Motosiklet Kazaları Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Motosiklet kazaları, araba kazaları kadar yaygın olmasa da, daha şok edici ve yıkıcı sonuçları olabiliyor.

 

Bir dizi çalışma ve anket, motosiklet kazalarıyla ilgili bazı ilginç gerçekleri ve istatistikleri keşfetti.

 

 

Motosiklet kazaları, diğer motorlu taşıt kazalarından daha yaygın olmasa da, daha şok edici ve yıkıcı olabilir. Ancak, bazı benzersiz durumlardan da kaynaklanabilirler. Bir dizi çalışma ve anket, motosiklet kazalarıyla ilgili bazı ilginç gerçekleri ve istatistikleri keşfetti.

 

 

Okumanızı tavsiye ederim sürüş algınızı ve bakış açılarınızı olumlu şekilde değiştirmeye yol açacaktır.

 

 

*Motosiklet kazalarının yaklaşık ¾’ü, çoğunlukla bir binek otomobil olmak üzere başka bir araçla çarpışmayı içerir.

 

 

*Motosiklet kazalarının sadece yaklaşık ¼’ü, motosikletin karayoluna veya çevredeki sabit bir nesneye çarpmasını içeren tek araçlı kazalardır.

 

 

*Motor-mekanik arızalar, motosiklet kazalarının %3’ünden daha azını oluşturur ve bunların çoğu, kontrolün kaybedildiği tek araçlı kazalardır.

 

 

*Tek araçlı kazalarda, kazaların yaklaşık 2/3’ü sürücü hatasından kaynaklanır, tipik olarak aşırı frenleme veya aşırı hız veya hatalı viraj nedeniyle bir virajda kayma ve düşme.

 

 

*Yol kusurları ( çukurlar vb.) tüm motosiklet kazalarının sadece yaklaşık %2’sine neden olur; ve hayvanlar tüm kazaların sadece %1’ini oluşturur.

 

 

*Çoklu araç kazalarında, kazaların 2/3’ü diğer aracın motosikletin geçiş hakkını ihlal etmesinden kaynaklanmaktadır.

 

 

 

*Sürücülerin trafikte motosikletleri algılamaması ve tanımaması, motosiklet kazalarının önde gelen nedenidir.

Motosikletle çarpışmaya karışan diğer aracın sürücüsü, motosikleti çarpışmadan önce görmedi veya çarpışmayı önlemek için çok geç olana kadar motosikleti görmedi.

 

 

 

*Bir motosiklet sürücüsünün bir motosiklet sürücüsüne karşı kasıtlı düşmanca davranışı nadir görülen bir kaza nedenidir.

En sık rastlanan kaza konfigürasyonu, motosikletin düz gitmesi ve ardından otomobilin karşıdan gelen motosikletin önünde sola dönüş yapmasıdır.

 

 

 

*Kavşaklar, diğer aracın motosikletin geçiş hakkını ihlal etmesi ve sıklıkla diğer trafik kontrollerini (yani şerit değiştirme, ışık veya dur işaretini çalıştırma vb.) ihlal etmesiyle motosiklet kazası için en olası yerdir.

 

 

 

* Motosiklet kazalarının %98’inde hava durumu kazaya katkıda bulunmaz.

 

 

 

*Çoğu motosiklet kazası alışveriş, ayak işleri, arkadaşlar, eğlence veya dinlenme ile ilgili kısa bir yolculuk sırasında meydana gelir ve genellikle yolculuğun başlangıcından çok kısa bir süre sonra meydana gelir.

 

 

 

*Birden fazla araçlı kazaların neredeyse ½’sinde motosikletin veya kazaya karışan diğer aracın görüşü güneşten kamaşma ile sınırlıdır veya diğer araçlar tarafından engellenir.

