Merhaba Arkadaşlar
Pazar günü boşken ve elimde medyaları hazır iken bu konuyu tamamlamak istedim.
Kendi motorumda başıma gelen ama her motorda olabilecek bir arıza o yüzden evrensel bilgi olarak mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Özellikle belli bir yaşı geçmiş motosikletlerde kablo yıpranması durumları sıkça olabiliyor.
Nedenlerine gelirsek
-
- Gidonu sürekli çevirmekle gelişen yüksek kilometre yıpranmaları
- Yılla beraber ilerleyen kauçukların plastiklerin sertleşmesi sonucu.
Sıkışıp Trafikte sürekli gidonu tam sağ tam sol yapıyoruz. Her şeyin bir ömrü olduğu gibi eninde sonunda onlarda yıpranıyorlar. benim motosikletimde bu yıpranma süreci 85bin kilometreleri bulmuş yani benim yeni aldığım döneme denk gelmiş.
Ama bu aşınma direksiyon çevirme miktarı ile orantılı.50bindede aynı miktarda yıpratılabilir 300bindede.
Honda cbf 150 motosikletimde 55 bin kilometrelerde bu sorun oluştu yukarıdaki fotoğraf ona ait.
Ek sebepler
Rutin ömür harici bir sebep daha var.
Motorla ufak düşmeler yaşadınız daha önce sağa veya sola yatırdınız gidonda 1santimlik bir yamukluk var dikkatli bakılmazsa görülmüyor bile o derece.
İşte o bir santimlik pay zaten mühendislerin milim milim hesap ettiği kablo boyunu çekiştirmeye ve daha erken yırtılmasına sebep oluyor..
Gidin 100$’a hemen gidon değiştirin demiyorum ama neden olduğunu bilin motosiklete bok atmayın diye söylüyorum 🙂
Bu kablo demetinde neler var;
Gidona giden kablo biliyorsunuz ki her şeyi kontrol etmemizi sağlayan düğmeleri switchleri barındıran tesisatın can damarı.
Yani insan vücuduyla bağlaştırırsak kısacası bizim kolumuz ve bacaklarımız o derece gerekli ve önemli.
Öldürmez ama süründürür derler hani o hesap. 🙂
marş düğmesi, stop düğmesi , Sinyal,far düğmesi ,korna,Hepsinden öte kontak yani anahtar seti.
Sinyal far ve kornayı saymazsak diğerlerinden herhangi birinin temassızlığı veya kopması direkt olarak motosikletin çalışmaması ile sonuçlanır. Diğerlerinden de herhangi 2 tanesinin kopması kısa devre ile sonuçlanacağından yine yolda kalma ile sonuçlanabilir.
Son bölüm
Arıza Tespiti Ve Onarımı
Öncelikle motorun altına eğildiğinizde solda veya sağda bulunan kabloların dış izolasyonunun sıyırılıp sıyrılmadığını herhangi bir sorun olup olmadığını görmek genellikle çok çok kolaydır. elle de bir muayene yapabilirsiniz ek olarak.
Siyah dış izolasyon kopmuştur içeriden renkli kablolar veya bakırlar görünüyordur..
Görülmeden içerden kopma ihtimali çok düşüktür böyle bir şey için içeriden aşırı derecede oksit alması gerek daha önce komple suya düşen veya komple suya girmiş bir motosiklette elbet mümkün. Bakırda zamanla havadaki nemden bile çürür o yüzden deniz kenarında ikamet eden motosikletlerin tesisatı daha çabuk çürür.
Hasar alan kablo sol üstte yer alan diyagram şemadaki kırmızı okla işaretlediğim kablodur.
İşte kopan (kabloya) ulaştık;
Onarım için Lehim makaron Kumaş elektrik bandı kullandım sizde sağlam olacağına inandığınız şekilde onarımını gerçekleştiriniz. Bir 100bin kilometre daha sorun olacağına inandığım şekilde onarımını gerçekleştirdim.
Bu arada sökünce sadece kornanın değil yanındaki bir kablonun daha koptuğunu fark ettim. Gece geç vakitti o neyi kontrol ediyor bilemedim ama muhtemelen kornaya geliş ve gidiştir hani butonun bir giriş bir çıkışı olur ya. Zaten aksi olsa motorun başka kontrollerinde arıza olabilir veya kısa devre olabilirdi.
Bu arada kablo öbeğini tutan metal bir kısım var kablo ile arasına sünger gibi bir şey koyarsanız çok çok daha faydalı olacaktır.
İşte böyle arkadaşlar dilerim faydalı olmuştur çünkü herkesin başına gelebilir.
Çözümü de gördüğünüz üzere bir çok arızaya kıyasla gayet basittir.
İyi günler Dilerim.
Atakan Demirtürk
Sevgili kardeşim Atakan Demirturk, blogunu zevkle okuyorum ve paylaştığın bilgiler için teşekkür ederim sağolasın varolasin ??
Ben 2008 DL 650 aldım ve paylaştığın bilgiler doğrultusunda motorumun bakımlarını da elimden geldiğince kendim yapmak istiyorum. Tekrar çok teşekkür ederim ??
Atakan ellerine sağlık. Yine nefis yazı olmuş.
İlgiyle takip ediyorum. Lütfen devam.