Merhaba sevgili motosiklet severler. Yazımızı şu istatistiklerle başlamak istiyorum. Yağmurun neden motosiklete engel olmaması gerektiğini anlamanız için
Yapılan Araştırmalarda;
-
- MOTOSİKLET KAZALARININ %98’İNDE HAVA DURUMU KAZAYA KATKIDA BULUNMAZ.
Devam ediyorum;
-
- Yılın belirli zamanlarındaki ölüm oranlarının farklılıkları gözlemleniyor. Ocak-mart Arası tek haneli ölüm vakaları. Aynı şekilde Ekim ve aralık arasında da benzer bir eğilim gösteriyor. Bu kısım bizim için önemsiz olmakla birlikte En çok ölüm vakasının meydana geldiği zaman Yılın en sıcak ayı olan Temmuz ayıymış.
Gördüğünüz gibi en çok ölümlü kaza oranı havanın çok güzel ve güneşli olduğu günlerde meydana gelmiş. Buda yukarıdaki istatistiksel veriyi kısmen doğrulamaya yeterli.
Özellikle yaz aylarında motorlarını garajlardan yeni çıkartan insanlar yaz ortasında yağan en ufak yağmurda motorları patır patır devirir ufak tefek kazalar yapmaya başlarlar. Sonrasında da motorun yağmur esnasında çok tehlikeli olduğuna karar verirler.
Sanırım ne demek istediğim yavaş yavaş biçimleniyor. Yağmurda sürmek tabi ki güneşli ve güzel bir günde sürmek kadar zevkli sayılmaz bunda tüm insanoğlu hem fikirdir. Ama hem motosikleti çok sevdiğini iddia edip hem de havanın birazcık kötü olduğu günlerde motora TÜ kaka demek yanlış olmalı.
Sürücüler Yağmur yağdığında neden düşerler
-
- Motosiklet sürüş becerileriniz üzerinde büyük eksiklikler vardır. Yol tutuşunun azaldığı yağışlı dönemlerde asfalt ve lastikler bu hatalarınızın geri dönüşünü size daha hızlı geri verirler.
-
- Kötü lastikler sıcak havalarda idare eder seviyede yol tutuşu sağlayabilirler. Ama iş yağışlı dönemlere geldiğinde yol tutuşları tamamen zayıflar. İlk etmen Kötü bir lastiktir. Kötü bir lastikle iyi bir sürücü bile güvenli sürüş sağlayamaz.
- Yağmur yağdığı dönemlerde fren-takip mesafesini biraz arttırmak ve ortalama hız üzerinde biraz düşüş yapmanız gerekebilir. Kendi Limitlerinizde ve becerileriniz doğrultusunda hareket etmelisiniz.Her halükarda ben zaten iyi bir sürücüyüm gerektiği yerde motoru toplayabilirim diye düşünüp hiç yağmur yağmamış gibi devam ederseniz kaza ile sonuçlanabilir.
- En önemlisi ise yağmurun tehlikesinden ziyade insan atıklarının tehlikesidir. Bildiğiniz gibi yağ suyun üzerine çıkma eğiliminde özgül ağırlığı düşük bir sıvıdır.Asfalta yağmur değdiği zaman zemindeki yağ ve ne kadar pislik varsa yüzeye çıkar ve gerçekten kaygan bir hal alır. Özellikle uzun süre yağmur yağmadıktan sonra gerçekleşen yaz yağmurları ve özellikle yağmurun ilk bir saati çok tehlikelidir.
Durmadan yağan bir kaç saatlik bir yağmur sonrasında yollar gerçekten çok daha temiz oluyorlar ve yağmurdan sonraki günler yol tutuşu biraz daha artıyor desek yeridir.
Yağmurda Motosiklet nasıl kullanılmalıdır
Azalan yol tutuşunun farkında olun
-
- Motosikletin lastiklerinin durumu ne olursa olsun , Yol tutuşunun yağmurda ve ıslak yüzeylerde büyük ölçüde azaldığını unutmayın. Özellikle hafif yağmurların yani yolların yeni ıslandığı yağmurların tehlikeli yol koşulları yaratabileceğine dikkat etmek önemlidir. Her türlü ıslaklık asfaltın daha önceden emdiği yağları temas yüzeyine getirir ve neredeyse buz kadar kaygan hale gelebilir.