 

 

 

*Motosikletin görünürlüğü ve dikkat çekiciliği, çok araçlı kazalarda kritik bir faktördür ve motosiklet farlarının (gün ışığında açık) kullanılması ve görünürlüğü yüksek sarı, turuncu veya parlak kırmızı ceketlerin giyilmesiyle kazaya karışma önemli ölçüde azaltılır.

 

 

 

* Yakıt sistemi sızıntıları ve dökülmeleri, kaza sonrası aşamada motosiklet kazalarının %62’sinde mevcuttu ve diğer motorlu taşıt kazalarında olmayan olağandışı yüksek bir yangın riski ortaya çıkardı.

 

 

 

*Bir motosikletin kazadan önceki ortalama hızı, çarpma anında 48kmh, 60kmh ve vakaların sadece 1/1000’inde çarpma anında yaklaşık 120 kmhdir.

 

 

 

*Trafik tehlikesine yönelik tipik motosiklet çarpışma öncesi görüş hatları, çevresel görüş sınırlarının hiçbir katkısını göstermez; tüm kaza tehlikelerinin ¾’ünden fazlası dümdüzün her iki tarafının 45 derece içindedir.

 

 

 

*Kazaya neden olan araç kusurları nadirdir ve muhtemelen eksik veya kusurlu bakımdan kaynaklanmaktadır.

 

 

 

*16 ila 24 yaş arasındaki motosiklet sürücüleri, kazalarda önemli ölçüde fazla yer almaktadır; 30 ile 50 yaş arasındaki motosiklet sürücüleri düşük sayıda temsil edilmektedir. Kazaya karışan motosiklet sürücülerinin çoğunluğu (%96) erkek olmasına rağmen, kaza verilerinde kadın motosiklet yolcuları önemli ölçüde fazla olduğu gözlemlendi.

 

 

 

*Kazaya karışan motosiklet sürücülerinin çoğunu zanaatkârlar, işçiler ve öğrenciler oluşturmaktadır. Yönetici grup kabul edilen (Müdür müdür yardımcısı yada grup lideri ) sürücülerin kaza oranı daha düşük.

 

 

*Daha önce trafik kazası yaşamaya çok yaklaşmış veya kazaları olan motosiklet sürücüleri, kaza istatistiğinde daha fazla yer almaktadır.

 

 

*Kazalara karışan motosiklet sürücüleri esasen eğitimsizdir; %92’si kendi kendini yetiştirmiş veya aile veya arkadaşlardan öğrenmiştir. Motosiklet sürücüsü eğitimi deneyimi, kazaya karışmayı azaltır ve kaza durumunda yaralanmaların azalmasıyla ilişkilidir.

 

 

* Kazaya karışan motosiklet sürücülerinin ½’den fazlasının kaza esnasında motosikletinde 5 aydan daha az deneyimi olmasına rağmen, toplam sokak sürüşü deneyimi yaklaşık 3 yıldı. Offroad motosiklet deneyimi olan motosiklet sürücüleri, kaza verilerinde önemli ölçüde düşük yer alıyorlar.

 

 

*Sürüş esnasında dikkat eksikliği, bir kazada motosikletçi için ortak bir faktördür.

 

 

*Ölümcül kazaların neredeyse ½’si alkol kullanımını göstermektedir.

 

 

*Genel kazalarda motosiklet sürücülerin çarpışmalardan kaçınma problemleri olduğu gözlemlendi Türkçesi;

 

 

Çoğu sürücü, arka tekerleği aşırı frenler ve patinaj yapar ve ön tekerleği kitleyen frenler yapabilir. Yani lastik kitlemesi yüzünden fren mesafelerini uzatıyorlar. Doğru frenlemeyle kurtulabilecekleri kazalarda çarpışmak durumunda kalıyorlar.

 

*Çoğu motosiklet kazası, motosikletçinin tüm çarpışmadan kaçınma eylemlerini tamamlamasına 2 saniyeden daha kısa bir süre olanak sağlar.

