Merhaba değerli arkadaşlar. Faydalı bir konuyla karşınızdayım.
Yazı içeriğimiz ;
-
- Amortisörler Neden patlar?
- Amortisör patlak şekilde motosiklete binilebilir mi? Motosiklete bir zararı var mı?
Motosikletlerde Temelde iki çeşit amortisör vardır.
Türleri ve Çalışma prensiplerine göre motosiklet üzerinde 10 çeşite yakın kullanılan amortisör türü var.
Scooterlerde arkada sağ ve solda olmak üzere 2 adet gazlı amortisör grubu oluyor .
Temel prensip ve mantık şudur. Sürücü ve yolcu için koşullarını yumuşatmak ve taşıtın yol ile olan ilişkisinin daha istikrarlı olmasını sağlamak.
Siz aslında amortisörün sürücü ve yolcular için olduğunu düşünürsünüz ama her türlü amortisörün asıl görevi yol tutuşunu ve motor geometrisini daha istikrarlı hale getirmektir. Yolcu konforu gayri ihtiyacı gerçekleşen bir eklenti.
Peki bu zımbırtılar neden patlıyor?
Amortisörler Neden patlar?
Amortisör Motosiklet hareket ettiği her saniye basınç altında çalışan genellikle bir milin ve yayın üzerinde hareket eden bir parçadır. Dolayısıyla her freninizde her kasiste her gaz açmanızda tekerleklerden sonra en hareketli parçanız amortisörlerdir.
Dolayısıyla doğal olarak yıpranma ve yaşlanma süreçleri olacaktır. Bu ömrü uzatmak veya kısaltmak doğru bakımlarla sürücünün elindedir.
Amortisörün patlaması dediğimiz hadise içerisindeki yağın hareket esnasında dışarıya kaçmasını engelleyen parçalardan birinin zarar görmesidir.
Bu tüm amortisör çeşitlerinde aynıdır arka ön veya farklı tür olması değiştirmez bir şekilde sızdırmazlık yapan sistemde bir problem olduğu anlamına gelir.
- Keçe Zarar görmüş olabilir
- Keçeye girip çıkan boruda pas-çizik darbe olduğu için dışarıya kaçak veriyor olabilir.
Genellikle keçe sürekli olarak dışarıdaki pislikleri içeriye almamak veya hareket haliyle başa çıktığı için bir zaman sonra bozuluyor.
Boruda çizik ve pas olması durumuysa uzun süre park halinde kalmış motorlarda olabiliyor.
Paslı pürüzlü yüzeydeki incelmeden yağ dışarıya çıkabiliyor veya söz konusu pas zamanla keçeye hasar veriyor.
Amortisörü Uzun Ömürlü kullanmak için
Ön ve Arka amortisörleriniz her daim çamurdan ve pislikten uzak ve temiz olmalıdır. Ne kadar temiz olursa keçenin yıpranma oranı o kadar düşük olur. Bu temizlik yıllara veya binlerce kilometre bazında bir avantaj sağlar.
Paslanmalar çok büyük problemdir. Kolay kolay paslanacak bir parça değildir .Ama paslanma sonrasında geri dönüş olmayabilir ve özellikle eski büyük motosikletlerde binlerce dolarlık büyük masraflara yol açabilir. Motorunuzu nem ve rutubetten uzak bir konumda ve arada bakım yaparak saklayınız.
Hatalı Tek teker
Özellikle hatalı hızlı indirilen ön jant grubu amortisörün anı basınçlar sebebiyle patlamasına sebep oluyor. Düzgün tek teker veya hiç yapmamak daha iyi olacaktır.
Ön Amortisör bakımı
Kullanım klavuzunda bir kaç senede bir amortisör yağ değişimi yazar ama kullanıcıların ben dahil %99 u hasar olmadığı sürece amortisörü söktürmez. Düzenli bakım ve sökmüşken yağ ile beraber keçe değimi doğal olarak amortisörünüzü sıfırlamış olacaktır. Dolayısıyla nasrettin hoca hikayesi gibi daha patlamadan önlemimizi almış oluruz.
Arka Amortisör
Arka Amortisörün bir bakımı bulunmamaktadır. Çalışma prensipleri ön amortisörden daha farklıdır. Temiz tutmak ve pastan uzak tutmak Agresif hareketlerden kaçınmak ömrünü uzatmak için yeterlidir. 300bin kilometre patlamayabilir 50 bin kilometrede de patlayabilir.
Benim 95bin kilometre civarında patlamıştı.
Amortisör Patlak Şekilde Motosiklete Binilebilir mi?
Kısa cevap evet binmek mümkün. Uzun cevap Neden böyle bir şey isteyeseniz ki?
Dediğim gibi amortisörün amacı motosikletin daha iyi yol tutuşu ve geometri sergilemesini sağlamaktır.
Ön amortisör patlak şekilde binmeye devam ederseniz motosikletin aksamlarına herhangi bir zararı olmaz. Ama aşırı yaylanma yapar kazaya sebebiyet verebilir. Sürekli hidrolik aktığı için Ön fren merkezinizi ıslatır ve freninizi büyük ölçekte verimsizleştirir.
Arka amortisör patlak şekilde
İşte o mantıklı değil. Arka amortisör patlakken motosiklet adeta parklardaki çocukların bindiği yaylı oyuncaklar gibi sallanır. Amiyane Götü başı dağıtır ne yol tutuş kalır ne keyif.
Güvenli bir yolculuk yapmak mümkün olmaz.
En yakın yerde park etmenize gerek yok yavaş ve temkinli şekilde gerekirse yüzlerce km yol dahi yapabilirsiniz. Ama aktif olarak kullanmanızı önermiyorum tamircinize çekmeli veya parça aramaya başlasanız iyi olur.
Aşırı yaylanma sebebiyle zincirin ömrünü de çok azaltıyor veya çok hatalı kullanımda kopmasına sebep olabilir.
Kısacası Ön amortisör patlağı idare eder. Oda eğer bir tanesi patlaksa. İkisi de patlaksa oda çok tehlikeli olur özellikle fren durumlarında.
Arka amortisör eğer bir tane ve monoşoksa tam ortadaysa buda en kısa zamanda değiştirilmelidir.
Arka Amortisör Gazlı amortisör dediğimiz sağda ve solda olmak üzere 2 adet ise yine 1 tanesi kısa vadeli kullanımda tolere edecektir. Mümkünse artçısız ve zorlanmadan kullanımlar daha iyi olur.
Dilerim Faydalanmışsınızdır
Arkadaşlar motosiklet gibi hayatımızı emanet ettiğimiz bir taşıttaki bakımlardan lütfen kaçmayalım ertelemeyelim. Gerekirse bir kot pantalon eksik alalım bir gün daha az gezelim bir kaç gün fazla mesai yapalım ama bakımlarını yapalım.
Keyifli ve güvenli sürüşler dilerim.