- Motosikletin lastiklerinin durumu ne olursa olsun , Yol tutuşunun yağmurda ve ıslak yüzeylerde büyük ölçüde azaldığını unutmayın. Özellikle hafif yağmurların yani yolların yeni ıslandığı yağmurların tehlikeli yol koşulları yaratabileceğine dikkat etmek önemlidir. Her türlü ıslaklık asfaltın daha önceden emdiği yağları temas yüzeyine getirir ve neredeyse buz kadar kaygan hale gelebilir.
Özellikle ülkemiz gibi 10 arabadan 8 inin muayene kağıdında “motorda yağ kaçakları var” ibaresiyle trafikte dolanan araçlar yüzünden dikkat etme oranımız artmalı.
Tekrar söylüyorum bu sebeplerden dolayı zihninizde ki ben iyi bir sürücüyüm kısımlarını biraz dizginlemelisiniz. 10 yıldır yağmur-çamur demeden sürüyor olmanız kaza yapmayacağınız anlamına gelmez.
Lastik Basınçları kontrolü
Lastik basınç değerleri lastiklerin yol tutuşunu önemli ölçüde etkilerler. Bu sebeple özellikle yağışlı havalarda basıncınızın doğruluğundan daha bir emin olmanızı önerebilirim.
Artan Fren mesafesi
Yağmurda sadece hızınızı azaltmakla kalmayın…
Cümlemi doğru anlayın. Fren mesafenizin artmasına müsaade edin. Yani ne kadar kısa mesafede durabilirim diye düşünmek yerine fren mesafenizi ve süresini uzatmak üzerine odaklanın.
Yollarda biriken sulara dikkat ettiğinizden emin olun. Yoğun yağmurlarda kaldırılmış bir logar kapağı veya bir belediye çukuru veya başka bir nesne saklanıyor olabilir.
Görünürlüğün azalması-Yoğun yağmurlar
Özellikle yoğun yağmurlarda genel problemimiz bizim görüşümüzün zorlaşması kaskın buğulanması yanı sıra diğer araçların özellikle otomobillerin bizi fark etmesi üzerine bir problemdir.
Daha önce yoğun yağmurlarda araba kullandıysanız bir çok detayı fark edemediğinizi görebilirsiniz. Bu konuda diğer sürücülere kızamayız. Herkesin algıları ve tecrübesi aynı oranda çalışmaz.
Özellikle gece veya görüş açısı konusunda problem yaşadığınız durumlarda siz kendi ilerleye bilirliğinizi düşünmek yerine diğer sürücülerin sizi görüp göremediği üzerine kafa yorarak yolculuğunuzu rötara uğratmayı değerlendirebilirsiniz. Kaza yapıp yerde ambulans beklemektense köprü altında 2 saat oturmayı tercih ederim.
Yağmura uygun sürüş donanımı
Uygun sürüş donanımı bir sürücünün alabileceği en etkili önlemlerden biridir. Su geçirmez rüzgar geçirmez ceketler pantolonlar ayakkabılar yağmurluklar sürüşünüzü oldukça kolaylaştırıcı ve keyifli hale getirebilir.
Her şey İçin Hazırlıklı Sürücüler
Motosiklet araba gibi marşa basayım garajdan dışarı çıkayım tipi bir taşıt değildir. Her zaman pratik ve hızlı bir taşıt olduğundan bahsederiz. Ama bu bir yalan. Güvenli ve kaliteli bir sürüş için. Her rotamızdan ,motorun durumundan ,hava durumundan haberdar olmalıyız. Bunun yanı sıra benim gibi hemen her şeye hazırlıklı bir sürücüyseniz yılın en az 200 günü çantanızda nispeten az yer kaplayan bir yağmurluk gezdirirseniz iyi olur.
Gizli engeller
Yola her zamankinden daha fazla dikkat edin. Herhangi bir kalın şerit boyası veya düz bir zemindeki yükseltiler son derece tehlikelidir. Çukurları ve lögar kapaklarını dikkatlice izleyin. Herhangi bir tehlikeyi önceden görerek fren yapmaya başlamak önemlidir. Her zaman yavaş ve sabit artan basınçla fren uygulayın.
Keyifli Sürüşler!