Merhabalar sevgili motosiklet severler. Motosikletlerin yakıt besleme sistemlerinden ve temel farklarından ,avantaj dezavantajlarından bahsedeceğiz.
Hem yakıt enjektörü hem de karbüratör , motora yakıt tedarikçileri olarak işlev görür.
Karbüratör içindeki havayı ve yakıtı karıştırırken ve karışımı motora beslerken, yakıt enjektörü karbüratörden farklı olarak yakıtı doğrudan motora püskürtür. Bu bileşenlerde kullanılan farklı mekanizmalar nedeniyle yakıt besleme miktarları da birbirinden farklıdır.
Hangisi daha iyi;
Yakıt Enjeksiyonu mu? Karbüratör mü?
Yakıt enjektörleri , yüksek güç çıkışı ,motor devri , yakıt verimliliği ve düşük emisyon değerleri nedeniyle daha iyi performans sağlarlar.
Karbüratörlerse minimum bakım gerektirirler. Tamiri veya değiştirmesi kolay ve enjeksiyon sistemine göre çok daha ekonomiktir. Yüksek performans istiyorsanız yakıt enjektörü en iyisidir. Ama düşük bir bütçeniz varsa ,karbüratör tercih edilen seçenektir.
Yakıt enjektörünün ve karbüratörün performans özelliklerini tartışmadan önce, önce bu bileşenlerin bir motosiklette nasıl çalıştığını anlayalım.
Karbüratör ve yakıt Enjektörü arasındaki fark
Bir Karbüratörde, hava ve yakıt karıştırılır ve daha sonra karışım karbüratörden motora girer.
Bir yakıt enjektöründe, hava ve yakıt sadece motora girdikten sonra karışır, burada benzin yakıt enjektörü tarafından motora püskürtülür.
Karbüratör mekanik bağlantılar ve bileşenler üzerinde çalışır. İstenen hava-yakıt oranı manuel olarak ayarlanır ve mekanik bileşenler hava-yakıt karışımını operatör tarafından belirlenen orana göre kontrol eder.
Yakıt enjektörü, motora püskürtülecek yakıt miktarını ve aslında motordaki hava-yakıt oranını belirleyen bir ECU (elektronik kontrol ünitesi) tarafından kontrol edilir. Bu oran, ECU’NUN çeşitli sensörlerden elde ettiği verilere dayanarak belirlenir.
Bu sensörler arasında gaz kelebeği konum sensörü, krank mili konum sensörü, kam mili konum sensörü vb.bulunur. Bu sensörler ECU’YA sürekli bilgi gönderir. Ve ECU, motor yüküne, hıza, sürüş koşullarına, motor sıcaklığına, gaz tepkisine vb .bağlı olarak oranı dinamik olarak belirler. Bütün bunlar otomatik ve elektronik olarak kontrol edilir. Hava-yakıt oranı manuel olarak ayarlanmamıştır ve ECU tarafından dinamik olarak çalıştırılır.
Karbüratör hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isteyenler için
Karşılaştırma Parametreleri
Şimdi bu iki bileşenin işleyişindeki farkı anladığımıza göre, performanslarını farklı parametrelere göre tartışalım. Burada dikkate alınan parametreler-yakıt verimliliği, motor performansı, bakım ve onarım, soğuk çalıştırma, değiştirme, dayanıklılık, emisyonlar ve maliyet.
Yakıt Verimliliği
Karbüratör, ayarına bağlı olarak hava-yakıt karışımına belirli miktarda yakıt karıştırdığından, dinamik oran ayarlamaları yapılmaz.
Bununla birlikte, yakıt enjektörlerinde ECU, sensörlerinden aldığı bilgilere dayanarak motora giren yakıt miktarını değiştirerek oranı düzenli olarak değiştirir.
Sonuç olarak, yakıt enjeksiyon sistemlerinde yakıt çok daha iyi bir şekilde yönetilir. Bu nedenle, yakıt verimliliği karbüratörlü motosikletlerden daha yüksektir.
Örnek verelim Honda cbf 600 modeli belirli bir yıla kadar karbüratörlü üretildi belirli bir yıldan sonra enjeksiyon sistemine geçti. Aynı şartlar altında 100km standart mesafede 1-1.5litre civarında bir tüketim farkı oluşuyor.
Motor Performansı
Her şey aynı kalır, güç çıkışı karbüratörlü motosikletlere kıyasla yakıt enjektör sistemli motosikletlerde daha iyidir.
