Merhabalar yine bir antifriz değişimiyle beraberiz. Bugün kü konuğunuz Honda crf 250L – 2018 model eski kasanın son örneklerinden bir motosiklet.
Honda crf250l nin antifrizini nasıl değiştirebileceğinizden ve teknik verilerden bahsedeceğiz.
Özellikle kışın motosiklet kullanıcıların kendine çok dert ettiği bir konu. Sorun şu ki Antifrizin yazı kışı olmaz. Motosikletin içerisinde her daim dolaştığı için antifrizin sağlığı motor bloğunun ömrünü doğrudan etkiler. Antifrizin tek amacı aracın suyunun soğuktan donmasını önlemek değil aynı zamanda paslanmayı ve korozyonu minimuma indirmektir. Bunları yanı sıra tabi ki ısı iletimini maksimum düzeyde tutmak gelir.
Arkadaşlar 50-100 lira fazla verip ustaya yaptırmak zor bir şey değil biz bu işi zevk için yapıyoruz. Ayrıca Kişi kendinin doktorudur diye bir söz vardır ya. Motosiklette bir o kadar geçerli.
Bu yazıda Crf250 radyatör kapasitesi antifriz tavsiyesi ve Antifriz değişimi nasıl yapılır sorularının cevaplarını bulacaksınız.
Radyatör suyu antifriz değişim Zaman aralığı
Honda’nın 2019 kullanım klavuzuna göre 3 yılda bir antifriz suyunun tamamen değiştirilmesi tavsiye ediliyor. Motorunu seven kullanıcılar veya bir çok kullanım klavuzu 2yılda bir değiştirilmesini tavsiye eder. Netice itibari ile 2-3yıl gibi süre zarflarında mutlaka değiştirmenizi tavsiye edebilirim.
Crf250L Radyatör Suyu(Antifrizli su ) Toplam Kapasitesi
-1.02litre (1.08us qt ,0.90 ımp qt)
Tavsiye edilen Antifriz Türü
Yeşil veya mavi Antifrizleri tavsiye ederim.
Kırmızı antifriz motosiklet gibi özellikle alüminyum içeren mekanik ürünlerde korozyon oranını arttırıyor.
Honda Crf 250L Antifriz Oranı
Motosiklet için su ile seyreltilmiş hazır halde antifrizler var fiyatları normal antifrizlerden bir tık pahalı. Kendi söylemlerine göre motosiklet için özel üretilmiş vs vs daha iyi soğutur gibi eklentileri var.
Ama bu tarz ürünlerden ziyade kaderinizi motosikletinizin mühendisliği belirler. Sıkışık trafikte 1000rr kullanıyorsanız motor tabi ki hararet yapar. Ama aşırı ısınan bir motosikletiniz varsa özellikle racing motorlar için özel üretilen soğutma suları var ısı iletim katsayıları normal antifrizlerden biraz daha yüksek.
Hazır seyreltilmiş ürünlerde kullanabilirsiniz.
Konsantre Antifriz kullanılacaksa %50 oranında seyrelterek kullanmanızda fayda var.
Örneğin bizim şuan ki durumumuzda 1 litre kapasitemiz var. 0.5litre saf su (akü suyu ütü suyu vs) 0.5litre konsantre antifriz kullanabilirsiniz.
Biz ne kullandık
Biz bu sefer Putoline yeşil hazır seyreltilmiş motosiklet Antifrizi tercih ettik.2021 fiyatı ile 2litresi 100tl civarı bir fiyat. yani bir motosiklet için ortalama 50tl gibi bir masraf gayet kabul edilebilir bir tutar. 1 arkadaşınızı kafalayıp ortak girebilirsiniz.
Honda crf 250l Antifrizi radyatör suyu nasıl değiştirilir?
Anlatıma ve fotoğrafları paylaşmaya başlamadan önce gerekli takımlardan bahsedelim.
*Dolum ekipmanları Huni ve size dolum sırasında ölçüm yapabilmenizi sağlayacak işaretli bir kap.
*Boşaltım kabı( Antifrizli suyun Doğrudan doğaya karışmasını tavsiye etmiyoruz )
*8-10-12-13-14 Anahtar grubu , 3-4-5 Allen grubu , Yızdız düz tornavida grubu ,Opsiyonel olarak pense kargaburun grubu(civataları vs daha rahat tutmanızı sağlar.)
(Anahtar takımlarını genel yazıyorum çünkü değişimi yapalı bir kaç ay oluyor yazmaya ancak fırsat buldum aralığı geniş tuttum )
*Takım olarak bunlar yeterli geriye kalan tek şey el beceriniz.
Adım 1
Eski Antifrizin Tahliyesi
İlk adım olarak eski antifrizi tahliye etmekle başlayabiliriz.
Motosikletin su devirdaim motorunun hemen altındaki 8numara anahtar başlı civatayı söküyoruz. Yalama olmaması için ağzı kapalı anahtarlar tercih edelim (yada lokma tornavida 8 gibi takımlar tercih edelim)
Ben tornavida 8 kullandım.
Kendi cazibesiyle akışı bittikten sonra motoru sağa sola eğme suretiyle içindeki sıvıyı olabildiğince tahliye ediyoruz.
Civata da Pul veya keçe tarzı bir eleman var. Genel olarak yıpranan bir parça değil. Aşırı yıpranmışsa uygun keçe veya sızdırmazlık sağlayacak sıcaklığa dayanıklı bir elemanla değiştirebilirsiniz. Eğer yanınızda yoksa ki sonuçta bunun ön hazırlığını yapmadıysanız yoktur. Siz yine değişiminizi yapın. Aldığınızda değiştirirsiniz.
Adım 2
Rezerve ‘nin (yedek depo) sökülmesi daha doğrusu yedek depoyu sökebilmek için grenaj vidalarının sökülmesi işlemi
grenajı tamamen sökebilirsiniz. Ben pratik yolu seçtim grenajları tamemen sökmeden işimi görebildim. Dış tarafta gördüğünüz şu üç vidayı söküyoruz.
Gelelim İç grenaja
Yedek deponun olduğu bölümde ise siyah iç grenaj var. Buradaki grenaj çoğu japon motorunda olduğu gibi plastik motosiklet grenaj klipsi
Tornavida veya üzerine basma yöntemleri ile sökülebiliyor. Modeline göre değişir.
Bunlar genelde ustaların umursamazlığından kurbanlık koyun gibi bir daha nasıl olsa kullanılmayacak tadında davranmasından. Dolayı Aşınır yıpranır çekiştirilirler bazıları yıldız başlıdır uygun olmayan bir tornavida ile dalar ucunu yıpratırlar.
Ucuz bir üründür. Normalde 1-2tl civarıdır ama yerine göre 20tl bile isteyebilirler. Motosiklet mağazasına değil de otomotiv mağazasına gidip Ön panel torpido segmanı adı altında isterseniz daha ucuz olur.
Bizim söktüğümüz segmanlarda muhtemelen motorun daha 2.antifriz değişimi olmasına rağmen çok yıpranmış haldelerdi. Bir daha ki sökme takmada değiştireceğim. Çok elzem bir parça olmadığı için dikkate almadım.
Siyah grenajı söktükten sonra ve grenajıda biraz genişletip kastırdıktan sonra karşımıza şu görüntü çıkıyor.
Sökülü hali üzerinden anlatırsak daha iyi olur.
Sökülecek 2 civata ve 2 hortum var. Hortumları sökmek için kargaburun ve ya pense türevi çok büyük olmayan bir takım daha iyi olur ( yaylı metal kelepçelere bastırmak için)
Sökünce depoda tortu vs var mı diye kontrol ediyoruz. Antifrizin rengi veya depodaki çökeltiler motorun durumunu anlamakta da fayda sağlar. İnsan kıyaslaması için şöyle söyleyelim Egzoz dumanı kaka tahlili ise radyatör suyu da idrar tahlilidir..
Nasıl bir insanda böbrekler çalışmazsa idrar kana karışır. Motosiklette de örneğin radyatör suyuna yağ karışmışsa conta yanmış hasar almış veya çok eski bir motorsa motor bloğu biraz çürümüş anlamına gelebilir.
Depoyu temiz musluk suyu türevi bi su ile yıkıyoruz. Varsa eğer kompresörle kurutabilirsiniz. Yoksa çokta önemli değil bir kaç damla musluk suyu sorun yapmaz.
