Motosikletin yağı bittiğinde Ne Olur?

Merhabalar motosiklet severler .Bu yazıda motosikletin yağı biterse veya az şekilde kullanmaya devam edersek olabileceklerden bahsedeceğiz.

 


Bir motor yağı temel iki ana işlevi yerine getirir.

1)Motorun yağlanması

2)Yağ üzerinden ısı transferiyle parçaların soğutulması

Peki, motosikletin yağı bittiğinde ne olur? Motora ve motosikletin diğer parçalarına verilen zararlar nelerdir?
Düşük seviyeli motor yağıyla motosiklet kullanırken, seyahat edilen mesafeye bağlı olarak sorunlar ortaya çıkacaktır.
Öncelikle soğutucu vazifesi azalacağı için motor ısınmaya başlayacaktır. Farkında olmadan ya da farkında olarak kullanmaya devam ederseniz sonuçlar şöyle olacaktır.

 

Yanmış debriyaj plakası örneği

 

• Yanmış Debriyaj Plakaları

• Hasarlı Piston halkaları

• Piston aşınması ve hasarlı silindir kaplaması

• Bozulmuş motor valfleri

• Sert vites değiştirme

• Artan motor titreşimleri

• Düşük Kilometre(Yakıt/mesafe oranı azalır)

Motor Yağı ne yapar? Motor Yağı fonksiyonları

 

Motor yağının iki ana işlevi şunlardır:
i. Yağlama
ii. Soğutma

Yağlama

Motosikletteki motor parçaları yakıt enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür. Bu mekanik enerji, motosikletin farklı bölümlerinden tekerleklere aktarılır.
Sorunsuz çalışması ve enerji transferinin çok fazla kayıp olmadan gerçekleşmesi için, motor yağı bu motor parçaları arasında yağlama sağlar.

Yağ, birbiriyle temas eden motor parçaları arasında kaygan bir film oluşturur. Bu film sürtünmeyi azaltır ve aşınmayı önemli ölçüde azaltır.

Sonuç olarak, iki motor bileşeni birbiriyle temas ettiğinde mekanik enerji sorunsuz bir şekilde aktarılır.

 

Soğutma

 

Motor parçalarına yağlama sağlamanın yanı sıra, yağ da motosiklette bir soğutucu görevi görür. Bileşenler arasında aktarılan mekanik enerji mükemmel bir enerji transferi olmayacaktır. Her zaman ısı şeklinde bir miktar enerji dağılımı olacaktır.
Ve motor yağının girdiği yer burasıdır. Bu motor parçaları boyunca yağın sürekli akışı, ısıyı taşır ve sürtünme temas yüzeyinden uzaklaşır.
Yağ, dağılan ısı enerjisini akıttığından, büyük miktarda ısı üretmesine rağmen motor parçaları önemli ölçüde soğur.
Bu, motor yağında yüksek ısı direncinin önerilmesinin bir başka nedenidir. Hiçbir koşulda, yağın sıcaklığı Parlama noktasını geçmemelidir.

 

Düşük yağ seviyelerinin etkileri nelerdir?

 

Motosikletinizdeki yağ seviyesi düşük olduğunda, etkileri açıktır.

• İlk olarak, motorda yeterli yağlama olmaması nedeniyle, motor parçaları aşınma ve yıpranma görür. Bunun nedeni, yağ seviyeleri düştükçe, motor parçaları arasında oluşan kaygan filmin incelmesidir. Sonuç olarak, temas yüzeyleri arasındaki sürtünme artar, böylece aşınmaya neden olur.

İkincisi, sistemde sürekli bir yağ akışı olmadığından, sürtünmeden yayılan ısı motor parçalarıyla kalır. Sonuç olarak, motor parçaları ısınır.
Üçüncüsü, ısıyı taşımak ve yüzeyleri temizlemek için yeterli yağ akışı olmadığında, motor parçalarının yüzeylerinde karbon birikintileri oluşmaya başlar.(kararma kurum)

 

Düşük yağ seviyelerinden kaynaklanan hasarlar nelerdir?

