Tekrar merhabalar termos seçimi konusundan sonra onun kadar önemli bir konudan devam ediyoruz. Ateş yakar çayı demleriz veya suyu soğuk içmesekte olur ama günlerce kırsal bir bölgedeysek yemeğimiz etimi peynirimiz bozulmayacak kadar soğuk tutmak şart.
Böyle durumlarda ya 12volt bir buzdolabı yada coolbox dediğimiz termos kutular devreye giriyor.
Termal Kutu-coolbox –İcebox- Buzluk Nedir?
Teknoloji itibariyle 2 plastik levha arasına konmuş yalıtım malzemesi bulunan kutudan başka bir şey değil.
Balık tutanlarda balıkçılarda vesaire beyaz köpük- strafor kutuları görürsünüz. Onlarda coolbox statüsündedirler.
Amaç ısı iletimini minimuma indirmek .Yani termos kadar bir vakum ortamı olmasa da ısı iletimini oldukça azaltmak.
Coolbox –icebox bir gezginin bir kampçının veya bir piknikçinin gerek yaşamsal ihtiyaçlarını soğuk tutabilmesi için ihtiyaç. Gerek soğuk su gerek her türlü gıda maddesi veya alkol türevleri için düşünüldüğünde de en önemli keyif eşyasıdır. Havanın 35-40 derece olduğu bir havada soğuk bir şeyler içmeyi sevmeyen kimse yoktur.
Coolbox-İcebox Kimler içindir?
Senenin her günü yollarda değilseniz karavanınız yoksa ayda bir hafta sonu kaçamakları yada senede bir kaç kere maksimum 1-2haftalık tatiller yapıyorsanız coolbox tam size göre.
Neden 12Volt buzdolabı yerine Coolbox Tercih etmeliyim?
Senede 20-30 gün yada hadi bilemedin 40 gün seyahat edeceksiniz diye. Kalkıp
200-300 amper akü +300watt güneş paneli + iyi bir 12volt bir buzdolabına aşağı yukarı 1000$ harcamanıza gerek yok.
O kadar masraf ettikten sonra 40 gün 3 öğün dışarıda yeseniz de zaten 5-6 yılda parasını zor amorti ediyor. Hatta tam amorti edecekken aküleriniz yaşlanır tekrar 300$ civarına akü satın almak zorunda kalırsınız.
Karavan tekne hayatı haricinde kısa tatiller için 12v veya 220v buzdolabı sahibi olmak fiyat performans eğrisinde pek mantıklı olmuyor.
Coolbox- Termos kutu ne kadar soğuk tutabilir?
Avrupa markalı kaliteli Coolboxlar Normal kabul edilebilir gün sıcaklıkları altında (30-35⸰ derece civarlarında ) 48-72saat hatta daha uzun süreler soğuk tutabiliyorlar.
Hacimleri küçük modellerin süresi biraz daha kısa ama özellikle 30 litre ve üzeri modeller oldukça uzun süreler tutabiliyor.
Buda şu demek eğer bulunduğunuz konuma kazık çakmadıysanız 2-3 günde bir kamp yerinden çıkıp merkeze gidip sıvı-katı gıda alışverişi yaparken.Alışveriş yaptığınız yerlerden restorantlar dan dondurulmuş buz /kuru buz gibi ürünleri ücretsiz veya cüzzi bir ücretle rica ederseniz size zaten verirler. 2-3 günde bir bu döngü ile 1-2 haftalık bir tatili restorantta yiyeceğiniz 2-3 öğün yemek parası maliyetle yürütebilirsiniz.
Coolbox-Termos kutu Tavsiyeleri
Ben size bildiğim iyi markaları sıralarım. Ama içlerinde bir karşılaştırma yapmam.
Her zaman ki gibi şunu söylerim hangisini o anda daha uygunsa 2.el veya sıfır hangisini daha uygun fiyata bulabiliyorsanız onu tercih edin. Benim gözümde en iyi mal her zaman fiyat performansı en iyi olan malzemedir.
-
- Rubbermaid (Amerikan markası)
- İgloo (Amerikan markası)
- Coleman (Amerikan markası)
- Waeco(Alman markası Güncel olarak mobicool adı altında üretiyor)
- mobicool(Waeconun alt markası daha çok 12v buzdolabı var ama coolboxlarıda mevcut)
- Stanley (doğrudan coolbox üreticisi olmasa da yine markasını konuşturmuş)
- Thermos (İngiliz menşeili termos üreticinin azda olsa coolboxu var)
- Ezetil (Alman kökenli marka yukarıda saydıklarımdan bir tık alt performansa sahiptir yukarıdakilerle bir tutmayın son çare ezetil)
Yukarıda saydıklarımın hepsi Avrupa kökenli markalar.
Türkiye pazarında bu ürünlerin bir çoğunun sıfırlarını öyle avmlerde av mağazalarında falan bulamazsınız.2.el olarak piyasada az da olsa bulmak mümkün.2.el piyasası motosiklet pazarı gibi yazın arttırıyorlar fiyatları. Kışın ise düşüyor.
Özellikle igloo coleman waeco gibi markaların bir çoğu outdoorculardan ziyade marine firmaları ithal etmişler. Çoğu € cinsinden fiyatlandırmayla satılıyor.
Bulabilirseniz yukarıda ki markaları kesinlikle tavsiye ederim.
Yerli Malları
Türkiye pazarında yerli ürünlerde mevcut.
Kale-Toros gibi markalar var.
Yerli mallarında 30-45 litresi kurla çevirmeden konuşalım 50$ civarında bir para.Yani yabancı ürüne 250$ yerine yerli malzemeyi 50$a almakta çok mantıksız değil.
Aralarında ki performans farkını söyleyeyim ben size. 1e 5 oranlı bir performans farkı yok yerli malı x süre tutuyorsa yukarıdaki markalar maksimum 2- 2.5x süre tutarlar.
Gönül ister ki yerli malı daha iyi olsun. İsteseler yapabileceklerine de çok eminim ama piknikçi tayfa ne alt tarafı strafor kutu 400lira olur mu kardeşim diyeceklerini için muhtemelen kaliteyi daha da arttıramıyorlar.
İcebox –Coolbox Hacim seçimi Kaç litre Seçmeliyim?
Hem elimdeki ürünleri paylaşmış kısa bir inceleme yapmış olayım hem de litreleri hacim farkları hakkında yorum yapalım. Öncelikle şunu belirtelim hemen hemen her litreyi kullandım ve hala ortamına göre kullanıyorum.
2 litre
2 litre nispeten ufak 1 tane bira koyarsınız bi o kadarda buz koyarsınız. Hacim biter.2 litre daha çok özel ürünler içindir. Sağlık sektörü organ aşı taşımacılığı vs. Son kullanıcı 2 litreyi pek tercih etmezler.
Mesela benim kendi kullandığım icebox değil ama suluk olarak geçen 2 ve 4 litrelik çok güzel bir suluğum var .Suluk dediğimiz şey hani şu seyyar pilavcıların ayran koyduğu malzeme. Bununla deniz kenarlarında pikniklerde seyahatlar de günü birlik masaya soğuk sürahı formatında servis yapabilirsiniz. Deniz kenarında güzel iş yapıyor.
İkisi de Rubbermaid marka Amerikan malı.
rubbermaid 2lt suluk termos
rubbermaid 4lt suluk termos
Coleman 4 lt suluk termos
4-6 litre
Bir çok durumda yeterli. Sadece yaşamak için yemek yiyen abartmadan yiyen içen.
2-3 kişiye kadar Soğuk içecek kahvaltı malzemesi et türevi ürünleri saklayabilir.
Alkol severler için sıvı olarak konuşursak 4-6 bira + soğutma kasetlerini alabiliyor.
Ben genelde kumsala veya şöför olmadığım günü birlik eğleneceğimiz yerlere giderken bu modelleri tercih ediyorum.
En kullanışlı taşıması en kolay en tatlı modellerim 4 litre segmenti
4 litre rubbermaid modelim( yeni kasa)
4 litre rubbermaid eski modelim (aşağı yukarı minimum 25yaşında)
4litre coleman modelim. Sanırım buda 1994 modeldi arkasında yazıyor.
Diğerlerinden farklı olarak kapağı tamamen ters dönebilip bardak tutucu haline de dönüşebiliyor. Bu özellik aşırı sempatik bir özellik.
10-15litre Modelleri
Artık biraz daha aile boyu veya daha uzun süre konaklanacaklar için büyük hacimlere ilerliyoruz.
14-18litrelerde şöyle bir olay var. Genel olarak dik bir dikdörtgen gibi yapıyorlar. Dolayısıyla soğuk hava aşağıya çekilme eğilimi gösteriyor. Ve dik yapıda olduğu için alttaki ürünleri almak veya darlığı yüzünden yerleştirmek her zaman çok zevkli olmuyor.
Genel olarak bu hacimler uzun dikdörtgen. Yani 15 litre olmasına rağmen kalkıp bütün karpuz atamazsınız içine.
Bende bir tane “tank” marka olarak mevcut. Üretim yeri “Are” (birleşik arap emirlikleri) Malum Arabistan sıcak yalıtımı gerçekten amerikanlar dan daha iyi. Aldığımda bende şaşırmıştım.
Güzel yani yukarda bahsettiğim gibi değil yatay eksenli olması.
20-30litre
Ya çok kabalık bir aile olabilirsiniz yada en az 3-4gün olmak üzere daha da uzun süreler konaklamada kullanılacak bir model.
20 litre hemen hemen her yere sığar ama 30 litre normal arabanın bagajının yarısını götürüyor. Yani 2 kişi tatile çıkan bir çiftseniz arabanızda tek kapı bir araba ise yeriniz epeyce azalır.30 litrelere çıkınca içine konulabilen buz miktarı ve kutu kalınlığı arttığı için yalıtım süreleri biraz daha uzuyor.
Bende mobilcool marka 30litre bir 12volt buzdolabı vardı fişi takmamanız durumunda coolbox işlevini gördüğü için o şekilde kullanıyordum.
45-70litre serileri
Benim tecrübe ettiğim ve kişisel olarak ihtiyaç duyacağım en büyük model rubbermaid 45litre serisidir. Oda elimde mevcut.
70litre için binek araba biraz abes olur. Panelvan karavan veya pickup gibi büyük araçlar veya en kötü ihtimalle portbagajda hacmi olan jiplerde mantıklı olabilir.
Kapanış
Bu 12volt buzdolabı algısını yıkmak için yazdığım 3. Yazı. Herkes ihtiyacına göre malzeme almalı. Pikniğe gitmek için spor araca binmenize gerek yok size panelvan yeterli.
Dilerim keyif almışsınızdır ve biraz aydınlata bilmişimdir.
12volt buzdolapları hakkındaki yazım
Her türlü soru ve öneriniz için yorum veya mail atabilirsiniz.