Ustalar bu kadarını bile yapmıyorlar değiştir bitti gitti.
Üşengeç veya motorum temiz benim depoyu sökmeme gerek yok diyen arkadaşlar için ek bilgi. Yedek depoyu sökmeden sadece alt hortumu sökerek te depoyu tahliye edebilirsiniz.
Ama bu kadar sökmüşken tamamen sökmek çokta zor değil.
Toplama İşlemi
Depomuzu yerine takıyoruz.
Antifriz suyumuz zaten hazırdı karışım halde satın almıştık. Motosikleti düz bi konuma getirip Upper çizgisine kadar dolduruyoruz. Fazlasını değil azı olabilir ama fazlasını değil.
Fotoğrafta nedense fazla görünüyor sonuç olarak böyle olmamalı 🙂 belki zeminden veya açıdan dolayı olabilir. Tekrar İç grenajı ve tüm grenaj cıvatalarını takıyoruz.
Geçiyoruz diğer tarafa Radyatör kapağının sökülmesi
Radyatör kapağı titreşimden veya gelen geçen oynamasın şeklinde bir koruma ile geliyor. Bu neredeyse belirli bir kaliteyi tutturmuş tüm motosikletlerde olan bir özellik.
Bu arada bu kapağı tüm işlemlerin başında da sökebilirsiniz. Sistem hava alır kendi cazibesine karşı daha hızlı akar.
Önemli uyarı! İçerisinde su varken ve motosiklet yeni park edildiyse..
Motosiklet aşırı sıcakken yeni park ettiğinde bu kapağı açıp kapatmaya çalışmayın. Buhar basıncı ile suratınıza patlar ağzınızı yüzünüzü öyle bir yakarsınız ki Buhar kazanlı tren patlamış gibi olursunuz. Arabadayken Unutup yaktığım oldu.. Daha doğrusu unutmadım bez ile açtım elimle frenletebilirim diye düşündüm. Riskine değmez ben yaptım siz yapmayın.
Ortalama 20-30dakika sonra açmaya çalışın soğumuş olur.
Dolum işlemi;
Radyatör kapak boşluk hizasına yani aşağı yukarı 2cm aşağı dolana kadar yavaşça dolduruyoruz. Neden yavaş dolduruyoruz. Hava baloncukları oluşmasın sistem hava yapmasın diye. Yavaş kelimesini çokta abartmayın ama güğümle yıkanır gibi foşur foşur dökmeyin manasında kullanılan bir terim.
Doldurduk. Yedek deposu kapağı kapalı(açık olsa da fark etmez unutmadan kapattık )
Sadece radyatör kapağı açık vaziyette Marşa basmak suretiyle çalıştırıyoruz.
Bastık marşa biraz kendi haline ısınmasını bekledik biraz ara ara gaz verdik. Alt devir üst devir 2-7bin devir gibi gaz ver bırak suretiyle varsa hava baloncuğu vs tahliye edelim.
Devirdaim sonrası su azalırsa sistemde ki boşluklar kapanabilir su ilavesini yapalım. Ardından radyatör kapağını ve kilit vidasını takalım…
Tüm işler bu kadar teferruatlı gibi görünen basit bir işlem. Ne yapmanız gerektiğini bilmekten çok neleri yapmamanız gerektiğini bilmeniz yeterli. bir kaç püf noktası var gerisi teferruat. Anlatması 1saat uygulaması 30dakika maksimum.
Aklınıza takılan sorular veya eklememi istediğiniz bakım klavuzları olursa yorum bırakabilir veya mail atabilirsiniz.
Dilerim keyif almışsınızdır ve faydalı olabilmiştir.
Herkese keyifli bakımlar keyifli sürüşler
Motosikleti Kışa Hazırlamak Kışın Yatırma Ve Kullanma Püfleri Akü ve Diğer konular
Suzuki V-strom dl650-dl1000 Antifriz değişimi?(2004-2010) Motosiklette antifriz nasıl değiştirilir?
Yamaha Mt07 Tracer Antifriz Değişimi? Motosiklette Antifriz Nasıl değiştirilir?