 

Motosikletin yağ tükenmesinden kaynaklanan hasarlar şunlardır:

1. Yanmış debriyaj plakaları: debriyaj plakaları veya sürtünme plakaları, aşırı sürtünme ve üretilen ısı nedeniyle ve yağlamak için yeterli yağ akışı olmadan Yanabilir. Islak debriyajların düzgün çalışması için motor yağlarına ihtiyacı vardır.

 

2. Hasarlı Piston halkaları: Piston halkaları aşırı ısınma nedeniyle hasar görebilir. Bununla birlikte, piston halkalarının değiştirilmesi de kolay ve ucuzdur.

 

3. Hasarlı silindir kaplaması: öte yandan hasarlı bir silindir kaplaması ciddi bir sorundur. Rektifiye gerektirebilir bunu tamir ettirmen gerekebilir.

 

4. Piston aşınması: piston halkalarının aksine, pistonun kendisini değiştirmek oldukça pahalı olabilir. Hasar miktarına ve aşınmanın olduğu alana bağlı olarak, onu tamir edebilir veya tamamen değiştirebilirsiniz. Genellikle piston aşınması, birbirleriyle temas halinde oldukları için hasarlı bir silindir kaplaması ile de ilişkilendirilir.

 

5. Bozulmuş motor valfleri: motosikletin yağı biterse motor valfleri hasar görebilir. Valflerin değiştirilmesi basit olsa da, motorun sökülmesi ve sökülmesi gerekir, bu da motosiklet sahibi için pahalı olabilir.

 

6. Sert vites geçişleri: motosiklette yeterli yağ bulunmadığından, vites değiştirme düzgün olmayacaktır. Motosikletinizin viteslerini değiştirirken çaba ve gürültü hissedeceksiniz.

 

7. Artan motor titreşimleri: motosikletinizin yağı bittiğinde motor titreşimleri ve gürültü önemli ölçüde artacaktır.

 

8. Düşük Yakıt performansı: motor verimliliği, motosikletteki yağ seviyesi düşük olduğunda önemli ölçüde azalacaktır. Bu düşük verimlilik, düşük yakıt kilometresine neden olur.

 

Düşük Motor Yağı belirtileri nelerdir?

 

Motosikletinizin yağı bitiyorsa, bunu nasıl bileceksiniz? Motosikletinizde düşük veya boş motor yağı belirtileri nelerdir?
Yağ seviyesi düştüğünde motor gürültüsü ve titreşimler artar. Eğer yağ azsa, aslında motosiklet gelen metal-metal klink çarpışma ses duyabilirsiniz.

Motor Kilitlenmesi. Motor yağı düşükse motor tamamen kilitlenebilir.

• Artan sıcaklık ve ısıtılmış bir motor, motosikletinizdeki düşük motor yağının bir başka belirtisidir.

• Bazı motosikletler, motosikletteki düşük yağ seviyelerini belirlemek için kullanılabilecek bir sıcaklık sensörüne veya yağ sensörüne sahiptir.

Motosikletinizin yağ bitip bitmediğini kontrol etmenin en iyi yolu, yağ çubuğundaki yağ seviyesini kontrol etmektir. Hiçbir şey görmüyorsanız, bu motorun yağının tükendiği anlamına gelir.

 

Motosikletiniz düşük motor yağı ile ne kadar ileri gidebilir?

 

Seyahat edeceğiniz tam mesafe, motosikletin modeline göre değişecektir.
Ortalama olarak, motosiklet en fazla 80 ila 100km sürebilir.

Bununla birlikte, bir motosikletin düşük yağ seviyelerinde bile bu kilometrelerce çalışabilmesine rağmen , motor parçalarında kalıcı veya olması gerekenden çok daha erken aşınmalara neden olduğunuzu unutmayın.

Ve daha önce de belirtildiği gibi motor parçalarında ki bu aşınmaların bir kısmı uzun vadede oldukça pahalıya mal olabilirler.

 

Kapanış
Bununla birlikte, motosikleti uzun mesafelerde sık sık sürüyorsanız, motor yağını değiştirmeniz ve daha sık bakım için yapmanız gerekebilir. Motosikletteki yağın düzgün çalışması için yağ kalitesinin en üst düzeyde kalmasını sağlamak istersiniz.

 

İlgili diğer yazılar

Motosiklet Yağ seviyesi Kontrolü ve yağ eklenmesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir