Merhaba arkadaşlar mt25 motosiklete çakmaklık nasıl takılır kısaca bundan bahsedeceğim.Bu uygulamayı yapmak için temel el becerisine ve bir miktar takım tüm ihtiyaçlarınızı karşılıyor.
Çakmaklığı takabileceğimiz bir kaç lokasyon var.Bu uygulamada biz gidonu tercih edeceğiz.Mt 25 grenajlı bir motosiklet olmadığı için ön taraftaki en uygun konum gidon olarak yorumladık.
Hem usb hem dişi çakmaklık girişi olan bir model tercih ettim ki usb şarj devreleri bozulabiliyor veya kalitesizleri çok yavaş şarj edebiliyorlar.
Bozulması durumunda çakmaklığa usb şarj cihazı takarak devam edebilelim.
Çakmaklık seçimi ile ilgili detaylı bilgileri daha önce yazdığım şu yazımdan inceleyebilirsiniz.
https://atakandemirturk.wordpress.com/2017/09/11/motosiklete-cakmaklik-takmak-motosiklet-cakmaklik-dosyasi/
Aküden Çakmaklığa kadar kablo çekmek için aynı buji değişimi zamanında olduğu gibi tüm ön grenajları sökmemiz gerekiyor.Dilerseniz bakım zamanınıza denk getirerek işçilik azaltabilirsiniz.
Alyen anahtarlarla benzin deposu kapağı sökülür yerinden çıkartılır.
Sürücü selesi çıkartılır.(alyen diye hatırlıyorum)
Depo grenajlarını tutan görünürdeki tüm civata-vidalar çıkartılır
Sağ sol grenaj civaları ve grenajlar çıkartıldıktan sonra.Depo grenajını tutan diğer vidalar ortaya çıkacak.
Bunlarıda çıkarttıktan sonra depo grenajlarını tamamen sökebilir hale geliyoruz.
Tırnak noktaları ve sekman noktalarına dikkat ederek oldukça kolayça söküp takabilirsiniz.
Sökerken civataların yerlerini hatırlayacak fotoğraflar çekebilir veya vidaları birbirine karışmayacak yerlere koyabilirsiniz.
Benzin deposu grenajlarını söktükten sonra Çakmaklık kablosunu motora zarar vermeyecek sıcaklıktan etkilenmeyecek yerlere bant, cırt kelepçe desteği ile bağlayın
Benzin deposunu sökmenize gerek yok kenarlarında çalışmaya yetecek kadar alanınız var zaten eğer buji değiştirmeyeceksek deponun alt kısmıyla işimiz yok.
Son olarak Akü kutup başını gevşeterek araya çakmaklığı uygulayabilirsiniz.
Satın aldığınız üründe genellikle sigorta tertibatı bulunur.Sigortalı bir ürün almaya dikkat edin veya yoksa sigorta tertibatı uygulayın.
Sigorta atması durumunda kolayca uzanıp değiştirebileceğiz bir lokasyonda olduğundan emin olun.
Sigortasız kesinlikle uygulamayın.Olası bir arızada Kabloların yanmasına dolayısıyla motosikletin zarar görmesine sebeb olabilir.
Bizim uygulamamızda seleyi kaldırmamız yeterli oluyor.Yani minimum bir adet alyen anahtara ihtiyaç var.
Son Fotoğrafımız
Kablo yıpranmasın diye Gidondan aküye kadar olan kabloya kablo çorabı geçirdim.Böylelikle dış etmenlere karşı daha korumalı oldu kablolarımız.
Aynı zamanda Çakmaklık kullanırken Motosikletin aküsü ne zaman bitecek motosikletim ne kadar elektrik üretiyor gibi detaylar hakkında bilgi edinmek isteyenler olursa.
Şu yazıyada göz atabilirler;
https://atakandemirturk.wordpress.com/2017/10/17/motosiklet-alternator-hesaplari-motosikletim-ne-kadar-elektrik-uretiyor/
Dilerim sizlerede biraz olsun Fayda sağlar.
İyi günler keyifli sürüşler Dilerim.