Aynı rpm için daha yüksek çıkış, yakıt enjektör sistemine sahip motosikletler için daha yüksek hız ile sonuçlanır.
Bakım Ve Onarım
-Karbüratörler mekanik bir sistem üzerinde çalışır. Motosiklet tamirinde profesyonel olmayan bir sürücü bile karbüratörün bakımını, onarımını ve ayarını yapabilir.
-Bununla birlikte, yakıt enjektörü nispeten yeni bir sistemdir. Buna, motora yakıt püskürtmeyi kontrol eden ECU bileşenlerini ekleyin – işleri daha da karmaşıklaştırın.
Enjeksiyon sistemi çok daha karmaşıktır ve ortalama bir motosiklet sürücüsü tarafından kolayca ele alınamaz . Onarım ve bakım, motosiklet servis merkezlerinde profesyoneller tarafından yapılmalıdır.
Bu nedenle, bu nedenlerden dolayı, karbüratörler yakıt enjektörlerine kıyasla tamir ve bakım için çok daha kolaydır.
Soğukta marş performansı
Soğuk iklimlerde, karbüratörlü motosikletlerin çalıştırılması son derece zordur. Gaz kelebeğini açsanız bile, motosiklet bazen başlamaz. Ya da çoğu zaman.
Bu sorun karbüratörlü motorlar da çok daha yaygındır ve yakıt enjeksiyonlu motosikletlerde çok düşüktür. Soğuk çalıştırma, yakıt enjektörlü motosikletlerde genellikle sorun değildir.
Bu konuyla ilgili yazıma göz atabilirsiniz.
Değişim
Karbüratörler herhangi bir elektronik bileşen içermez.
Karbüratörünüzde bir problem olduğunda kolayca söküp yenisini takabilir veya temel parçalarını değiştirebilirsiniz.
Öte yandan, yakıt enjektörleri ECU tarafından kontrol edilir ve bağlı birçok elektronik bileşene sahiptir. Elektronik bileşenler ve ECU ile olan bu ilişki, yakıt enjektörünü bir motosiklette değiştirmek için zor bir bileşen haline getirir. Yakıt enjektörünüz hasar gördüğünde, yakıt enjektörünü yenisiyle değiştirmek için motosiklet servis merkezine veya uzman bir tamirciye götürmeniz gerekir.
Yakıt enjektörlerinin değiştirilmesi zamanla daha kolay olsa da, şu anda karbüratörlerin motosikletten çıkarılması ve yenisiyle değiştirilmesi çok daha kolaydır.
Dayanıklılık
Bir karbüratör ve bir yakıt enjektörü arasında uzun ömürlülüğü ve dayanıklılığı açısından fazla bir fark yoktur. Motosikleti düzenli servisle sürdürürseniz, her iki bileşen de uzun süre dayanır.
Bazı insanlar motosiklet bakımıyla düzgün bir şekilde ilgilenmemesi ve herhangi bir önleyici bakım gerektirmeden sürmesi durumunda yakıt enjektörlerinin kısa sürece bozulduğunu iddia eder.
Bununla birlikte, aynı argüman karbüratörler için de geçerlidir. Aslında, motorunuzu iyi korumazsanız, sadece karbüratörler veya yakıt enjektörleri değil, tüm bileşenler hasara karşı daha savunmasızdır.
Emisyonlar
Karbon mono-oksit, kükürt oksitler, azot oksit, hidrokarbon ve diğer sera gazları gibi emisyonlar Çevreye zararlıdır.
Hükümet ve düzenleyici kurumlar, yüksek karbon emisyonlu motosikletlere giderek daha fazla kısıtlama getirmektedir. Bu nedenle, modern motosikletlerin egzozdan salınan emisyonların mümkün olduğunca düşük olması önemlidir.
Yakıt enjeksiyonlu motosikletler, bu konuda karbüratörlü motosikletlerden çok daha iyi. Bunun nedeni, yakıt enjeksiyonlu motosikletlerin, motor ve sürüş parametrelerine bağlı olarak hava-yakıt karışımını sürekli olarak optimum seviyelere değiştirmesidir. Sonuç olarak, yakıtın daha az gereksiz yanması vardır, bu da karbüratörlü motosikletlere kıyasla düşük emisyonlara yol açar.
Maliyet
Yakıt enjeksiyon sistemi bileşenleri karşılaştırıldığında karbüratör ile ilişkili tüm bileşenleri düşük maliyetli olduğunu. Bu maliyet eşitsizliği, daha yüksek bir üretim maliyeti gerektiren yakıt enjektörlerindeki teknoloji iyileştirmesi nedeniyle basittir.
Bu nedenle, Amacınız diğer performans parametrelerinden ödün vererek ucuz bileşenleri elde etmek ise, karbüratör sistemi sizin için en iyi şekilde çalışır.
Toplam Araç Maliyeti
Yakıt enjektörleri karbüratörlere kıyasla daha pahalı olduğundan, yüksek performansları ve teknolojileri nedeniyle, yakıt enjeksiyonlu motosikletlerin araç maliyeti de daha pahalıdır.
Aynı motor üzerinde aynı şartlar altında karbüratörlü motosikletler yakıt enjeksiyon sistemli motosikletlere kıyasla ekonomiktir.
Sonuç
Yukarıda tartışılan özelliklerinin her biri için motosikletlerde karbüratör ve yakıt enjektörünün özetlenmiş performans tablosu.
Parametre | Karbüratör | Yakıt Enjektörü |
Yakıt Verimliliği | Düşük | Yüksek |
Motor Performansı | Düşük | Yüksek |
Bakım ve Onarım | Düşük | Yüksek |
Soğuk Başlangıç | Zor | Kolay |
Değişim | Kolay | Zor |
Dayanıklılık | Aynı | Aynı |
Emisyonlar | Yüksek | Düşük |
Maliyet | Düşük | Yüksek |
Toplam Araç Maliyeti | Düşük | Yüksek |
Hangisini tercih etmeliyiz?
Motosikletinizde yüksek performans arıyorsanız, yakıt enjektörleri sizin için uygundur. Yakıt enjektörleri yüksek güç çıkışı, motor devri, yakıt verimliliği ve düşük emisyon sağlar.
Öte yandan, karbüratörler düşük maliyetlidir, minimum bakım gerektirir, değiştirilmesi kolaydır ve ekonomiktir.
Yüksek performans hedefliyorsanız, yakıt enjektörü tercih edilen alternatiftir. Ve eğer düşük bir bütçeniz varsa, karbüratörleri tercih edebilirsiniz.
Türkiye de yaşadığımız ve benzin ekonomisi önemli olduğu için yakıt püskürtme teknolojili motosikletleri tercih etmenizi önermek normal olacaktır.
Karbüratörün son avantajı
Ülke dışı veya çok çok uzun yollarda seyahat ediyorsanız karbüratörlü bir motosiklet kullanmak daha mantıklı olabilir.
Özelliklede düşük bütçeli ülkelere seyahat ediyorsanız. Düşük oktanlı veya pis bir yakıt gelmesi durumunda karbüratör aksırır tıksırır sirkeler kendini yine çalışmaya devam eder.
Ama Fi’ye ( enjeksiyon sistemi ) gelen pis yakıt filtreleri tıkayabilir yakıt akışını kesebilir yada düşük oktanlı yakıtla motosikletin çalışmasını engelleyebilir. Sensörleri yanıltabilir.
Aynı şekilde sensör sayısı çok fazla olduğu için ne kadar çok parça o kadar çok arıza felsefesi de vardır. Özellikle avrupa birliği harici arap ülkeleri , balkan ülkeleri , kısmı asya ülkelerini gezmek gibi düşünceleriniz varsa karbüratörlü motosikleti tercih edebilirsiniz.
Euro 3-4-5-6 normlarının adını bile hiç duymayan ülkeler şehirler var.
Sonuç olarak çok büyük bir gezgin değilseniz genel kullanımda enjeksiyon her şart altında mantıklıdır. Ama karbüratörlü bir motor alıp hiç gezmeyip bak benim ki bu şartlar altında bile çalışıyor demek kuru sıkı silah göstermekten farksız.
Dilerim faydalı olmuştur ve keyif almışsınızdır.
Keyifli sürüşler.
Bravoo elinize sağlık…
çok teşekkür ederim
Kararsız kalmıştım, yazdıklarınız çok faydalı oldu, emeğinize sağlık
Çok teşekkür ederim
Eline sağlık, çok faydalı oldu, motorlarda enjeksiyon ve karbüratör arasında ki tüm aradığım bilgiler mevcut…