 

 

* Yolcu taşıyan motosikletlerin kaza yapma oranının daha yüksek olduğu gözlemlendi.

 

 

 

*Motosikletlerde çarpışan diğer araçların kullanıcılarının çoğu 20-29 yaş arasında ve 65 yaş üzerindekilerden oluşmaktadır. Ayrıca bu sürücüler genellikle motosikletle aşina değillerdir. Herhangi bir şekilde motosiklet kullanmamış insanlardır.

 

 

 

* Büyük motor hacmine sahip motorların kazaları daha az miktarda gözlemlenmektedir. Ancak kazaya karıştıklarında daha yüksek yaralanmalarla ilişkilendirilmektedirler..

 

 

*Çalışmalar, motosiklet rengi ve kaza verileriyle herhangi bir ilişki tespit etmemiştir, ancak ön yüzeylerin çoğunlukla çarpışmaya karışan diğer araca sunulması nedeniyle önemsiz olması beklenmektedir. Sürücüler motorun çoğu kısmını çarpana kadar zaten görememektedirler.

 

 

*Büyük olasılıkla dikkat çekiciliğe katkısı ve daha deneyimli ve eğitimli binicilerin kullanması nedeniyle, geniş grenajlı ve ön camlarla donatılmış motosikletlerin kaza istatistiğindeki yerleri daha azdır.

 

 

 

*Motosiklet ehliyeti olmayan veya alkol sebebiyle ehliyetine el konulmuş motosiklet sürücüleri kazada önemli ölçüde yer alıyorlar.

 

 

 

*Modifikasyon oranı fazla motosikletler kazada önemli ölçüde fazla yer alıyorlar.

 

 

 

* Motosiklet kazalarında yaralanma olasılığı son derece yüksektir: Çoklu araç çarpışmalarının %98’i ve tek araçlı kazaların %96’sı motosiklet sürücüsünün bir tür yaralanmasıyla sonuçlanmıştır; %45’ide küçük bir yaralanmadan daha fazlasıyla sonuçlandı.

 

 

* Motosikletçilerin yaralanmalarının yarısı ayak bileği-ayak, alt bacak, diz ve uyluk-üst bacaktır.

 

 

*Korumalı bot, ceket, eldiven vb. kullanımı, sık görülen ancak nadiren ciddi yaralanmalar olan sıyrıkların ve yırtılmaların önlenmesinde veya azaltılmasında etkilidir.

 

 

*Ortalama hızdan daha yüksek bir hızda önden çarpma ile çoklu araç çarpışması şeklinde tanımlanan kazaların en az %13’ünde motosikletçi kasık yaralanmalarına maruz kalmıştır.

 

 

 

* Yaralanma şiddeti hız, alkol kullanımı ve motosiklet büyüklüğü ile artar.

 

 

*Kazaya karışan motosiklet sürücülerinin %73’ü göz koruması kullanmamıştır ve korumasız gözlere gelen rüzgarın, tehlike tespitini geciktiren görme bozukluğuna katkıda bulunması muhtemeldir.

 

 

*Motosiklet sürücülerinin yaklaşık %50’si güvenlik kaskı kullanmaktadır. Kazaya karışan motosiklet sürücülerinin sadece %40’ı kaza anında kask takıyordu.45. Sıcak günlerde ve kısa yolculuklarda, eğitimsiz, bilinçsiz, genç motosiklet sürücüleri için kazaya karışan motosiklet sürücülerinin gönüllü kask kullanımı en düşüktü.

 

 

* ​​Kaza kurbanları için en ölümcül yaralanmalar göğüs ve kafa yaralanmalarıdır.

 

 

*Kask kullanımı, kafa yaralanmasının azaltılmasında en kritik tek faktördür.

 

 

* Kask kullanımı, kritik trafik seslerinde herhangi bir azalmaya, çarpışma öncesi görüş alanında herhangi bir sınırlamaya ve yorgunluk veya dikkat kaybına neden olmadı. Kask kullanımıyla ilgili hiçbir kaza nedensellik unsuru yoktu.

