce kullandığı güvenilir ve uygun fiyatlı bir motosiklet transfercisi telefonu bulundurabilirsiniz.
Yol yardım son seçenektir ancak kaza veya büyük arıza gibi motosikletin yürümeyeceği durumlarda gerekli olabiliyor. Bazen bir arızanın üzerine yürüyerek motosikleti kullanmaya devam etmek daha büyük masraflar açılmasına sebep olabiliyor.
İstanbul Moto Transfer- Yol yardım Önerisi
İstanbul’daki motosiklet kullanıcıları için abim sayılan kendisi de uzun yıllardır motosiklet kullanıcısı olan halden anlayan bir abimin bilgilerini paylaşacağım.
Kendisi İstanbul içi ve şehirler arası profesyonel olarak bu işi yapıyor. Motosikletinizi her koşul altında koşulsuz emanet edebilirsiniz. Kendisi de motosiklet kullanıcısı olduğu için halden anlayan motorcu dostu olarak hareket eden biridir.
İletişim bilgileri araç üzerinde yazmakta ama tekrar paylaşıyorum
Hakan Arslan +90 538 694 40 60
Whatsup logosuna tıklayarak direk wp üzerinden yazışma başlatabilir fiyat alabilirsiniz.
Ama ben aramanızdan yanayım. Meslek gereği araç kullandığı acil durumlarda telefonla daha hızlı dönüş alabilirsiniz.
Facebook adresi;
https://www.facebook.com/motosiklettransferyolyardim/
Motosikletlerin tipik yolda kalma sebepleri nelerdir?
Benzinsiz kalmayı saymayacağım benzini biten adamın bu yazıyı okumakla işi olmaz zaten.
Mekanik arızalar
Zincir Kopması
Benim ilk kez geçtiğimiz sene başıma geldi uzun yola gidiyordum iyi ki İstanbul içinde koptu. Hatta Hakan abi kurtardı saolsun pazar günü sabahın 7 sinde beni.
Zinciriniz her daim bakımlı ve temizse zincirde katlanmalar tuhaf sesler yoksa kopmaması gerekir. Yani zincir kopması yüzünden yolda kalıyorsanız muhtemelen ihmalkarlık vardır işin içinde.
Zincirinizde sıkıntı olduğunu düşünüyorsanız en kısa zamanda değiştiriniz o şekilde yol yapmayın.
Zincir kopmasından sonra eğer zincir motorun yürüyenine veya motora zarar vermediyse zincir tekrar yerine takılabilir bunun için kilit bakla ve karga burun pense gibi takımlar gerekiyor.
Sele altınızda her daim bir adet kilit bakla bulundurun.
İlgili konu;
Motosiklet Zincirine Kilit Bakla Nasıl Takılır? Bakla Nasıl Eksiltilir?
Debriyaj Teli Gaz teli kopması
Zamanla yıpranan gaz ve debriyaj telleri ansızın kopabilir. Bu tarz durumlar için sele altında bir tane iç tel bulundurabilirsiniz. Bulundurmuyorsanız motosikletli bir arkadaşınızdan tel ve takım getirmesini isteyebilirsiniz. Son çare motosiklet transferi olabilir. Çok zor durumlarda ip bile bağlanabilir.
Debriyaj teli koparsa Motosikletiniz karbüratörlü bir motorsa rölanti ayar vidasını arttırarak motosikletin sabit bir sürat ile gitmesini sağlayabilirsiniz.
Yeni nesil bir motorsa yapacak çok bir şey yoktur. Rölanti gücüyle düz yollarda biraz gidebilir.
Benim eski bmw f650 motosikletimde başıma gelmişti. Gaz telinin bağlandığı yer el ile ulaşılabilir bir yerdeydi. 1 gün boyunca benzin deposunun altına elimi uzatarak gaz verme suretiyle kullandım. En azından yolda kalmaktan kurtardı beni. F650 st motosiklette bugün gaz telim kopsa o şekilde yüzlerce kilometre yol gidebilirim.
Debriyaj teli kopması en kötüsüdür. Debriyaj telinizin koptuğunu fark ederseniz ve motosiklet hareket halindeyse en yakın tamirci veya yerleşim yerine kadar durmamaya çalışın. Durduğunuz yer yolda kaldığınız yerdir. En güvenlisi tekrar söylüyorum yanınızda tel taşımak.
Motordan gelen sesler
Motordan ses geliyorsa ilk yapılacak şey kenara çekmek stop etmek ve yağ seviyesini kontrol etmek olacaktır.
İlgili konuyu okumanızı öneririm
Motor Yağı Sorunları
Motor yağı aşırı düşükse veya tam tersi fazlaysa uzun bir süre böyle kullandıysanız motora zarar vermiş olabilirsiniz. Yağ eklemeden bu şekilde kullanmaya devam etmek motosiklete daha da fazla zarar verebilir.
İlgili konular
Elektrik Arızaları
Motosikletiniz marş motoru dönmesine rağmen çalışmıyor olabilir veya marş motoru dönmüyor olabilir. Ya da motosiklete hiç elektrik gelmiyor olabilir.
Sigortalar ve kablo sistemleri kontrol edilecek. Sis farı gibi aksesuar dolu motosikletlerde veya eski tesisatlar da kısa devre olabiliyor. Sigorta attığını fark ettiyseniz ve yanınızda yedek sigorta varsa hemen takmayın. Sigorta atmasının mutlaka bir sebebi vardır önce bu sebebi tespit etmeye çalışın aksi takdirde takacağınız sigorta tekrar atacaktır.
İlgili konu;
Marş motorunuzun bozulduğundan şüpheleniyorsanız. Motoru vurdurarak çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Yol kenarında çözebileceğiniz bir arıza değildir.
Marş motoru kömürleri nasıl değiştirilir ilgili konu;
Buji ve ateşleme sorunları
Motosiklet yolda buji kesebilir sele altında mutlaka yedek bujiler ve buji sökmek için gerekli olan takımlar bulunmalıdır.
Alternatör Şarj ve akü sorunları
Motosiklet Şarj sistemi Nasıl çalışır? Arızaları nasıl tespit edilir?
Hiç elektrik gelmiyorsa bazen sorun akü veya şarj sisteminden kaynaklıda olabilir.
Yanınızda küçük bir takviye kablosu bulundurabilir veya bir araçtan takviye desteği isteyebilirsiniz.
Arabadan motosiklete takviye yapılabilir motora herhangi bir zararı olmaz.
Sıvı teması sonrası çalışmama sorunları
Motosiklet yıkadıktan sonra neden çalışmaz çözümleri nelerdir?
Hararet sorunları
Sıcaklık sorunlarıyla ilgili neler yapabilirsiniz? Motosikletinizde aşırı bir sıcaklık varsa kesinlikle kullanmaya devam etmeyin çok daha büyük masraflar çıkartabilirsiniz. Sıcaklığın yükselmesinin bir çok sebebi olabilir ama genellikle soğutma sistemi sorunlarından meydana gelir.
Radyatörde delik olabilir taş vs gelmiş olabilir. Su kaçağı olabilir. Radyatör su seviyesini kontrol edin gerekliyse düzenli olarak tamirciye gidene kadar su ekleyin.
Su nasıl eklenir nasıl kontrol edilir?
Suzuki V-strom dl650-dl1000 Antifriz değişimi?(2004-2010) Motosiklette antifriz nasıl değiştirilir?
Motosikletin hararet yapmasındaki diğer sebepler
Patlak Lastik Tamiri
Yolda kalmamak için neler yapılabilir?
Yolda kalmamak için yapacağınız şeyler çok basit. Zamanında bakım yapacaksınız. Parçaları idare eder diye son nefesine kadar kullanmak yerine zamanında değiştireceksiniz. Yedek parçayı mümkün olduğunda kaliteli ve orijinal olarak kullanacaksınız.
Sürüş tarzınız motosikleti yıpratıcı şekilde olmamalı.
Bunları yaptığınız sürece motosikletinizde çok kalitesiz değilse çok saçma bir sebepten dolayı yolda kalma ihtimaliniz düşüktür.
Dilerim faydalı olmuştur eklemek çıkartmak istedikleriniz varsa e-posta kanallarıyla iletişim kurabilirsiniz
Selamlar