 

 

*Tam yüz koruma kaskının artırılmış kapsama alanı korumayı artırır ve yüz yaralanmalarını önemli ölçüde azaltır.

 

 

 

* Kasklı biniciler, kasksız binicilere göre daha az boyun yaralanması geçirdi.

 

 

Kazalara karışan motosiklet sürücülerinin %10’undan azı, tıbbi bakım sağlamak veya malları değiştirmek için herhangi bir sigortaya sahipti. Sizin hatanız olmayan bir motosiklet kazasına karıştıysanız, bir yaralanma avukatıyla görüşmelisiniz. Avukat muhtemelen size ücretsiz bir danışma ve vaka analizi sunabilecektir. Bir kişisel yaralanma avukatı, kendi başınıza yapacağınızdan daha fazla rahatlama elde etmenize yardımcı olabilir ve diğer sürücülerin sigorta şirketlerine hak talebinde bulunma sürecinde size rehberlik edebilir.

 

 

Özetleme

 

 

Bu alt başlıklardan çıkartılacak ana fikir şu siz istediğiniz kadar mükemmel motosiklet sürün. Kazaların büyük çoğunluğu sürücülerin çok geç olana kadar motosikleti görememesinden kaynaklanıyor. Göremedikleri için sizin tarafınıza yapılan hatalı bir hareketin sonucu olarak siz daha zarar görüyorsunuz.

 

 

Mükemmel fren sistemli yol tutuşlu yeni bir motosiklette kaza yapabilir. Tüm mekanizmaları şans eseri çalışan hurda bir motosiklette.

 

 

İyi lastikmiş iyi fren sistemiymiş iyi fren yapabilmekmiş. Bunların hepsi önemli ama hepsinden daha önemli olan karşıdakinin sizi hiç görmediğini ve her an sizi etkileyebilecek bir hata yapabileceğini varsayarak doğru sınırlar içerisinde kullanmaktır.

 

 

Lastiğim iyi frenim iyi diye düşünerek güvenlik paylarınızı azaltmayınız.

 

Lastiğiniz freniniz tabi ki iyi olsun ama onlara güvenerek veya üzerinizdeki ekipmanın verdiği bana bir şey olmaz hissine güvenerek hareket etmeyiniz.

 

 

 

 

İlave olarak  ben haklıyım ben yolumdaydım mantığı sizi hayatta tutmak için yeterli değildir.

 

İkinci dikkat edilecek kısım kazaların genelde kısa mesafelerde olduğunu unutmayınız.

 

 

Kişisel eklemem

 

 

Her hata yapana küfür eder gibi korna basmak, el kol yapmak,  her hata yapanla kavga etmek size bir şey kazandırmaz.

 

Yukarıdaki özetin devamı niteliğinde size karşı yapılan hatalardan daha az etkilenecek şekilde veya hataları yapılmadan önce tahmin edecek şekilde kullanırsanız motosikleti kavga etme sinirlenme oranlarınız azalacaktır.

 

Keyifli sürüşler

1 comments

  1. Hevesten öteye geçen Motor Tutkusunun insana birtakım erdemler kazandırdığı açık ve net. Hayata ve çevreye karşı duyarlılığı, etkileşimi arttıran bir eylem.. Motor sahibi olmadan okunan “ZEN ve Motosiklet Bakım Sanatı” kitabını motor sahibi olup üstüne 40, 50 bin km yol yapıp okumak farklı şeyler hissettiriyor. Motorla yaşamak hayata bakış açısını değiştiriyor. Ekip liderlerine, Mekanikçilere, Mühendislere şiddetle tavsiye edilir.. Kurumsal şirketlerin akademileri en az iki kademeli bir motosiklet eğitimini kişisel gelişim müfredatına almalı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir